Чому влітку може змінитися потреба в інсуліні?

Більшість людей з нетерпінням чекають літа, щоб насолодитися сонцем і теплом. Але для людей з цукровим діабетом літній сезон асоціюється із певними труднощами в контролі діабету. Спека може вплинути на рівень глюкози в крові та потенційно викликати її підвищення (гіперглікемія) або падіння (гіпоглікемія). Відповідно ваші дозування інсуліну також можуть потребувати коригування в жарку погоду.

Що впливає на потребу в інсуліні влітку та як полегшити керування діабетом у спекотну пору року —  читайте далі.

Чому влітку може змінитися потреба в інсуліні? - изображение

На рівень глюкози в крові та відповідно потребу в інсуліні впливає багато речей, зокрема продукти харчування, рівень фізичної активності, ступінь стресу та температура тіла. У людей без діабету підшлункова залоза реагує на ці зміни в організмі коливанням кількості вироблення інсуліну. У людей з інсулінозалежною формою цукрового діабету (ЦД) цю функцію підтримання сталого рівня глюкози виконують регулярні ін’єкції препаратів інсуліну.


Що впливає на потребу в інсуліні влітку?

Особливості метаболізму глюкози при високих температурах

Дослідження показують, що при високих температурах навколишнього середовища покращується периферична чутливість до інсуліну (зокрема у скелетних м’язах). Тому звичні дози інсуліну можуть сильніше знижувати рівень глюкози в крові.

Швидкість всмоктування інсуліну з підшкірної жирової клітковини 

В умовах спеки для посилення тепловіддачі відбувається розширення кровоносних судин в шкірі та підшкірний жировій клітковині, тому введений ін’єкційно інсулін дуже швидко всмоктується в кровотік, збільшуючи таким чином ризик розвитку гіпоглікемії. На швидкість всмоктування інсуліну також впливає місце його введення. Найшвидше інсулін всмоктується з підшкірної клітковини в області живота, повільніше — з області передпліччя та стегон.

Ступінь гідратації

Люди з цукровим діабетом знаходяться в особливій групі ризику щодо розвитку зневоднення. Глюкоза – осмотично-активна речовина. Влітку підвищена температура навколишнього середовища вимагає від організму посилення процесів терморегуляції шляхом потовиділення. При недостатньому споживанні рідини, кількість води в судинах зменшується, а відносна концентрація глюкози в крові зростає. На гіперглікемію реагують нирки, посилюючи виділення сечі — тим самим погіршуючи стан. 

Скільки води потрібно пити людині з діабетом влітку?

Зміни в харчуванні

В літню пору може виникнути спокуса порушити режим харчування, збільшивши об’єм овочів та фруктів у своєму раціоні, а також надмірно споживаючи «рідкий цукор» в різноманітних освіжаючих напоях. Це може призвести до коливання рівня глюкози в крові та потребує зміни сталого дозового режиму інсулінотерапії.

Додатковий стрес

В умовах високої температури, структури мозку відповідальні за терморегуляцію стимулюють вироблення гормонів стресу (глюкокортикоїдів), побічним ефектом яких є підвищення рівня цукру в крові. Подібний ефект розвивається при отриманні сонячних опіків. 

Неналежне зберігання інсуліну

Інсулін — це білкова молекула, яка має властивість розпадатись при високих температурах. Тому зберігання інсуліну під прямими сонячними променями або при температурах вищих, ніж зазначено в інструкції для медичного застосування може призвести до того, що препарат втратить свою ефективність: введення звичайної дози не забезпечуватиме належне зниження рівня глюкози в крові.

Як захистити інсулін від псування влітку?

Поради для полегшення контролю діабету влітку:

  1. З початком спекотного літнього періоду слід збільшити частоту вимірювання рівнів глюкози в крові. Результати необхідно записувати в щоденник, який допоможе виявити тенденцію до зміни потреби в інсуліні.

  2. Проконсультуйтесь зі своїм лікарем щодо необхідності скорегувати дозовий режим інсулінотерапії.

  3. Тест-смужки для визначення глюкози зберігайте в сухому, захищеному від сонця місці. Пошкодження реагенту ультрафіолетовим випромінюванням може дати хибнопозитивний або хибнонегативний результат.

  4. Дотримуйтесь умов зберігання інсуліну. Ознаки псування препарату можна виявити візуально: при пошкодженні препарату ультрафіолетом — колір зміниться на бурий або коричневий, при розпаді молекули інсуліну під дією високих температур — розчин стане каламутним або в ньому з’являться включення. 

  5. Дотримуйтесь адекватного питного режиму. Орієнтовний об’єм рідини на добу можна розрахувати за формулою — 40 мл помножити на вагу тіла в кілограмах.

  6. Інсулін бажано вводити в прохолодному приміщенні з кондиціонером  для забезпечення сталої швидкості всмоктування препарату в кровотік.

  7. Уникайте стресових ситуацій з перегрівом, тривалим перебуванням під відкритим сонцем та отриманням сонячних опіків.

  8. Завжди носіть з собою вуглеводний перекус для вчасного запобігання тяжкої гіпоглікемії.


Читайте також:

Як захистити інсулін від псування влітку?

Чому літній сезон може бути «викликом» для людей з діабетом?

Що завжди потрібно мати з собою людині з діабетом?

 

Ми в Instagram та Telegram