При діабеті збільшується ризик теплового виснаження. Ось, що вам потрібно знати

Чому при діабеті погіршуються процеси терморегуляції? Та що робити при перших симптомах теплового виснаження?

Читайте у матеріалі від нашого медичного експерта.

При діабеті збільшується ризик теплового виснаження. Ось, що вам потрібно знати - изображение

Терморегуляція є складним вегетативним процесом, що допомагає підтримувати нормальну температуру тіла (відмінну від температури навколишнього середовища). 

Тобто центральна нервова система повинна утримувати або розсіювати тепло, зокрема, через периферичну судинну систему. Цей вегетативний процес включає відчуття температури внутрішніми та зовнішніми органами чуттів, передачу їх до центрів терморегуляції та виконання звуження судин (вазоконстрикції) або їх розширення (вазодилатації) та стимуляції потовиділення для збереження або розсіювання тепла відповідно.

Що таке теплове виснаження?

Теплове виснаження — це форма порушення терморегуляції, зумовлена недостатньою гідратацією (питним режимом) та, як наслідок, підвищенням температури тіла, і є передвісником теплового удару. 

Теплове виснаження зазвичай виникає, коли терморегуляторні реакції організму недостатні для збереження теплового гомеостазу (підтримання внутрішньої температури тіла у вузькому діапазоні норми).

Регулювання внутрішньої температури залежить від коригування фізіологічних механізмів, спрямованих на підтримку тонкого балансу між збереженням тепла (від метаболічного виробництва тепла і від навколишнього середовища, якщо температура навколишнього середовища перевищує температуру шкіри) і втратами тепла (провідністю, конвекцією, випромінюванням і випаровуванням).

Хоча люди здатні адаптуватися до теплового стресу і навіть витримувати екстремальні теплові умови протягом коротких періодів, існують обмеження на кількість теплового впливу, який людина може перенести.

Тривалий вплив тепла може пригнічувати гомеостатичні механізми, особливо в поєднанні з високою вологістю і фізичними вправами. Якщо організм не в змозі адекватно компенсувати ці умови шляхом збільшення тепловтрати, температура тіла може підвищитися, що призведе до захворювань, пов'язаних зі спекою. 

Чому при діабеті погіршується терморегуляція?

Цукровий діабет належить до групи метаболічних порушень, які пов'язані з порушенням здатності регулювати глікемію. Хронічне підвищення глюкози в крові у таких пацієнтів може призвести до пошкодження судин (ангіопатія) та нервів (полінейропатія) — основних ланок збору інформації про температурні подразники та реакції терморегуляції.

Доведено, що люди із ЦД 1-го та 2-го типу особливо уразливі до впливу екстремальної спеки. Останні опубліковані рекомендації щодо фізичної активності для пацієнтів з діабетом підкреслюють їх сприйнятливість до ускладнень, пов'язаних зі спекою, і застерігають від фізичних навантажень у спеку.

Крім того, термічний стрес може змінити властивості всмоктування та метаболізму інсуліну, а також різних гормонів, які впливають на рівень глюкози в крові. 

Фактори, які погіршують процеси терморегуляції у людей з ЦД:

Порушення процесів регуляції просвіту судин

Ангіопатія (пошкодження судин) при ЦД викликає порушення процесів вазодилатації (розширення судин), що призводить до зниження здатності розсіювати тепло. Також рецептори в судинах пацієнтів з ЦД мають знижені реакції термочутливості. 

Порушення процесів потовиділення

Дослідження місцевого потовиділення у пацієнтів з ЦД виявили, що вони мають порушені реакції потовиділення в порівнянні зі здоровими людьми (без діабету). Одним із проявів полінейропатії (пошкодження нервів) при ЦД є порушення вегетативної іннервації потових залоз. Причому ангідроз (відсутність реакції потовиділення) починається з нижньої частини тіла.

Симптоми теплового виснаження 

Симптоми теплового виснаження залежно від рівня дегідратації можуть розвиватися повільно або з'являтися раптово. До появи симптомів теплового виснаження може з'явитися червоний висип (тепловий висип) або теплові судоми (зазвичай в руках або ногах).

Симптоми теплового виснаження можуть включати:

  • Запаморочення, головокружіння, погіршення зору, головний біль;
  • Підвищення температури тіла;
  • Відчуття втоми, загальна слабкість та втрата свідомості;
  • Нудота або блювота;
  • Прискорене поверхневе дихання;
  • Падіння артеріального тиску, ортостатична гіпотензія;
  • Почастішання пульсу, відчуття серцебиття;
  • М'язові судоми;
  • Рідке сечовипускання, сеча темного кольору.

Що робити при симптомах теплового виснаження?

Найперше і головне — якнайшвидше остудитись

Слід якнайшвидше переміститись в прохолодне місце (краще в приміщення з кондиціонером). За можливості слід зняти зайвий одяг, прикласти до лоба, шиї та пахв холодну мокру ганчірку або пляшку з охолодженою водою. Найкраще — прийняти прохолодний душ.

Пити рідину

Зневоднення — основний фактор розвитку теплового виснаження. Пити треба прохолодну воду, напої без цукру та кофеїну, спеціальні спортивні напої з електролітами, маленькими ковтками через невеликі проміжки часу, щоб уникнути блювання.

Відпочивати та стежити за рівнем цукру в крові

За медичною допомогою слід звертатись у випадку багаторазового блювання, якщо стан не покращився протягом 1 години або навпаки погіршився.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!


Читайте також:

Чому влітку «скаче» цукор? Головні причини та поради щодо підтримання оптимального рівня глікемії

Літо і діабет: як безпечно займатися спортом у спеку?

Як спека може вплинути на ваші цукри та що із цим робити? Рекомендації ендокринолога

 

Ми в Instagram та Telegram