«Розумні» інсуліни: 5 нових розробок

Люди з діабетом 1-го типу (та деякі з діабетом 2-го типу) повинні контролювати рівень глюкози (цукру) в крові та вводити точні дози інсуліну кілька разів на день, щоб жити та уникнути ускладнень. В пошуках кращих методів лікування, дослідники у галузі діабету розробляють «розумні» інсуліни, які можна було б вводити лише раз на тиждень і контролювати рівень цукру в крові в режимі реального часу.

Пропонуємо ознайомитись з новими видами, які перебувають на стадії розробки.

«Розумні» інсуліни: 5 нових розробок - изображение

1. Швидкодіючі інсуліни

Це інсуліни, які були хімічно змінені, щоб вони швидше засвоювалися організмом і могли швидко знижувати рівень глюкози в крові. Деякі надшвидкісні інсуліни можуть потрапляти в кров за 4-7 хвилин, що приблизно вдвічі менше, ніж у доступних на сьогоднішній день інсулінів.

2. Щотижневі ін'єкції

Щоб допомогти людям з діабетом позбутися щоденних ін'єкцій, фармацевтична компанія Novo Nordisk розробляє форму інсуліну під назвою інсулін ікодек, який вводиться всього один раз на тиждень. Хоча ікодек ще не отримав дозвілу американського фармрегулятора FDA, препарат був схвалений в Європі, Канаді, Австралії, Швейцарії та Японії для людей з діабетом 1-го та 2-го типу; а також у Китаї для людей з діабетом 2-го типу. 

3. Пероральний інсулін

Дослідники з Австралії та Норвегії розробили капсулу, яка приймається через рот і потрапляє через травну систему до печінки. Оболонка капсули запобігає розщепленню інсуліну під дією шлункового соку або травних ферментів на шляху до печінки. Потрапляючи до печінки, крихітні частинки, які називаються наноносіями, прикріплені до молекул інсуліну, розпізнають підвищений рівень глюкози і вивільняють свій інсулін за потреби. Клінічні випробування мають розпочатися у 2025 році.

4. Розумні капсули

Вчені з Бірмінгемського університету у Великій Британії розробляють капсулу, яку можна буде вводити раз на тиждень. Суть полягає в тому, що капсула буде повільно розкладатися, вивільняючи інсулін щоразу, коли рівень глюкози в крові стає занадто високим. Однак цей метод лікування перебуває на ранніх стадіях розвитку, тому може пройти багато років, перш ніж можна буде почати досліджувати його на людях.

5. Розумні, або «глюкозочутливі», інсуліни

Їх вводять один раз на день, і вони залишаються неактивними в організмі до тих пір, поки рівень глюкози в крові не підвищиться. Коли це відбувається, вони швидко реагують, щоб нормалізувати рівень глюкози, перш ніж повернутися до неактивного стану.

 

За даними JDRF (провідна світова організація з досліджень цукрового діабету 1-го типу), «розумні» інсуліни можуть значно зменшити тягар ЦД1, пропонуючи чіткий контроль рівня глюкози, усуваючи гіпоглікемію, знижуючи ризик ускладнень і звільняючи людей від необхідності постійного моніторингу рівня глюкози.


Читайте також:

Україна співпрацюватиме з американським фармрегулятором FDA

Інсулін, що вводиться раз на тиждень не отримав схвалення FDA

Найцікавіші технології для боротьби з діабетом на конференції Американської діабетичної асоціації 2024

 

Теми: інсулін