Підшкірний імплантат виробляє інсулін без необхідності прийому імуносупресорів

Дослідники імплантували під шкіру ниткоподібний пристрій, який виділяє інсулін через острівцеві клітини (Див. фото — рожеві «кульки»), отримуючи при цьому поживні речовини та кисень з кровоносних судин, та не потребує імуносупресії.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше. 

Підшкірний імплантат виробляє інсулін без необхідності прийому імуносупресорів - изображение

При діабеті 1-го типу імунна система організму помилково атакує і руйнує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін, так звані острівцеві клітини, що перешкоджає секреції (виділенню) інсуліну і призводить до необхідності вводити ін'єкції інсуліну або використовувати інсулінову помпу протягом усього життя.

Дослідники з Корнельського університету та Університету Альберти (Cornell University and the University of Alberta (U of A)) розробили методику імплантації ниткоподібного пристрою, що містить клітини підшлункової залози, які виділяють інсулін, у «кишеню» (або канал) під шкірою. Пристрій зупинив розвиток діабету 1-го типу у мишей, не вимагаючи при цьому введення препаратів проти відторгнення. [зазвичай використання подібних імплантованих пристроїв для лікування ЦД 1-го типу вимагає постійного прийому пацієнтом імуносупресорів — препаратів, що спеціально пригнічують імунітет, щоб «подавити» імунну відповідь організму на імплантат; через це зростає ризик захворіти на вірусну інфекцію; даний пристрій цього не потребує]

Цей підшкірний імплантат одного дня може стати альтернативою звичайним ін'єкціям інсуліну.

SHEATH (Subcutaneous Host-Enabled Alginate THread) — підшкірна альгінатна нитка, що приживляється до тіла пацієнта.

Імплантація SHEATH — це двоетапний процес. Спочатку під шкіру вводиться нейлоновий катетер медичного призначення, який залишається там протягом 4-6 тижнів. Катетер викликає контрольовану запальну реакцію на чужорідне тіло, що призводить до утворення навколо нього густої мережі кровоносних судин. Коли катетери видаляють, в утворену «кишеню» (або канал) вставляють «засіяний» острівцевими клітинами пристрій на основі альгінату, а навколишні судини забезпечують острівцеві клітини необхідним киснем і поживними речовинами.

За словами дослідників, таку процедуру можна буде зробити амбулаторно під місцевою анестезією, і пацієнту не доведеться залишатися в лікарні. Крім того, система дозволяє видаляти і замінювати імплантат, що вийшов з ладу. Після заміни на новий імплантат рівень глюкози в крові повертається до норми.

Імплантація системи SHEATH мишам з цукровим діабетом призвела до покращення стану без необхідності імуносупресії [пригнічення імунітету]. Дослідники вже готові випробувати технологію на моделі міні-свиней (введення, видалення та заміну імплантату).

Дослідники визнають, що, незважаючи на багатообіцяючі можливості системи SHEATH, необхідно подолати додаткові проблеми, пов'язані з її клінічним застосуванням. Зокрема, визначення прийнятної довжини катетера та визначення анатомічно відповідних місць для розміщення.

«Проблема полягає в тому, що дуже важко підтримувати функціонування острівцевих клітин протягом тривалого часу в організмі, оскільки пристрій блокує кровоносні судини, які забезпечують постачання поживних речовин і кисню», — сказав Мінлін Ма (Minglin Ma), один з авторів дослідження. «...нам, можливо, знадобляться додаткові засоби для підтримки цих клітин для довготривалого функціонування у моделях крупних тварин і, зрештою, у пацієнтів».

Незважаючи на ці виклики, дослідники сподіваються, що майбутні версії імплантатів зможуть працювати від двох до п'яти років без необхідності заміни.


Читайте також:

Штучний інтелект розпізнає діабет за 10 секунд завдяки голосу

Вчені розробили очний імплантат з бета-клітинами для лікування діабету 1 і 2 типу

Щотижневий інсулін для лікування цукрового діабету 1-го типу: останні дані досліджень
 

Ми в Instagram та Telegram  

Читайте схожі матеріали