Штучний інтелект розпізнає діабет за 10 секунд завдяки голосу

За результатами нового дослідження, цукровий діабет, зокрема 2-го типу, незабаром можна буде діагностувати за допомогою аналізу голосу.

Продовжуйте читати далі, щоб дізнатися подробиці.

Штучний інтелект розпізнає діабет за 10 секунд завдяки голосу - изображение

Наразі найпоширенішим і найточнішим методом діагностики цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) є аналіз крові. Однак результати нового дослідження доводять, що ЦД2 невдовзі можна буде діагностувати на основі звучання голосу людини.

Дослідники з Klick Applied Sciences розробили інструмент, який, за їхніми словами, може діагностувати діабет 2-го типу у жінок і чоловіків відповідно з точністю до 0,89 і 0,86.

Дослідження опубліковане в журналі Mayo Clinic Proceedings: Digital Health

Як діабет може вплинути на голос?

Існує кілька способів, як цукровий діабет може вплинути на голос.

Голосові зв'язки людей з хронічно підвищеним рівнем цукру в крові можуть зазнати змін, можливо, через вплив на їхні еластичні властивості.

У людей з великим стажем ЦД2, який не контролюється належним чином, також може розвинутися периферична нейропатія, що пошкоджує нерви, яка може спричинити хрипоту і створювати навантаження на голосові зв'язки.

Крім того, пацієнти можуть мати міопатію, пошкодження м'язових волокон, що, як було доведено, може призвести до підвищеного ризику розвитку голосових розладів, ймовірно, через слабкість м'язів гортані.

Про дослідження

Загалом у дослідженні взяли участь 267 чоловік з Індії. 192 учасники — 79 жінок і 113 чоловіків — не мали діабету. Ще 75 — 18 жінок і 57 чоловіків — раніше отримали діагноз «цукровий діабет 2-го типу».

За допомогою додатку для смартфонів учасники записували одну фіксовану фразу тривалістю від шести до десяти секунд до шести разів на день протягом двох тижнів.

Дослідники проаналізували отримані 18 465 записів, вимірявши 14 різних акустичних характеристик. Це дозволило авторам дослідження створити свій інструмент ідентифікації діабету.

Для жінок, як виявилося, показовими характеристиками є висота тону, тоді як для чоловіків зміни сили або амплітуди дають змогу діагностувати діабет 2-го типу.

Як ШІ допомагає діагностувати діабет?

«Ми розглянули низку голосових особливостей, як-от зміни висоти та інтенсивності, які не сприймаються людським вухом», — розповідає головна авторка дослідження Джейсі М. Кауфман (Jaycee M. Kaufman), науковий співробітник компанії Klick. «Ми були здивовані, коли виявили, що ці голосові зміни проявляються по-різному у чоловіків і жінок».

Використовуючи методи штучного інтелекту (ШІ) та технології машинної обробки даних, дослідники змогли виявити та виміряти такі тонкі зміни у людей з діабетом 2-го типу.

Розробка компанії Klick дозволяє виявити діабет у жінок за висотою їхнього голосу, величиною відхилення від цієї висоти та відносними середніми коливаннями висоти в одному записі; у чоловіків за допомогою аналізу інтенсивності, або амплітуди, голосу, а також відносних середніх змін висоти голосу.

Дослідники сподіваються, що ранне виявлення ЦД2 за допомогою їхної розробки на основі аналізу голосу допоможе зменшити кількість ускладнень недіагностованого цукрового діабету, а також  вирішити питання доступності скринінгу захворювання. 


Джерела: MedicalNewsToday, Mayo Clinic,  Klick Applied Sciences

Читайте також:

Вчені розробили очний імплантат з бета-клітинами для лікування діабету 1 і 2 типу

Неінвазивний моніторинг рівня глюкози: майбутнє чи міф? 7 перспективних розробок

На Закарпатті штучний інтелект виявлятиме людей з ознаками діабетичної ретинопатії

 

Ми в Instagram та Telegram