Вчені розробили очний імплантат з бета-клітинами для лікування діабету 1 і 2 типу

Численні дослідження у пошуках ліків від цукрового діабету, зокрема 1-го типу, зосереджені на β-клітинах підшлункової залози, які виробляють інсулін. Протягом багатьох років дослідники намагалися створити їх в лабораторії для імплантації в організм.

Вчені зі Швеції розробили мікроскопічний пристрій, що містить острівці Лангерганса (скупчення β-клітин, що відповідають за вироблення інсуліну), який можна імплантувати в око.

Вчені розробили очний імплантат з бета-клітинами для лікування діабету 1 і 2 типу - изображение

Близько 537 мільйонів людей у всьому світі живуть з цукровим діабетом — хронічним станом, коли організм не виробляє достатньої кількості інсуліну або неправильно використовує вироблений інсулін.

У той час як цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) можна контролювати( і навіть повернути назад) шляхом зміни способу життя, цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) є аутоімунним захворюванням, від якого наразі не існує ліків.

У новому дослідженні вчені з Королівського технологічного інституту KTH та Каролінського інституту у Швеції розробили крихітний пристрій, який можна імплантувати в око для лікування обох типів діабету та потенційно інших захворювань.

Результати дослідження були опубліковані в журналі Advanced Materials.

Що це за пристрій?

Пристрій надрукований на 3D-принтері, має клиноподібну форму та довжину близько 240 мікрометрів. Він розміщується в просторі між райдужною оболонкою та рогівкою ока, який називається передньою камерою.

Конструкція дозволяє розміщувати міні-органи, такі як острівці Лангерганса, не обмежуючи при цьому надходження поживних речовин до клітин.

Чому саме очний імплантат?

Одна з головних проблем з донорськими β-клітинами в тому, щоб запобігти їхньому відторгненню організмом: імунітет починає атакувати ці клітини, тому пацієнти вимушені постійно приймати імунодепресанти, щоби подавити реакцію імунітету.

Імплантація пристрою з β-клітинами в око є ідеальним рішенням, оскільки воно є «імунологічно привілейованим». Це означає, що око може переносити чужорідні речовини або молекули, не викликаючи запальної імунної відповіді.

«Око — це «єдине вікно в організм», де ми можемо неінвазивно контролювати трансплантацію», — пояснила доктор Анна Герланд (Dr. Anna Herland), старший викладач відділу біонанотехнологій SciLifeLab та співавторка дослідження. «Око також є імунопривілейованим органом і уникає перших імунних реакцій. Це робить його гарним «кандидатом» для такого типу лікування».

Як працює очний імплантат для лікування ЦД?

Мета крихітного очного імплантату — доставляти мікроорганізми для лікування різних захворювань. У випадку з лікуванням діабету, пристрій містив мікрооргани у вигляді острівців підшлункової залози (острівці Лангерганса), які виробляють інсулін.

«Ми розробили медичний пристрій для утримання живих міні-органів у мікро-камері та запровадили використання «технології відкидних дверей», щоб уникнути необхідності додаткової фіксації», — сказав Воутер ван дер Вейнгаарт (Wouter van der Wijngaart), співавтор дослідження.

У тестах на мишах пристрій зберігав своє положення в оці протягом декількох місяців, а міні-органи швидко інтегрувалися з кровоносними судинами тварини-хазяїна і нормально функціонували.

Відстежувати роботу пристрою можна за допомогою звичайного моніторингу рівня цукру в крові.

Хоча це було тільки перше дослідження, яке підтвердило ефективність даної технології, дослідники сподіваються, що вона розвиватиметься і може бути використана для лікування цукрового діабету 1 та 2 типу, та інших захворювань.


Джерела: MedicalNewsToday,  KTH

Читайте також:

Потенційні ліки від ЦД1: з'явилися нові дані застосування клітинної терапії у людей з цукровим діабетом 1-го типу

Вчені досліджують новий преперат, який зберігає бета-клітини при ЦД 1 типу

Новий імплантований пристрій може замінити ін'єкції інсуліну для людей з цукровим діабетом 1-го типу
 

Ми в Instagram та Telegram