Чому у мене немає сил? 8 головних причин

Постійна слабкість, сонливість... не вистачає сил на роботу, захоплення, спорт. Знайомо? Разом з експертом «Мій цукровий» розбираємо найпоширеніші причини такого стану.

Чому у мене немає сил? 8 головних причин - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Недолік сну або невідповідний режим сну

Пізнє засинання, прокидання багато разів серед ночі, неможливість заснути — з цим всім стикнулись на фоні тривожності під час війни. Тому, чітко розібратись з причинами порушення сну і усунути їх. За необхідності консультація психотерапевта, невролога. Потрібно лягати не пізніше 23 годин і спати не менше 6 годин на день, бо хронічний недосип веде до виснаження.

Недостатня кількість їжі та неправильне харчування

Наприклад, у вас була тільки кава на сніданок і маленький перекус — цього недостатньо для нормальної фізичної активності. Або не снідали, не обідали і пішли в зал і відчули прояви гіпоглікемії — падіння цукру крові.

Дефіцити (низький рівень феритину, вітаміну D, В12, магнію та інших)

Якщо є дефіцит заліза, вітаміну D, В12, то організм не може працювати ефективно, фізичні навантаження даються організму важко. Тому, спочатку усунути дефіцити, а потім у спортзал.

Гіпотиреоз

Часто за втомою зранку, щоденною розбитістю ховається порушення роботи щитоподібної залози (ЩЗ), а саме гіпотиреоз. Гормони ЩЗ відповідають за усі обмінні процеси. Тому, коли ЩЗ перестає працювати ефективно, виникає слабкість.

Порушення вуглеводного обміну (преддіабет, діабет)

Кожна клітина в організмі потребує енергії. Якщо рівень глюкози крові підвищений, то ця енергія не утворюється у необхідній мірі. Тому і виникає виражена слабкість, неможливість виконувати фізичні навантаження.

Наднирникова недостатність

Дуже рідке захворювання. Швидка стомлюваність, слабкість, втрата апетиту, м'язова слабкість, дуже низький артеріальний тиск, запаморочення — все це разом може свідчити про зниження функції надниркових залоз.

Емоційне перевантаження

Зміни функції печінки,

що проявляється підвищеним рівнем показників печінки... та інше.

Всі перераховані вище симптоми можна і потрібно корегувати. Будьте здорові!


Читайте також:

9 ознак того, що ваш рівень цукру в крові вийшов з-під контролю

Відчуття постійної втоми при діабеті. Чому воно виникає і як з ним боротися?

7 простих правил, щоб тримати діабет 2-го типу «на відстані». Або, як попередити небезпечну хворобу
 

Ми в Instagram та Telegram