Шокуючий діагноз не зупинив від олімпійської мрії. Історія спортивної гімнастки з діабетом 1 типу

Надихаюча історія американської гімнастки та стрибунки на батуті, якій діагностували діабет 1-го типу всього за кілька тижнів до олімпійських відборів Токіо-2020, що не завадило їй потрапити до збірної і здійснити свою мрію.

Шокуючий діагноз не зупинив від олімпійської мрії. Історія спортивної гімнастки з діабетом 1 типу - изображение

Шарлотта Друрі — колишня американська гімнастка, яка стала першою американкою, що виграла золоту медаль на Кубку світу у стрибках на батуті серед жінок.

Спортсменка провела майже десять років у складі збірної США зі стрибків на батуті та акробатики, ставши чемпіонкою країни та Кубка світу, перш ніж здійснити свою мрію — потрапити на Олімпійські ігри 2020 в Токіо. На жаль, COVID-19 відсунув змагання на рік.

Під час тренувального табору перед олімпійськими випробуваннями дівчина дізналася шокуючу новину, яка змінила її життя — у неї цукровий діабет 1-го типу (ЦД1).

Недивлячись на це, Шарлотта не здалася і отримала місце запасної на Олімпійських іграх 2020, ставши першою людиною з ЦД1, яка потрапила до олімпійської збірної зі спортивної гімнастики.


«Щось не так... Справді, щось не так»

«Словами не описати, наскільки важким був цей рік», — написала батутистка Шарлотта Друрі у липні 2021 в своєму Instagram. «Але попри всі негаразди я найбільше пишаюся собою за те, що не здалася. Я зрозуміла, що я сильніша, ніж думала».

З наближенням Олімпійських ігор 2020 у Токіо світ Шарлотти Друрі похитнувся через діагноз діабету 1-го типу, який поставив під загрозу її олімпійську мрію.

По правді кажучи, вона знала, що щось не так вже протягом декількох місяців: незважаючи на те, що вона тренувалася так само наполегливо, як і раніше, її тіло не реагувало, і вона відчувала, що рухається назад, а не вперед.

«Я не нарощувала м'язи, не ставала кращою. І я тренувалася все більше і більше, тому що відчувала, що регресую. Мої навички ставали все гіршими і гіршими... Невже я недостатньо стараюся? Озираючись назад, приємно мати пояснення, що це не моя вина».

Спочатку дівчина списувала все на депресію, пов'язану з труднощами життя, тренувань і навчання в школі під час пандемії COVID-19.

«Нарешті я прислухалася до того ниючого голосу в голові, який казав мені, що щось не так... Справді, щось не так».

Шокуючий діагноз і шлях до одужання

Шарлотта набралася сміливості і звернулася до лікаря, і невдовзі їй повідомили, що у неї діабет 1-го типу, тобто її організм не здатен виробляти інсулін — важливий гормон, що відповідає за регулювання рівня глюкози (цукру) в крові.

Вона вже кілька місяців відчувала симптоми захворювання, включаючи млявість, постійне відчуття спраги та потребу в сечовипусканні набагато частіше, ніж зазвичай, проте сам діагноз став для молодої спортсменки справжнім шоком.

«Я тиждень не ходила на тренування. Я навіть не думала про те, щоб продовжувати займатися спортом», — написала дівчина у своєму пості в Instagram. «Це здавалося нездоланним і жахливим, і я просто не могла зрозуміти, як впоратися з діагнозом, що змінив моє життя, і привести себе в олімпійську форму вчасно до першого випробування через 3 тижні».

Однак, хоча новина про діагноз спочатку змусила дівчину відчути, що вона опинилася на самому дні, це також стало першим поштовхом у її сходженні на вершину.

«Через два тижні після того, як рівень цукру в крові повернувся в норму, я буквально відчула себе іншою людиною», — каже вона. «Зовсім іншою людиною».

Здійснення мрії

Незважаючи на те, що вона відчувала себе краще, ідея потрапити на Олімпійські ігри так скоро після встановлення діагнозу, який змінив її життя, спочатку здавалася Шарлотті абсолютно нерозумною.

Але за підтримки тренера та друзів вона вирішила, що зараз не час відмовлятися від своєї олімпійської мрії — принаймні, якщо у неї є хоч якийсь шанс її здійснити.

Після повернення до тренувань її виступи поступово почали покращуватися, і вона була нагороджена місцем в олімпійській збірній США в якості запасної.

І хоча поїздка до Токіо була мрією, що здійснилася, вона була набагато менш значущою, ніж те, що дівчина довела собі — її діагноз не повинен визначати її, і що вона сильніша, ніж вона будь-коли думала, що може бути.

«Я знаю, що віддавала 100% зусиль кожного дня, і я дуже, дуже пишаюся результатом. Не має значення — Олімпійська збірна, не олімпійська збірна, олімпійська альтернатива, олімпійка — я виклалася на 100% і пройшла через усі випробування!»

Шокуючий діагноз не зупинив від олімпійської мрії. Історія спортивної гімнастки з діабетом 1 типу - 2 изображение

Спортсменка, що надихає у спорті та поза його межами

Відколи Шарлотті діагностувли діабет, її життя не було суцільною «клумбою троянд».

Складнощі, пов'язані з управлінням діабетом, іноді залишали її безпорадною, зокрема, коли вперше рівень цукру в її крові впав під час тренування

«Я одразу ж почала плакати й задихатися. Щось не так, зніміть мене з тренажера!» — згадує вона.

Однак поступово дівчина не лише навчилася краще справлятися зі щоденними викликами хвороби, а й стала речницею людей з діабетом, прикладом того, що такий діагноз не повинен зупиняти вас від здійснення навіть найзаповітніших мрій.

«У мене був рік, щоб змиритися з цим діагнозом, з цією новою ідентичністю», — написала вона в соціальній мережі через рік після того, як дізналася про діагноз. «І стало набагато легше. Страх і тривога, які я постійно відчувала в перші місяці, значно зменшилися... Я довіряю абсурдній кількості знань, які я накопичила. Я довіряю сигналам, які посилає мені моє тіло. Я вірю, що зможу пристосуватися до нового, що неминуче траплятиметься на моєму шляху. Я вірю в підтримку людей, які мене розуміють».


Джерела: olympics.com, diatribe.org

Читайте також:

Майстер спорту з діабетом: «Я думав, що завжди буду на лаві запасних...»

«Діабет мене не зупинить!» Спортсмен з Британії про свій діагноз, світовий рекорд та допомогу українцям

Ліла Мосс з гордістю продемонструвала свій CGM у новій модній кампанії