Чим шкідливе недосипання? Або 7 причин добре висипатися

Достатній та якісний сон необхідний для загального стану здоров'я, оскільки він відіграє важливу роль у регулюванні апетиту, настрою та енергії.

Ендокринологиня та експертка «Мій цукровий» — Юлія Кривов'яз, розповіла, чим небезпечне недосипання (або неякісний сон), та як воно впливає на ваш організм.

Чим шкідливе недосипання? Або 7 причин добре висипатися - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.


1. Порушення роботи ендокринної системи

Сон потрібен для регулювання ендокринної системи. У нас є багато гормонів, які мають щоденні циркадні ритми, на які впливає сон.

2. Зниження вироблення гормону росту

Він потрібен не тільки для дітей, але і, наприклад, дорослим для загоєння ран, оскільки стимулює синтез білку. Гормон життєво важливий для підтримки метаболізму, імунітету, розвитку м’язів. Нестача сну обмежує вироблення гормону росту, що може зробити тіло менш здатним до самовідновлення та відновлення після травм.

Читайте також: Як діабет впливає на сон і що з цим робити?

3. Мало мелатоніну!

При нестачі сну виробляється мало мелатоніну. Він допомагає регулювати цикли сну та неспання. Секреція мелатоніну зменшується, коли ви прокидаєтеся щоранку, не даючи вам спати протягом дня, і виробляється більше, коли ви наближаєтеся до сну, щоб допомогти вам заснути. Однак штучне синє світло, яке виробляють світлодіодні лампи та електронні пристрої, може порушити ваш циркадний ритм. Використання цих пристроїв на ніч може затримати вироблення мелатоніну. Уповільнене вироблення мелатоніну збільшує час засинання, знижує ефективність сну, тобто кількість часу, який ви фактично проводите уві сні в ліжку. Мелатонін не накопичується, тому вкрай важливо, щоб щодня він вироблявся в достатній кількості.

4. Зниження реакцій, уваги та когнітивних функцій

Сон потрібен для структурування інформації, яка надходить в мозок. Потрібне запам'ятовується, зайве забувається. Це дуже важливий процес, який допомагає нам чітко мислити. Коли ми довго не спимо, знижуються реакції, концентрація уваги та когнітивні функції.

Читайте також: 14 справ перед сном: чек-лист для людей з діабетом

5. Порушення метаболізму, набір ваги

Метаболізм підтримується гормонами голоду і насичення, які включають: лептин, грелін, інсулін. Ці гормони регулюють відчуття голоду, насичення, накопичення жиру та регуляцію рівня цукру в крові. Поганий сон може підвищити голод і апетит, що потенційно може спричинити збільшення ваги.

6. Погіршення чутливості до інсуліну

Поганий сон також може вплинути на інсулінорезистентність, потенційно погіршуючи перебіг діабету. Також знижується чутливість до інсуліну, і, як наслідок, збільшення доз інсуліну для людей із ЦД 1-го типу.

7. Підвищення вироблення гормону стресу кортизолу

Коли ви добре відпочиваєте вночі ваш рівень кортизолу досягає піку незабаром перед і після того, як ви прокидаєтесь. Деякі дослідження показують, що недосипання може стимулювати вивільнення організмом більшою кількості кортизолу протягом дня та ввечері. Занадто багато кортизолу може спричинити надмірну активність головної гормональної системи через надмірну стимуляцію гіпоталамо-гіпофізарної осі. Це порушення може призвести до безсоння та скорочення часу сну.

 


Читайте також:

Нічні симптоми діабету: 7 ознак високого рівня цукру в крові, які посилюються після 10 вечора

6 способів покращити сон при діабеті

Особливості нічного моніторингу

 

Ми в Instagram та Telegram