8 найпоширеніших симптомів переддіабету, про які варто знати

Переддіабет — це стан, який з часом, якщо його не лікувати, може призвести до розвитку цукрового діабету 2-го типу (ЦД2). Переддіабет не завжди має специфічні симптоми, характерні для кожної людини, і довгий час може залишатися непоміченим. Читайте далі, щоб дізнатися про деякі потенційні симптоми переддіабету, а також тривожних ознаки, що можуть свідчити про те, що переддіабет перейшов у діабет 2-го типу.

8 найпоширеніших симптомів переддіабету, про які варто знати - изображение

Що таке переддіабет?

Переддіабет означає, що рівень глюкози (або цукру) в крові вищий за норму, але ще не настільки високий, щоб вважатися діабетом 2-го типу. Цей стан також називають порушенням рівня глюкози натще або порушенням толерантності до глюкози.

За даними Американської діабетичної асоціації (ADA), переддіабет можна діагностувати на основі одного з наведених нижче показників, які визначаються за допомогою аналізу крові:

  • Рівень глікогемоглобіну A1C (середній рівень цукру в крові за 2-3 місяці): від 5,7% до 6,4%.
  • Глюкоза плазми крові натще: від 5,6 до 6,9 ммоль/л (або 100-125 мг/дл)
  • Пероральний тест на толерантність до глюкози: від 7,8 до 11 ммоль/л (або 140-199 мг/дл).

Переддіабет може з часом підвищити ризик серцевих захворювань і пошкодити кровоносні судини. Якщо його не лікувати, він може призвести до таких станів, як діабет 2-го типу, високий кров'яний тиск, ожиріння, високий рівень холестерину та захворювання нирок.

Хороша новина полягає в тому, що перехід від переддіабету до діабету не обов'язково є неминучим. Переддіабет можна повернути назад. 

Певні зміни у здоровому способі життя, такі як здорове збалансоване харчування, відповідна фізична активність та підтримання здорової ваги, можуть допомогти підтримувати збалансований рівень глюкози. 

Деякі фактори, які можуть підвищити ризик розвитку переддіабету:

  • Ожиріння
  • Неправильне харчування
  • Низький рівень фізичної активності
  • Високий кров'яний тиск
  • Паління і вживання алкоголю
  • Певні захворювання, такі як СПКЯ або обструктивне апное сну
  • Генетичні фактори, сімейний анамнез та етнічна приналежність

Симптоми та тривожні ознаки переддіабету

Симптоми переддіабету можуть бути малопомітними та тривалий час залишатися без уваги. Тому важливо знати про них, щоб мати змогу вчасно відреагувати та вжити відповідних заходів. Окрім цих симптомів, є кілька тривожних ознак, на які слід звернути увагу, що можуть свідчити про те, що переддіабет перейшов у діабет 2-го типу.

Ось 8 найпоширеніших симптомів переддіабету, про які варто знати:

1. Підвищений апетит і відчуття голоду

Підвищений апетит, який також називають гіперфагією або поліфагією, може бути ознакою хронічно високого рівня цукру в крові (гіперглікемії). Це також одна з основних ознак цукрового діабету 2-го типу.

Коли рівень цукру в крові залишається ненормально високим, як, наприклад, при неконтрольованому діабеті, коли рецептори інсуліну не можуть працювати оптимально, глюкоза не може надходити в клітини та використовуватися у якості енергії. Нестача енергії може спричинити посилення відчуття голоду. 

2. Сухість у роті

Сухість у роті — поширений симптом підвищеного рівня цукру в крові, і часто є першим помітним симптомом діабету. Сухість у роті може траплятися з кожною людиною час від часу, і це може здаватися не дуже серйозною проблемою.

Але хронічна сухість у роті може спричинити неприємний запах з рота, тріщини або пошкодження на губах, розхитування зубів, виразки в роті, біль у роті або горлі, а також проблеми з жуванням, ковтанням або розмовою. Якщо ви відчуваєте сухість у роті, поговоріть з вашим лікарем.

3. Перепади настрою

Нестабільний рівень цукру в крові та гіперглікемія пов'язані з підвищеним ризиком депресії, тривоги, гніву та перепадів настрою. Згідно з одним дослідженням, підвищені симптоми тривожності можуть спостерігатися у 40% людей з діабетом.

4. Часте сечовипускання

Часте сечовипускання, яке також називають поліурією, може бути спричинене високим рівнем цукру в крові і є одним з основних симптомів діабету. Це також може бути пов'язано з полідипсією, або надмірною спрагою, яка є ще одним поширеним симптомом переддіабету та діабету. 

У випадку поліурії надлишок глюкози в крові змушує нирки працювати інтенсивніше. Не весь цукор може реабсорбуватися або фільтруватися, тому він потрапляє в сечу. Підвищений рівень глюкози в сечі називається глікозурією.

5. Безпричинна втрата ваги

Безпричинна втрата ваги може бути одним з перших тривожних сигналів про те, що переддіабет перейшов у діабет 2-го типу. Ось що може сприяти такому типу втрати ваги: через недостатню виработку інсуліну або через те, що він не працює ефективно, організм не може використовувати глюкозу як енергію; замість цього він починає спалювати жир і м'язи для отримання енергії, що може спричинити втрату ваги. 

Коливання ваги з часом є нормальним явищем. Але якщо ви помітили, що втратили 10 і більше кілограмів за останні 6-12 місяців або менше без причини (зміни дієти, рівня фіз.активності тощо), вам слід поговорити з лікарем. 

6. Втома та постійне відчуття сонливості

Втома є поширеним симптомом високого рівня цукру в крові, а також діабету 1-го та 2-го типу. Втома має низку причин, тому може бути важко визначити точну причину втоми при діабеті.

Однією з потенційних причин є резистентність до інсуліну, яка пов'язана з переддіабетом. Коливання рівня цукру в крові також може призвести до відчуття втоми, особливо якщо епізоди гіперглікемії виникають часто.

7. Оніміння або поколювання в пальцях рук і ніг

Високий рівень цукру в крові може спричинити пошкодження нервів у тілі, найчастіше в ногах або ступнях. Це називається діабетичною нейропатією і може бути ознакою того, що переддіабет перейшов у діабет. 

Якщо ви відчуваєте такі симптоми, як незрозуміле оніміння або поколювання у кінцівках, проконсультуйтеся з лікарем для отримання подальших рекомендацій.

8. Нечіткість зору

Високий рівень цукру в крові може спричинити набряк кришталика ока, що може спричинити розмитість зору і погіршити здатність бачити.

Надзвичайно низький рівень цукру в крові, або гіпоглікемія, також може мати такий вплив на очі. З часом у людей з діабетом підвищується ризик розвитку ретинопатії, яка, якщо її не лікувати, може призвести до втрати зору.

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій


Читайте також:

Річ номер один, якої слід уникати, якщо у вас переддіабет

7 простих правил, щоб тримати діабет 2-го типу «на відстані». Або, як попередити небезпечну хворобу

Гіперглікемія: 10 тривожних симптомів, що попереджають про високий рівень цукру в крові

 

Теми: предиабет