Ускладнення діабету: діабетична нейропатія

***Longread

Ускладнення діабету: діабетична нейропатія - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке діабетична нейропатія?

Діабетична нейропатія — це коли діабет викликає пошкодження нервів. Вона може вражати різні типи нервів у вашому тілі, в тому числі в ногах, органах і м'язах. 

Нерви передають «повідомлення» між мозком і кожною частиною нашого тіла, завдяки чому ми можемо бачити, чути, відчувати і рухатися. Вони також передають сигнали до таких частин тіла, як серце, змушуючи його битися з різною швидкістю, і легені, щоб ми могли дихати. 

Тому пошкодження нервів може спричинити серйозні проблеми в різних частинах тіла у людей з діабетом 1-го, 2-го типу або іншими типами діабету.

Типи діабетичної нейропатії

Існує чотири основних типи діабетичної нейропатії:

  • Діабетична периферична сенсо-моторна нейропатія (сенсорна та моторна)
  • Діабетична автономна (або вегетативна) нейропатія

Периферична нейропатія є найпоширенішим типом нейропатії і являє собою ураження нервів поза головним і спинним мозком. Вона вражає нерви, особливо в стопах і кистях, і може бути моторною нейропатією, сенсорною нейропатією або обома. Нерви в ногах слід перевіряти під час регулярного щорічного обстеження на діабет.

Сенсорна нейропатія — це пошкодження нервів, які повідомляють нам про відчуття, запах і вигляд речей. Вона вражає нерви, які передають повідомлення про дотик, температуру, біль та інші відчуття від шкіри, кісток і м'язів до мозку. В основному уражаються нерви в стопах і гомілках, але у людей також може розвинутися цей тип невропатії в руках і кистях.

Моторна нейропатія вражає нерви, які контролюють рух. Пошкодження цих нервів призводить до слабкості та виснаження м'язів, які отримують повідомлення від уражених нервів.

Автономна (вегетативна) нейропатія — це пошкодження нервів, які несуть інформацію до органів і залоз. Вони допомагають контролювати функції, про які ми навіть не замислюємося, наприклад, спорожнення шлунку, регулярність серцебиття та роботу статевих органів.

Люди з цим захворюванням можуть мати лише один тип або будь-яку комбінацію типів.

Ваш лікар повинен повідомити вам, які ділянки уражені, і дати поради, що робити з будь-якими симптомами, які у вас виникають. Тип необхідного лікування буде залежати від типу нейропатії.

Причини виникнення діабетичної нейропатії 

Нейропатія є одним з довготривалих ускладнень діабету. 

З часом високий рівень глюкози (цукру) в крові може пошкодити дрібні кровоносні судини, які живлять нерви у вашому тілі. Це припиняє надходження до нервів необхідних поживних речовин. Як наслідок, нервові волокна можуть бути пошкоджені, і вони можуть зникнути. Це може спричинити проблеми в різних частинах тіла, залежно від типу ураженого нерва. 

Чи можна вилікувати діабетичну нейропатію?

Ні, діабетичну нейропатію не можна повернути назад (але симптоми можна лікувати).

Після того, як нерви були пошкоджені, вони не можуть відновитися. 

Але ретельний контроль діабету, включаючи утримання рівня цукру в крові якомога ближче до цільового, а також контроль рівня жиру в крові та артеріального тиску, може запобігти пошкодженню або запобігти подальшому пошкодженню, якщо у вас вже є деякі симптоми.

Лікування діабетичної нейропатії 

Існує багато методів лікування для полегшення симптомів, спричинених нейропатією.

Це можуть бути, наприклад, знеболювальні засоби при сенсорній нейропатії або лікування еректильної дисфункції.

Підтримання рівня цукру в крові в межах цільового діапазону, а також рівня жиру в крові (холестерину) і артеріального тиску також може допомогти поліпшити симптоми нейропатії і зменшити прогресування пошкодження нервів. 

Біль при діабетичній нейропатії

Нерви передають хімічні повідомлення до мозку і назад про те, що ми можемо відчувати. Коли нерви пошкоджені, ці повідомлення не можуть передаватися належним чином, що призводить до зміни відчуттів або почуттів. Це може призвести до відчуття оніміння, поколювання, печіння, дискомфорту або стріляючого болю.  

Іноді ці відчуття можуть бути гіршими вночі. Це може бути пов'язано з прохолодною температурою ввечері, стресом в кінці довгого дня і меншою кількістю відволікаючих чинників у вечірній час, що означає, що ви більше помічаєте біль. 

Життя з будь-яким типом тривалого болю (незалежно від того, чи відчуваєте ви його постійно, чи у вас регулярно виникають періоди болю), може бути дуже неприємним і мати негативний вплив на ваше психічне здоров'я та загальне самопочуття.  Якщо ви відчуваєте регулярний або частий біль, з яким вам важко впоратися, вам слід звернутися до свого лікаря за порадою та підтримкою. 

Засоби та поради для подолання болю при діабетичній нейропатії

Кроки, які можна зробити для запобігання діабетичної нейропатії 

Ви можете допомогти уникнути діабетичної нейропатії, підтримуючи рівень цукру в крові в межах цільового діапазону, що допоможе захистити кровоносні судини, які живлять ваші нерви.

Також слід щодня перевіряти стан ніг і раз на рік проходити огляд у медичного працівника. Це особливо важливо, якщо ви вважаєте, що втратили чутливість ніг. Зверніться за порадою до свого лікаря, якщо ви вважаєте, що у вас розвиваються будь-які ознаки нейропатії.

Читайте нас в Instagram та Telegram              

 

#SaharOKSchool#WDD2022