Потенційні ліки від ЦД1: з'явилися нові дані застосування клітинної терапії у людей з цукровим діабетом 1-го типу

Компанія Vertex Pharmaceuticals оприлюднила обнадійливі результати застосування новітньої клітинної терапії у перших пацієнтів з цукровим діабетом 1-го типу. 

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Потенційні ліки від ЦД1: з'явилися нові дані застосування клітинної терапії у людей з цукровим діабетом 1-го типу - изображение

Протягом багатьох років ліки від цукрового діабету 1-го типу (ЦД 1) залишалися недосяжною мрією для мільйонів людей по всьому світу, які живуть із цим захворюванням. Нові дані компанії Vertex про застосування революційної клітинної терапії у перших пацієнтів з ЦД 1 свідчать про значний крок вперед на шляху до зцілення.

Читайте також: Новий метод лікування діабету 1 типу отримав дозвіл FDA на початок клінічних випробувань

Третя людина з діабетом 1-го типу змогла повністю відмовитися від інсуліну після лікування препаратом VX-880, новітньою терапією бета-клітинами на основі стовбурових клітин, розробленою компанією Vertex Pharmaceuticals. Крім того, у всіх шістьох учасників випробування значно покращилися показники глікогемоглобіну A1C, TIR (часу в діапазоні / time in range), а також зменшилася потреба в ін'єкціях інсуліну. 

Нові результати були представлені на конференції Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) 2023 в Гамбурзі, Німеччина.

Хоча клінічні випробування Vertex все ще знаходяться на ранніх стадіях, ці нові дані позиціонують VX-880 як потенційні функціональні ліки від цукрового діабету 1-го типу.

До лікування клітинами VX-880 всі учасники дослідження не виробляли власного інсуліну і мали в анамнезі важкі, повторювані епізоди гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові). Через три місяці після трансплантації клітин учасники продемонстрували вироблення інсуліну, який успішно реагував на глюкозу. 

«Ці дані є особливо важливими в контексті нашої загальної дослідницької програми з вивчення діабету 1-го типу», — зазначила в прес-релізі д-р Кармен Бозіч (Dr. Carmen Bozic), головний лікар Vertex. «Ми поспішаємо якнайшвидше надати ці потенційно трансформаційні методи лікування пацієнтам, які на них чекають». 

Третій учасник дослідження, який досягнув інсулінонезалежності, приєднався до двох інших, які після 12 місяців спостереження підтримували рівень A1C нижче 7% і більше не відчували тяжкої гіпоглікемії. 

Дотепер VX-880 добре переносився пацієнтами без повідомлень про серйозні побічні ефекти. Дані також свідчать про багатообіцяючі результати для VX-264 — ще одного нового методу лікування стовбуровими клітинами Vertex, який не потребує імуносупресії, що наразі проходить клінічні випробування.

Хоча отримані результати є вражаючими, дослідження ще знаходиться на ранній стадії. Очікується, що поточне випробування завершиться у 2028 році, після чого будуть проведені додаткові дослідження з більшим обсягом вибірки. Після завершення всіх досліджень Vertex має подати заявку до FDA (Управління з контролю якості харчових продуктів і медикаментів США), щоб отримати дозвіл на використання.


Джерела: vrtx.com, diatribe.org

Читайте також:

Щотижневий інсулін для лікування цукрового діабету 1-го типу: останні дані досліджень

Новий імплантований пристрій може замінити ін'єкції інсуліну для людей з цукровим діабетом 1-го типу

Вчені досліджують новий преперат, який зберігає бета-клітини при ЦД 1 типу

 

Ми в Instagram та Telegram