Як повернутися до звичного харчування після свят. 5 простих порад

Новорічні застілля, майонезні салати, збитий режим харчування і алкоголь — все це не кращим чином позначається на нашому організмі. У період новорічних і різдвяних свят багато людей відчувають нездужання і набирають зайві кілограми.

Ось 5 порад від експертки «Мій цукровий», як відновити свій режим харчування і повернутися у форму після свят.

Як повернутися до звичного харчування після свят. 5 простих порад - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Алгоритм досить простий:

Без «розвантажувальних» днів

Розвантажувальний день — це одноденна дієта, коли людина цілий день харчується одним продуктом в невеликих порціях, п'є багато води і їсть мало калорій. В інтернеті можна знайти безліч варіантів, наприклад, розвантажувальний день на яблуках чи кефірі. Думка експертів про такі одноденні дієти неоднозначна, а користь для організму вкрай сумнівна. Загалом при збалансованому харчуванні не потрібно влаштовувати собі розвантажувальні дні (навіть після поодинокого застілля). Достатньо просто повернутися до свого звичного режиму харчування і фізичної активності (при умові, що він був правильним!). 

Овочі — наші друзі

Оскільки у новорічні свята організм отримав достатню кількість їжі, яка не підходить під канони правильного харчування (також не забуваємо про алкоголь), то надлишок калорій, насичених жирів, трансжирів надійшов у організм. Тому, щоб допомогти організму, додаємо в раціон велику кількість овочів, переважно свіжих, якщо немає проблем зі шлунково-кишковим трактом (здуття, проносів).

Читайте також: Що відбувається з організмом, коли ви переїдаєте на свята?

Пісний білок

Вживайте достатню кількість білку, а саме білого м'яса (курка, індичка), риби, морепродуктів, яєць, нежирного творогу. Білок дає гарне відчуття ситості.

Читайте також: Грибний суп з кіноа. Затишний рецепт

Відмовтеся від солодощів

Виключить солодке з вашого післясвяткового раціону, яким би «корисним» воно не було. Ніякого меду та джему, зефіру тощо. Натомість оберіть 2-3 фрукти в день, краще цитрусові, а не банан, фініки, виноград.

Без паніки!

Не вдавайтеся до крайнощів. Увійдіть плавно в режим не тільки харчування, але й фізичних тренувань. Буквально тиждень і від новорічного свята ані сліду.

Сподіваюсь, що ваші свята пройшли без переїдання!


Читайте також:

Харчування і свята: 6 порад для людей з діабетом

П'ять способів тримати діабет під контролем у святкові дні

Як знизити ризик гіпоглікемії при вживанні алкоголю

 

Ми в Instagram та Telegram