П'ять способів тримати діабет під контролем у святкові дні

Святковий сезон може виявитися справжнім випробуванням для людини з діабетом: багато «забороненої» їжі, алкоголь, насичений графік... Ваша компенсація може опинитися під загрозою. Потрібно знайти способи розумно керувати своїм здоров'ям у цей період — зрештою, якщо ви почуватиметеся не найкраще, ви не зможете сповна насолодитися святами.

Ось кілька порад, як контролювати діабет під час свят.

П'ять способів тримати діабет під контролем у святкові дні - изображение

1. Режим — це ключ до успіху

Свята та канікули часто вносять корективи у щоденний графік кожного з нас. Однак у лікуванні діабету не існує перерви. Ви повинні продовжувати дотримуватися щоденних «ритуалів» з контролю захворювання: приймати інсулін або інші цукрознижувальні ліки, призначені вашим ендокринологом, та регулярно перевіряти рівень цукру в крові. Окрім цього намагайтеся не пропускати планові відвідування лікаря.

2. CGM для кращого контролю глікемії

У цей період необхідно частіше перевіряти рівень глікемії, особливо, коли ваш спосіб життя та раціон змінюються. Такий інструмент для контролю діабету, як безперервний моніторинг рівня глюкози (CGM), може допомогти. Продовжуйте ретельно стежити за своїми показниками і намагайтеся залишатися у своєму оптимальному діапазоні глюкози.

3. Дієта та фізичні вправи важливі

Раціональне збалансоване харчування і достатня фізична активність відіграють важливу роль в управлінні діабетом. Розуміємо, може бути важко втиснути тренування або дотримуватися звичної дієти, коли ви відвідуєте свякові заходи або подорожуєте. Втім дотримання цього режиму допоможе вам краще контролювати рівень глюкози в крові та підтримувати оптимальну вагу. 

4. Плануйте своє харчування

Перше правило, яке слід запам'ятати — не пропускайте прийоми їжі (і намагайтеся готуватися до них заздалегідь). Якщо ви на вечірці чи в ресторані, надавайте перевагу більш здоровим продуктам, наприклад: оберіть звичайну воду замість солодкого соку, грецький салат замість олів'є, рибу і овочі замість картоплі. Навколо може бути багато «спокус» — якщо ви захочете з'їсти десерт, не забувайте стежити за розміром порції і рівнем цукру в крові. Також пам'ятайте про правила вживання алкоголю при діабеті (а краще — обмежтеся неалкогольними напоями).

5. Пийте достатньо води

Переконайтеся, що ви залишаєтеся гідратованими, вживаючи достатньо води або інших напоїв без кофеїну, як-от домашній лимонад без цукру. Це допоможе вам регулювати рівень цукру, солі та холестерину у вашому організмі.

 

Святковий сезон може тимчасово порушити ваш здоровий спосіб життя. Дотримуйтеся цих простих порад, щоб насолоджуватися святами, тримаючи діабет під контролем. 


Читайте також:

Що відбувається з організмом, коли ви переїдаєте на свята?

Як безпечно вживати алкоголь при діабеті: 7 головних правил

8 порад для здорових святкових вихідних з діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram