Як знизити ризик гіпоглікемії при вживанні алкоголю

Люди з цукровим діабетом повинні бути особливо обережними, коли мова йде про вживання алкоголю, оскільки він впливає на рівень цукру в крові. Якщо ви вирішили випити, слідуйте наступним правилам, щоб убезпечити себе від гіпоглікемії — потенційно небезпечного для життя стану при діабеті. 

Як знизити ризик гіпоглікемії при вживанні алкоголю - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Чому після вживання алкоголю зростає ризик гіпоглікемії?

Тому що алкоголь блокує вироблення глюкози з глікогену в печінці. Тим самим, цукор в крові не підвищується. По суті, печінка в цей час займається виведенням алкоголю.

Важливо не переплутати симптоми гіпоглікемії з симптомами алкогольного сп'яніння.

Як знизити ризик гіпоглікемії при вживанні алкоголю, якщо у мене діабет?

Білково-жирова закуска

«Хвіст» від такої закуски допоможе компенсувати зниження рівня цукру в крові після вживання алкоголю. Приклади таких продуктів: м'ясні продукти, сири, риба і морепродукти, горіхи. Ніколи не вживайте алкоголь натщесерце або на голодний шлунок!

Читайте також: Найбезпечніший вибір — це не пити взагалі. Нові рекомендації щодо вживання алкоголю

Додатковий перекус

Це також допоможе запобігати розвиткові гіпоглікемії. Єдине «але»: не забудьте попередньо перевірити рівень цукру в крові.

Вживати алкоголь краще в компанії, де люди обізнані про ваше захворювання

Чому? Краще перестрахуватися на випадок гіпоглікемії. Бо незнайомі люди, які не знають про вашу особливість, можуть вирішити, що ви просто «перебрала» [симптоми низького рівня цукру в крові можуть нагадувати стан алкогольного сп'яніння] і допомога щодо гіпоглікемії не буде надана.

Не ночуйте на самоті якщо вживали алкоголь

Якщо ви повернулися додому пізно, повідомте тим людям, з якими живете про вживання алкоголю.

Перевірте цукор перед сном

Намагайтеся не лягати з цукром менш як 10 ммоль/л якщо вживали алкоголь ввечері. Алкоголь може призвести до нічних гіпо або гіпо під ранок. [тримайте засоби для лікування гіпоглікемії біля ліжка про всяк випадок — гелі/таблетки декстрози, склянка солодкого соку, цукор у стіках тощо]

Зменшіть подачу/дозування інсуліну

Якщо ви на помпі або на інсуліні, дія якого 12 год, то можна спробувати зменшити базальні швидкості/дозування на наступних 12 год після вживання алкоголю.

Будьте уважні щодо ліків, які ви вживаєте

Алкоголь може взаємодіяти з ліками. Деякі таблетовані цукрознижувальні препарати (наприклад, похідні сульфонілсечовини) знижують рівень глюкози в крові. Поєднання ефектів ліків, що знижують рівень цукру в крові, з алкоголем може призвести до гіпоглікемії або посилити її.

Завжди перевіряйте рівень цукру в крові до, під час та після вживання алкогольного напою.


Читайте також:

Харчування і свята: 6 порад для людей з діабетом

Алкоголь і діабет: що потрібно знати

Скільки ХО в алкоголі: ТАБЛИЦІ
 

Ми в Instagram та Telegram