Вживання листової зелені пов'язане з покращенням рівня цукру в крові. Результати нового дослідження

Споживання більшої кількості листових зелених і хрестоцвітних овочів, таких як броколі, брюссельська капуста, капуста, цвітна капуста і капуста кале, може поліпшити рівень цукру в крові і чутливість до інсуліну; в той час як вживання більшої кількості картопляних чіпсів і картоплі фрі може мати протилежний ефект, згідно з новим дослідженням.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Вживання листової зелені пов'язане з покращенням рівня цукру в крові. Результати нового дослідження - изображение

Вчені провели дослідження, використовуючи дані Австралійського дослідження діабету, ожиріння та способу життя (Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study), щоб оцінити зв'язок між споживанням різних овочів і картоплі та маркерами цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) у більш ніж 8000 учасників.

Як проходило дослідження:

Учасники у віці 25 років і старше заповнили анкету про частоту споживання їжі, а через рік, у 1999-2001 роках, пройшли базову оцінку, після чого були проведені повторні обстеження у 2004-2005 та 2011-2012 роках.

Учасників оцінювали на основі рівня глюкози в плазмі крові натще, 2-годинного постпрандіального рівня глюкози в плазмі крові, рівня інсуліну в сироватці крові, а також чутливості до інсуліну і функції β-клітин з використанням оновленої моделі оцінки гомеостазу (HOMA2-%β для функції β-клітин і HOMA2-%S для чутливості до інсуліну). Наприкінці 12-річного періоду дослідження вчені також оцінили рівень захворюваності на ЦД2.

Результати:

Зрештою, вчені виявили, що більш високе споживання овочів в цілому було пов'язане з більш низьким рівнем глюкози після навантаження (2 години після їжі), в той час як більш високе споживання зелених листових овочів було пов'язане з поліпшенням чутливості до інсуліну і рівня інсуліну в сироватці крові.

І хоча споживання картоплі, приготованої у здоровий спосіб, не мало негативного впливу на ці показники, вживання картоплі фрі та картопляних чіпсів негативно впливало на них.

«Результати нашого дослідження свідчать про те, що дієта, багата на зелені листові, хрестоцвіті та жовті/помаранчеві/червоні овочі, може допомогти покращити толерантність до глюкози. Більше того, дієта, багата на зелені листові овочі, може покращити чутливість до інсуліну», — кажуть автори дослідження. «І навпаки, більше споживання картоплі фрі/чіпсів, але не картоплі, приготованої здоровим способом, може погіршити ці показники. Ці висновки вказують на тонкий взаємозв'язок між підгрупами овочів, толерантністю до глюкози та чутливістю до інсуліну».

*Дослідження було опубліковане онлайн в журналі The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.


Джерело: Medscape, Нealthnews

Читайте також:

Харчування при діабеті: 9 причин їсти більше зелених листових овочів

Суперпродукти при діабеті: що рекомендує Американська діабетична асоціація?

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

 

Ми в Instagram та Telegram