Шкода цукру. Або 5 причин виключити цукор зі свого раціону

Цукор знаходиться майже в усіх продуктах, які ми їмо. За статистикою, людина вживає близько 100 і більше грамів цукру на день, коли ж денна норма становить усього 30 г. Надмірна кількість цукру може завдавати значної шкоди організму — починаючи від зайвої ваги, закінчуючи проблемами із серцево-судинною та імунною системами.

Як на нас впливає цукор — читайте у матеріалі від експертки «Мій цукровий», ендокринологині — Олесі Підмурняк.

Шкода цукру. Або 5 причин виключити цукор зі свого раціону - изображение

Авторка цієї статті — Олеся Підмурняк, к.м.н. / PhD, ендокринологиня з 25-ти річним стажем.


1. Цукор провокує надмірне вироблення дофаміну

Різкий стрибок глюкози в мозку викликає потребу в їжі, причому цей «заклик» мозок не відрізняє від реального голоду. Окрім того активізуються бета-ендорфінові рецептори та вироблення дофаміну. Постійно провокуючи викид ендорфінів солодощами ми доводимо організм до того, що він перестає виробляти їх самостійно. А це призводить до перепадів настрою, дратівливості, агресивності.

Читайте також: 11 причин їсти менше солодкого. Як цукор впливає на наш організм?

2. Цукор сприяє появі зайвої ваги

Коли ми стимулюємо організм солодощами, вони відкладаються в печінці у форматі глікогену — запасного джерела енергії. Синтезувати в глікоген весь обсяг цукру, який вживається за день — неможливо, тому він трансформується в жири. Крім того, швидкі (тобто, шкідливі) вуглеводи різко підвищують рівень цукру в крові, провокуючи сильний викид інсуліну, який перетворює отримані калорії на жир.

3. Цукор негативно впливає на життєво важливі органи

Через велику кількість цукру в організмі вимиваються вітаміни групи В, порушується баланс фосфору та кальцію, виникають проблеми із серцем, нирками, підшлунковою залозою та іншими органами. Ба більше того, існує теорія, що стійкість імунітету безпосередньо залежить від рівня цукру в крові.

Читайте також: Як перестати їсти багато цукру? 11 простих способів

4. Цукор прискорює старіння шкіри

Надлишок цукру прикріплюється до білків і створює шкідливі молекули. Ці молекули пошкоджують колаген та еластин — білкові волокна, які відповідають за пружність та молодість шкіри. Як наслідок з'являються зморшки і шкіра втрачає пружність, еластичність.

Читайте також: Ці 4 продукти прискорюють старіння

5. Цукор шкідливий для серцево-судинної системи

Продукти з високою концентрацією цукру закупорюють стінки судин, що може призвести до виникнення тромбів. Окрім того велика кількість цукру стає причиною звуження судин, що створює на них велике навантаження.

 


Читайте також:

Чим замінити солодощі? 5 альтернативних варіантів

Як позбутися тяги до солодкого? 8 порад від ендокринолога

5 небезпечних станів, на які може вказувати постійне бажання солодкого

 

Ми в Instagram та Telegram