Ці 4 продукти прискорюють старіння

Їжа — будівельний матеріал для наших клітин. Але не вся їжа підходить для «будівництва». Ось чотири продукти, які повільно руйнують наш організм, наближаючи старіння.

Ці 4 продукти прискорюють старіння - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Що таке кінцеві продукти глікування AGEs?

Глікування — це процес спонтанного приєднання глюкози до білків і жирів. При надлишку глюкози утворюються кінцеві продукти AGEs (Advanced Glycation End Products, AGE), які порушують синтез колагену і прискорюють появу зморшок шкіри, пришвидшують старіння, у людей з цукровим діабетом — один з механізмів розвитку ускладнень. Тобто, їхня кількість у людей з декомпенсованим ЦД вища, але вони можуть утворюватися і у людей без діабету при надлишку вживання глюкози, фруктози та особливостях приготування їжі.

У свою чергу зниження AGEs у харчуванні знижує маркери оксидативного стресу, запалення, підвищує чутливість клітин до інсуліну.

Що сприяє зростанню AGEs у продуктах?

  • Приготування їжі під дією високий температур (обжарювання в олії)
  • Велика тривалість приготування їжі
  • Обробка продуктів при високій температурі
  • Повторні розігрівання їжі

Читайте також: Їжа зі скоринкою: чим небезпечне смаження?

Які продукти краще виключити для зменшення AGEs?

Солодощі

Особливо заводського виробництва. Коли ми їх їмо, підвищується рівень цукру в крові та активізується процес глікації. Це кондитерські торти, вафлі, печиво.

Трансжири

Це перш за все маргарин, який є практично у всій готовій їжі. Випічка, фастфуд — скрізь вони. Під дією трансжирів звужуються судини, погіршується циркуляція крові, а ризик розвитку гіпертонії та інших хвороб серця і судин різко зростає.

Жирні види м'яса, які містять насичені жири

Шашлик, копченості та інше смажене м'ясо. Темні ділянки потрібно як мінімум обрізати, а краще уникати такого способу приготування або хоча б скорочувати ступінь обсмажування.

Алкоголь

Токсин, який уражає печінку. Надлишок алкоголю буде послаблювати та сповільнювати процеси детоксикації. На обличчі вживання алкоголю теж відбивається — у вигляді почервоніння, набряків і ранніх зморшок.

Харчуйтесь здорово!


Читайте також:

Ці 3 харчові звички можуть збільшити ризик розвитку діабету 2-го типу. Що показало дослідження

5 продуктів, що провокують появу набряків

9 харчових звичок, які шкодять вашій компенсації

 

Ми в Instagram та Telegram