Рис при діабеті: який сорт краще?

Рис вважається «стоп-продуктом» при діабеті, зокрема 2-го типу (як мед, фініки або банани). Справа в тому, що шліфований білий рис має високий глікемічний індекс (ГІ = 70, як у білого цукру). Це означає, що його вживання спричиняє різкий підйом рівня цукру в крові, що шкодить судинам та сприяє розвитку ускладнень ЦД.

Що ж робити, якщо не хочеться зовсім виключати цей продукт зі свого раціону? Ось кілька більш безпечних варіантів рису для людей з діабетом, на які варто звернути увагу.

Рис при діабеті: який сорт краще? - изображение

Коричневий рис

Коричневий рис вважається корисним продуктом завдяки високому вмісту зародків і висівок. Він також має середній ГІ, що робить його більш безпечним варіантом для людей з цукровим діабетом [на відміну від звичайного білого рису]. 

Коричневий рис містить багато клітковини, вітамінів і мінералів. Дослідження, що вивчало вплив вживання коричневого та білого шліфованого рису на рівень глікемії у здорових людей та у людей з ЦД2, показало, що коричневий рис спричиняє менше підвищення рівня цукру в крові після їжі у людей з ЦД порівняно зі шліфованим. Це частково пояснюється більшим вмістом фітинової кислоти, поліфенолів, харчових волокон та олії в бурому рисі порівняно з шліфованим; а також мінімальним часом приготування.

Червоний рис

Більшість корисних властивостей червоного рису походять від антоціанів. Це флавоноїд і потужний антиоксидант, який надає рису характерного червоного кольору. Одне дослідження показало, що флавоноїди можуть допомогти зменшити запалення в організмі і контролювати рівень вільних радикалів. Як наслідок, це може знизити ризик хронічних захворювань, таких як діабет 2-го типу. Крім того, червоний рис має низький глікемічний індекс, що робить його корисним для запобігання різким стрибкам рівня цукру в крові після їжі.  

Високий вміст клітковини в червоному рисі допомагає контролювати вагу: вона створює тривале відчуття ситості, надовго втамовуючи апетит, що запобігає постійним бездумним перекусам. Крім того, клітковина корисна для шлунково-кишкового тракту і допомагає знизити швидкість всмоктування цукру в крові.

Чорний рис

Різновиди чорного рису мають насичений чорний колір, який часто стає фіолетовим при варінні. Свій колір цей сорт рису отримує завдяки антоціанам [так само як і червоний рис]. Згідно з одним дослідженням, страви, що містять антоціани, допомагають знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом 2-го типу. 

Крім того, він має найбільший вміст білка серед усіх видів рису, низький ГІ та високий вміст клітковини (втричі більше, ніж у білому рисі), що робить його чудовим вибором для людей з діабетом. А ще, це цільне зерно не містить глютену. Отже, це безпечний і здоровий вибір для будь-кого, хто хоче зменшити споживання глютену.

Дикий рис 

Дикий рис технічно є насінням водних трав. Однак, він широко використовується на кухні так само, як і інші сорти рису. Дикий рис містить велику кількість білка і клітковини. Крім того, він відносно низькокалорійний. 

Марганець — один з мікроелементів, якого багато у дикому рисі — є антиоксидантом, який допомагає підтримувати мітохондрії в клітинах здоровими і сприяє здоровому обміну речовин. Крім того, дикий рис містить багато альфа-ліпоєвої кислоти (ALA). Деякі дослідження показують, що АЛК корисна для пацієнтів з діабетом 2-го типу. Вона може покращити здатність організму виробляти інсулін і полегшити симптоми діабетичного ураження нервів.


Читайте також:

5 «поганих» вуглеводів, від яких не варто відмовлятися при діабеті

Банани при діабеті. Міфи і правда

9 харчових звичок, які шкодять вашій компенсації
 

Ми в Instagram та Telegram