Як зробити свою каву здоровішою? 5 корисних добавок, які варто спробувати

Кава — один з найпопулярніших напоїв у світі. Деякі дослідження говорять, що вона може мати певні потенційні переваги для здоров'я, зокрема, знизити ризик захворювань серця та діабету 2-го типу. Однак, багато добавок, які ми часто додаємо до своєї кави, як-от ароматизовані вершки, кавові сиропи, цукор можуть негативно впливати на рівень глікемії (цукру в крові), масу тіла та звести нанівець більшість позитивних ефектів напою.

Ось 5 поживних та корисних для здоров'я інгредієнтів, які можуть додати значних переваг вашій чашці кави.

Як зробити свою каву здоровішою? 5 корисних добавок, які варто спробувати - изображение

1. Пептиди колагену

Пептиди колагену — це добре засвоювані ланцюжки амінокислот, отримані з тваринних білків, таких як яловичина, м'ясо птиці та морепродукти. Їх можна додавати в гарячі та холодні напої, наприклад, у каву. Це може бути простим та зручним способом збільшити споживання білка у вашому раціоні: більшість продуктів з пептидом колагену містять 10-18 г білка на мірну ложку, що може допомогти вам задовольнити добову потребу в білку.

Крім того, дослідження показують, що регулярне вживання пептидів колагену може допомогти покращити щільність кісткової тканини та здоров'я суглобів, збільшити м'язову масу, а також покращити здоров'я та зовнішній вигляд шкіри.

Колаген доступний у різних смаках, багато з яких підсолоджені натуральними підсолоджувачами, як-от стевія чи монк фрут (Див. далі).

2. Кориця

Додавання дрібки кориці до кави може допомогти вам підсилити смак та зменшити кількість цукру у своїй чашці. Крім того, доведено, що кориця сприяє підтримці здорового рівня глікемії і може бути корисною для людей з цукровим діабетом і переддіабетичним станом.

Кориця також багата на антиоксидантні та протизапальні сполуки, які можуть допомогти підтримати загальний стан здоров'я, зменшуючи запалення і посилюючи природний антиоксидантний захист організму.

Спробуйте додати щіпку кориці в чорну каву або латте чи капучино.

Як зробити свою каву здоровішою? 5 корисних добавок, які варто спробувати - 2 изображение

3. Натуральний підсолоджувач Монк Фрут (Архат)

Дієти з високим вмістом цукру пов'язані з такими ризиками для здоров'я, як ожиріння, діабет 2 типу та серцеві захворювання. Монк Фрут (Архат), також відомий як Luo Han Guo — це підсолоджувач, отриманий з плодів рослини Siraitia grosvenorii. Він у 300 разів солодший за сахарозу або столовий цукор, але не містить калорій і не впливає на рівень цукру в крові.

На відміну від багатьох штучних підсолоджувачів, таких як аспартам, Монк Фрут не має неприємного присмаку і не пов'язаний з ризиками для здоров'я. Він визнаний безпечним Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA), що означає, що підсолоджувач є безпечним для використання в продуктах харчування за призначенням.

Монк Фрут випускається в різних формах — рідкі краплі, порошок тощо.

4. Какао (сире, або cacao powder)

Какао — це багатий на поживні речовини продукт, який отримують з бобів какао-дерева Theobroma, широко відомого як какао або какао-дерево. 

Какао сире (cacao powder) проходить меншу обробку, ніж какао-порошок (cocoa powder)*, і має більш насичений, інтенсивний смак. Какао є одним з найкращих джерел флавоноїдних антиоксидантів — катехіни, антоціани та проантоціанідини —  які зменшують запалення, захищають від пошкодження клітин і підтримують серцево-судинну функцію. Окрім антиоксидантних та протизапальних сполук, какао містить багато поживних речовин, необхідних для здорового регулювання артеріального тиску, таких як магній та калій, що робить його чудовим вибором для підтримки здоров'я серця.

Какао можна додавати до чорної кави або змішувати з кавовими напоями, такими як лате та капучино. 

*Какао (cacao powder) виготовляється з ферментованих какао-бобів, які не піддавалися обсмажуванню. Їх обробляють при низьких температурах, а потім розмелюють. В результаті виходить гіркуватий на смак порошок з високим вмістом поживних речовин. Какао-порошок (cocoa powder) виготовляється з какао-бобів, які одночасно ферментуються і обсмажуються, а потім обробляються при набагато вищій температурі. В результаті продукт втрачає частину своєї поживної цінності.

5. Імбир

Імбир — це корінь, отриманий з рослини Zingiber officinale, який має різноманітне кулінарне та медичне застосування. Він містить активні сполукки — шогаоли, гінгероли та парадоли, які мають потужні властивості, що сприяють зміцненню здоров'я.

Результати досліджень свідчать, що споживання імбиру може позитивно впливати на рівень цукру в крові, ліпідів у крові та артеріального тиску, а також зменшувати запалення в організмі. Завдяки потужному протизапальному ефекту, регулярне вживання імбиру може знизити ризик виникнення захворювань, спричинених запаленням, таких як діабет 2-го типу, хвороби серця та деякі види раку.

Використовуйте порошок кореня імбиру, Монк Фрут та несолодке молоко на ваш вибір, щоб приготувати смачний імбирний латте з низьким вмістом цукру. 

 

Те, що ви додаєте до кави, може мати велике значення. Наприклад, популярні кавові добавки, такі як ароматизовані вершки та сиропи, містять цукор, який може негативно впливати на ваше здоров'я. На щастя, корисні добавки, такі як колаген, кориця, какао, імбир та натуральні підсолоджувачі, як-от Монк Фрут, можуть покращити не тільки смак, але й користь вашої кави.


Джерело: health

Читайте також:

Чи впливає кофеїн на рівень цукру в крові?

10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові

Правила перекусів при діабеті та ідеї поживних снеків to-go
 

Ми в Instagram та Telegram