Банани при діабеті. Міфи і правда

Поширена думка, що людям з цукровим діабетом не можна солодкого, борошняного, для них під забороною виноград, манго і банани... Список можна продовжувати довго. Але правда в тому, що можна все. Але в міру. Як, власне, і всім людям, незалежно від того, чи є у них діабет.

Банани при діабеті. Міфи і правда - изображение

Фрукти не варто вносити в категорію «шкідливих». Тим паче повністю виключати їх зі свого раціону. Так, вони містять природний цукор, але поряд із тим — вітаміни, клітковину та інші важливі нутрієнти. 

Американська діабетична асоціація (ADA) рекомендує їсти свіжі, заморожені або консервовані фрукти без додавання цукру замість продуктів, які містять цукор.

Тож спробуємо розібратися, що таке банан і як (чи можна?) його безпечно вживати при діабеті.

100 г банана = 23 г вуглеводів 

1 (середнього розміру) банан = 2 ХО 

Глікемічний індекс (ГІ) бананів: 

  • ГІ = 30 — незрілі банани (зелені)  
  • ГІ = 42 — майже дозрілі банани (жовті з зеленими плямами)   
  • ГІ = 51 — стиглі банани (жовті)   
  • ГІ = 52 — перестиглі банани (жовті з коричневими цяточками)

То чи можна банани при діабеті?  

Коротко — так, якщо ви з розумом підходите до свого харчування.

Невеликий банан як перекус — може бути чудовим вибором при діабеті. 100 г очищеного банана — це в середньому 90 калорій, а ще хороша порція клітковини, антиоксидантів, мінералів і вітамінів.

Згідно рекомендацій клініки Майо (Mayo Clinic), одна порція фруктів не повинна містити більше 15 грамів вуглеводів.

Банани при діабеті. Міфи і правда - 2 изображение

Банани багаті на калій, який необхідний для здоров'я серця і стабільного кров'яного тиску [рівень калію в організмі може знижуватися внаслідок прийому деяких ліків від високого артеріального тиску, що є частою проблемою при діабеті, зокрема 2-го типу]. 

Згідно з даними Clinical Journal of the American Society of Nephrology, багате калієм харчування здатне захистити серце і нирки від ускладнень діабету.

Чи знали ви, що банани можна їсти не тільки в сирому вигляді? Спробуйте запекти або підсмажити їх на грилі з часником і орегано — незвичайний гарнір забезпечений. Крім того, банан часто зустрічається в рецептах із м'ясом. Додайте трохи стиглої м'якоті в тушковане м'ясо — страва стане більш насиченою і ніжною. Але в такому разі варто виключити з прийому їжі вуглеводний гарнір (як-от, рис, картопля тощо), а також хліб. А ось доповнивши таку м'ясну страву зеленими листовими овочами, ви отримаєте ідеально збалансований обід або вечерю.  

Банани сушені, банани в'ялені, банановий смузі...  

Це чудовий варіант перекусу, коли у вас низький рівень цукру. Крім того, це зручне рішення для тих, хто подорожує (замість калорійних кексів і батончиків). Якщо обираєте сушені або в'ялені банани для перекусу, то пам'ятайте, що порція має бути зовсім невеликою: концентрація цукру в процесі сушіння може значно збільшитися. А ось смузі можна дозволити собі трохи більше. Крім того, банан або банановий смузі — чудова основа для домашніх коктейлів, морозива або мультифруктового, фруктово-овочевого чи фруктово-ягідного смузі.

Не забувайте, що кожен організм унікальний. Обов'язково перевірте цукор крові до і після вживання фрукта, щоб розуміти його вплив на ваш рівень глікемії.

 

Шукайте ідеї рецептів з бананом у нашому розділі Рецепти


Читайте також:

9 харчових звичок, які шкодять вашій компенсації

Поживна цінність та глікемічний індекс фруктів: ТАБЛИЦЯ

8 фруктів, які варто додати до свого зимового раціону

 

Ми в Instagram та Telegram