Харчування при діабеті: 5 важливих порад щодо купівлі продуктів

Дотримання здорового збалансованого харчування важливе для всіх, але коли мова йде про діабет, зокрема 2-го типу, це має вирішальне значення для контролю симптомів і запобігання ускладненням захворювання.

Ось 5 важливих порад щодо купівлі продуктів, якщо у вас діабет. Прочитайте, перш ніж вирушати до супермаркету!

Харчування при діабеті: 5 важливих порад щодо купівлі продуктів - изображение

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) починається з інсулінорезистентності (ІР). Це означає, що ваш організм не може ефективно використовувати інсулін, що змушує підшлункову залозу виробляти більшеі більше інсуліну до тих пір, поки вона не зможе встигати за «попитом». Зрештою вироблення інсуліну зменшується, що призводить до хронічної гіперглікемії — підвищення рівня глюкози (цукру) в крові, що з часом може призвести до серйозних ускладнень, якщо стан не контролюється належним чином.

Фактори, що сприяють розвитку ЦД2 можуть включати: генетичну схильність, сидячий спосіб життя, надмірну вагу та ожиріння, а також інші фактори здоров'я та екологічні причини.

Правильне харчування у поєднанні з регулярною фізичною активністю та контролем ваги може значно знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, а також полегшити симптоми та знизити ризик ускладнень, якщо ви вже маєте це захворювання. А продумане складання списку продуктів, безпечних при діабеті, допоможе вам створити збалансований раціон, що сприятиме підтримці оптимального рівня цукру в крові.

Ось 5 важливих порад щодо купівлі продуктів при діабеті:

1. Використовуйте метод Діабетичної тарілки при плануванні меню

Це простий спосіб дотримуватися здорового збаласнованого харчування та контролювати рівень цукру в крові.

Половину вашої тарілки повинні складати некрохмалисті овочі, чверть — нежирний білок, а решту чверті — здорові (складні) вуглеводи. Наприклад, спробуйте на сніданок омлет з додаванням некрохмалистих овочів, таких як гриби або шпинат, і поданий зі шматочком цільнозернового тосту з пюре з авокадо.

2. Запасіться продуктами, корисними при діабеті

Обирайте свіжі фрукти/ягоди по сезону та некрохмалисті овочі (особливо листову зелень, броколі та болгарський перець). Також додайте до списку складні вуглеводи, такі як цільнозернові, овес і солодка картопля (батат). Не забудьте про корисні для серця жири, такі як авокадо, горіхи, насіння та оливкова олія; а також продукти, багаті клітковиною, адже вона допомагає стабілізувати рівень цукру в крові та довше відчувати себе ситим.и

3. Обмежте ультраоброблені продукти та прості вуглеводи з додаванням цукру, трансжирів або натрію

Ці продукти, включаючи білий хліб і м'які сорти макаронів, морозиво, газованку, тістечка, чіпси та упаковані солодкі снеки, пластівці для сніданку тощо, спричиняють різкі стрибки рівня цукру в крові, а при регулярному та надмірному споживанні також можуть призвести до набору зайвої ваги та інших проблем зі здоров'ям. Це не означає, що люди з діабетом 2-го типу взагалі не можуть їх їсти. Однак, якщо ваша мета полягає в тому, щоб дотримуватися здорового харчування, найкраще суттєво обмежити їхнє споживання [якщо вам складно відмовитися від них повністю].

4. Сплануйте корисні перекуси

Добре продуманий список продуктів гарантує, що ви завжди матимете під рукою поживні перекуски (так що ви не будете автоматично хапатися за жменю чіпсів чи печива). Запасіться багатими на поживні речовини продуктами, такими як некрохмалисті овочі та фрукти, багаті на клітковину, і поєднуйте їх з білками та корисними жирами, щоб підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Ось кілька ідей: морквяні палички з хумусом, скибочки яблук з горіховим маслом, горіхи тощо.

5. Читайте етикетки на продуктах харчування

Вибираючи заморожені та консервовані продукти, а також упаковані продукти, такі як сухі сніданки, обирайте продукти без додавання консервантів і шукайте варіанти з низьким вмістом натрію або без додавання солі. Дивлячись на етикетку, перевіряйте загальну кількість вуглеводів і клітковини, а також стежте за прихованим цукром, оскільки він може впливати на рівень глюкози в крові.

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

Що їсти для кращого контролю рівня цукру в крові?

Як скласти діабетичну тарілку? Рекомендації Американської діабетичної асоціації

Низьковуглеводні закуски та снеки. Швидко і просто!