10 поширених запитань і відповідей про харчування при діабеті

Одне з найперших питань, яке виникає у людини з нещодавно діагностованим цукровим діабетом: А що мені можна їсти? Як тепер харчуватися?

Відповідаємо на 10 популярних запитань про дієту при діабеті. Всім «новачкам» з діабетом обов’язково до прочитання.

10 поширених запитань і відповідей про харчування при діабеті - изображение

1. Чи потрібно повністю виключати цукор зі свого раціону, якщо у мене діабет?

Невелика кількість цукру може бути включена у ваш раціон, але занадто багато цукру або їжі, що містить швидкі («погані») вуглеводи не рекомендується в рамках здорового харчування.

2. Що я можу їсти, коли мені хочеться шоколаду?

Такі ласощі, як шоколад, зокрема чорний шоколад із вмістом какао не менше 70%, можуть бути частиною вашої здорової дієти при діабеті, якщо ви пам'ятаєте про такі моменти:

  • Їжте ласощі зрідка і краще після основного прийому їжі, як десерт, а не як окремий перекус.
  • Слідкуйте за розміром порції: обирайте маленьку порцію або діліться нею.
  • Обирайте більш здорові ласощі — перегляньте ці чудові ідеї

3. Чи потрібно купувати спеціальні замінники цукру, якщо у мене діабет, або можна просто вживати менше цукру?

Невелика кількість цукру може бути включена у ваш раціон у межах здорової дієти (Див. питання №1). Щодо цукрозамінників, найкраще обирайте природні підсолоджувачі (тобто такі, що виробляються з речовин природного походження), як-от стевія, ерітритол тощо.

4. Наскільки важлива клітковина в раціоні людини з діабетом?

Клітковина підтримує хорошу роботу травного тракту, може допомогти знизити рівень холестерину і поліпшити контроль рівня глюкози (цукру) в крові. Ще одна перевага клітковини полягає в тому, що вона може відігравати роль у підтриманні здорової ваги, допомагаючи вам довше відчувати себе ситими. Враховуючи ці переваги, клітковину важливо включати в щоденний раціон при діабеті — і в раціон тих, хто не хворіє на діабет!

5. Скільки овочів повинна з'їдати щодня людина з діабетом?

Кількість овочів, яка вам потрібна, залежить від вашого віку, статі та рівня фізичної активності. В середньому дорослій жінці потрібно 2½ склянки на день, дорослому чоловікові — 3 склянки, а дітям — від 1 до 2 склянок на день. Важливо також зважати на те, які саме овочі. При діабеті зокрема рекомендовано надавати перевагу некрохмалистим овочам, таким як огірки, цукіні, капуста, цибуля, болгарський перець, стручкова квасоля, зелень, зелені листові овочі, спаржа тощо.

6. Скільки білка потрібно їсти при діабеті, щоб збалансувати вуглеводи?

Білок повинен становити приблизно 15-20% від загальної кількості калорій, які ви споживаєте щодня — це приблизно порція розміром з кулак під час кожного прийому їжі.

7. Чи шкідливі фрукти при діабеті?

Фрукти (будь-які) можуть бути частиною вашого здорового раціону при діабеті. Так, вони містять природний цукор, але поряд із тим багаті на вітаміни, мінерали та клітковину. Просто контролюйте розмір порцій — обмежте свої порції до розміру кулака або тенісного м'яча за один раз. Ось 8 найкорисніших фруктів та ягід при діабеті, згідно рекомендацій Американської діабетичної асоціації (ADA).

8. Як мені контролювати харчування моєї дитини з діабетом?

Забезпечте дитині збалансоване, повноцінне харчування та перекуски, а також внесіть зміни до здорового харчування та способу життя всієї родини (не виділяйте одного члена сім'ї). Пам'ятайте, що дитина — це насамперед дитина, а вже потім дитина з діабетом. Співпрацюйте з командою фахівців з лікування діабету вашої дитини, щоб допомогти їй рости здоровою і щасливою! Шукайте ідеї смачних низьковуглеводних страв у нашому розділі з рецептами.

9. У мене завжди високий рівень цукру в крові — чи правильно я харчуюся?

Діабет лікується за допомогою правильного харчування, фізичних вправ, цукрознижувальних препаратів та/або ін'єкцій інсуліну. Проконсультуйтеся з вашим лікарем, щоб переконатися, що ваш вибір продуктів харчування, рівень фізичної активності та прийом ліків дозволяють утримувати рівень цукру в межах вашого цільового діапазону. Чи знаєте ви, що таке нормальний рівень цукру в крові?

10. Як мені схуднути здоровим способом, якщо у мене діабет?

Найкращий спосіб схуднути назавжди — це знайти такий підхід до харчування, який має здоровий глузд, не виключає цілі групи продуктів, дає змогу вам харчуватися регулярно і почуватися добре.

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Читайте також:

Як скласти діабетичну тарілку? Рекомендації Американської діабетичної асоціації

Харчування при діабеті: 7 найефективніших дієт для кращого контролю глікемії та зниження ризику ускладнень

8 продуктів, які не підвищують (або майже не підвищують) рівень цукру в крові