Який рівень глікогемоглобіну А1С є небезпечним і як його знизити

Показник А1С (глікований гемоглобін, ГГ, HbA1C) показує середній рівень цукру в крові за останні три місяці. Високий рівень А1С означає підвищений ризик розвитку цукрового діабету та інших ускладнень. 

З цієї статті ви дізнаєтеся про здоровий та небезпечний рівень А1С, можливі ускладнення високого рівня, а також стратегії щодо його зниження.

Який рівень глікогемоглобіну А1С є небезпечним і як його знизити - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.
Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що таке A1C і що він вимірює?

Тест A1C, також відомий як тест на гемоглобін A1C, HbA1C, глікований гемоглобін або глікогемоглобін, вимірює кількість цукру, приєднаного до гемоглобіну в крові.

Гемоглобін — це білок, що міститься в еритроцитах (червоних кров'яних тільцях), і цукор природним чином приєднується до нього. Люди з підвищеним рівнем цукру в крові мають більше гемоглобіну з «цукровим покриттям», тому цей тест використовується для перевірки та моніторингу стану діабету.

Високий рівень A1C асоціюється з вищим ризиком розвитку цукрового діабету та його ускладнень, тому важливо досягти і підтримувати цільовий рівень цього показника.

Особиста мета людини щодо рівня A1C залежить від багатьох факторів, як-от вік і будь-які інші медичні стани. Хоча тестування рівня A1C є важливим інструментом для контролю діабету, воно не замінює інші стратегії лікування, такі як регулярне вимірювання рівня цукру в крові в домашніх умовах.

Який рівень A1C є небезпечним?

Результати тесту A1C демонструють, наскільки добре організм підтримує рівень глюкози в крові, показуючи середній відсоток зв'язаного з цукром гемоглобіну в зразку крові. Вищий рівень A1C свідчить про вищий ризик розвитку діабету та його ускладнень.

Який рівень глікогемоглобіну А1С є небезпечним і як його знизити - 2 изображение

*Джерело: diabetes.org

Однак рекомендації щодо цільового рівня A1C можуть відрізнятися для різних людей через низку факторів. Те, що може бути високим показником для однієї людини, може бути в межах норми для іншої.

Наприклад, люди з цукровим діабетом на пізніх стадіях захворювання мають вищі цільові показники A1C, ніж ті, хто не хворіє на діабет. Різні супутні захворювання, в тому числі захворювання крові, також можуть мати вплив, як і стрес, прийом деяких ліків та зміна способу життя.

Який рівень глікогемоглобіну А1С є небезпечним і як його знизити - 3 изображение

*Джерело: niddk.nih.gov  

Людині з рівнем A1C, що вказує на переддіабет, варто розглянути можливість зміни способу життя, наприклад, перейти на більш збалансовану дієту і збільшити рівень фізичної активності, щоб допомогти контролювати або навіть змінити стан до того, як він прогресує до діабету 2-го типу.

Якщо у людини підвищений рівень А1С, що вказує на діабет, їй варто звернутися до лікаря. Спеціаліст зможе провести подальші діагностичні тести, щоб підтвердити діабетичний статус.

Мета для більшості людей з діабетом — знизити рівень А1С до 7% або менше.  Однак індивідуальні цілі можуть відрізнятися.

Потенційні ускладнення, які можуть виникнути внаслідок високого рівня А1С

Високий рівень A1C у людини з цукровим діабетом протягом тривалого проміжку часу підвищує ризик виникнення важких ускладнень ЦД. Для людей без діагнозу діабету це означає, що без втручання у них може розвинутися це захворювання.

Потенційні ускладнення, які можуть виникнути внаслідок високого рівня цукру в крові:

  • захворювання нирок
  • захворювання очей
  • інсульт та серцево-судинні захворювання
  • метаболічний синдром
  • невропатія

Якщо у вас діабет і ви маєте підвищений рівень A1C, що не відповідає вашим індивідуальним цілям лікування, ймовірно, ваш поточний план лікування не є ефективним і вам слід звернутися до лікаря.

Встановлення цілей щодо А1С

Оскільки на відповідний допустимий діапазон A1C може впливати багато факторів (вік, стаж ЦД, вагітність, наявність супутніх захворювань тощо), не існує стандартизованого підходу до встановлення цілей щодо A1C. Ваш ендокринолог може допомогти вам встановити оптимальний цільовий рівень і найкращу стратегію для його досягнення.

Якщо результат тесту вже знаходиться в межах здорового діапазону, метою має бути його підтримка. 

Поради щодо зниження рівня A1C

Якщо рівень A1C перевищує цільовий показник, лікар може надати рекомендації, які допоможуть знизити його та зменшити ризик потенційних ускладнень.

Рекомендації, які допоможуть знизити рівень A1C, можуть включати?

Перегляд ліків

Це може включати перехід на інші цукрознижувальні ліки або збільшення поточного дозування. Також важливо переконатися, що ви правильно дотримується вашого плану лікування.

Регулярні фізичні вправи

Фізична активність корисна для загального стану здоров'я, а оскільки для виконання вправ організму потрібна глюкоза, це може бути гарним способом знизити рівень цукру в крові.

Здорове харчування

Збалансована та поживна дієта може допомогти вам контролювати рівень цукру в крові та досягти ваших цілей щодо схуднення.

Відмова від куріння

Куріння має багато потенційних ризиків для здоров'я, а відмова від куріння також може допомогти поліпшити кровообіг.

Навчання контролю діабету

Деяким людям може бути корисним відвідування Школи діабету (дізнайтеся у свого ендокринолога, чи є така у вашому місті) і вивчення стратегій більш ефективного контролю рівня цукру в крові.


Джерело: MedicalNewsToday

Читайте також:

HbА1с: повна інформація про тест

Названо оптимальне значення HbA1c, яке допоможе уникнути проблем із зором і нирками при діабеті

Як знизити показник глікогемоглобіну: 5 порад від діабет-блогера

 

Ми в Instagram та Telegram