Чи можна їсти мед людям з діабетом?

Якщо коротко — так, але лише за певних умов. 

Мед — це природний підсолоджувач. І він впливає на рівень глікемії практично так само, як і звичайний цукор. Про це важливо пам'ятати, особливо якщо у вас діабет. Але, на відміну від звичайного білого цукру, вживання меду може мати деякі переваги для здоров'я.

Чи можна їсти мед людям з діабетом? - изображение

Мед — це, по суті, чистий цукор, без жирів і лише з незначною кількістю білків та клітковини. Він містить невеликі кількості деяких поживних речовин, але більшість людей зазвичай не споживають стільки меду, щоб він став важливим дієтичним джерелом вітамінів і мінералів. Проте варто зазначити, що мед багатий на корисні для здоров'я рослинні сполуки, відомі як поліфеноли.

Мед може бути сирий або оброблений. Сирий мед (або нефільтрований) витягують з бджолиного вулика, а потім проціджують, щоб видалити домішки. Оброблений мед проходить процес фільтрації. Його також пастеризують (піддають впливу високої температури), щоб знищити дріжджі та збільшити термін зберігання. Оброблений мед більш «гладенький», але процес фільтрації та пастеризації видаляє деякі поживні речовини та антиоксиданти.

Існує близько 300 різних видів меду. Типи меду визначаються джерелом нектару або тим, чим харчуються бджоли. Джерело нектару впливає на смак меду та його колір.

Поживна цінність та глікемічний індекс меду

Одна столова ложка сирого меду містить:

  • Калорій — 60
  • Жирів — 0 г
  • Білки — 0 г
  • Вуглеводи — 17 г

Глікемічний індекс (ГІ) меду може варіюватися від 50 до 70 в залежності від часу, місця збору і сорту нектару.

Як мед впливає на рівень цукру в крові?

Оскільки мед є природним цукром і вуглеводом, для нього цілком природно підвищувати рівень цукру в крові.

Як і будь-який підсолоджувач, мед краще споживати в помірних кількостях.

Американська асоціація серця (AHA) рекомендує обмежити споживання цукру до 9 чайних ложок для більшості дорослих чоловіків і 6 чайних ложок для більшості дорослих жінок і дітей віком від 2 років. Люди з діабетом час від часу можуть їсти солодке, хоча краще уникати додавання цукру, наскільки це можливо.

Чи можна замінити цукор на мед?

Деякі люди додають мед до чаю замість цукру або використовують його як підсолоджувач у випічці.

Майте на увазі, що мед солодший за цукор. Якщо ви замінюєте цукор медом — вам потрібно зовсім трохи.

Чи можна їсти мед при діабеті?

Коротка відповідь — так, але лише за певних умов. 

Люди, які живуть з діабетом, повинні контролювати і регулювати споживання вуглеводів і цукру у своєму раціоні. Всі підсолоджувачі, у тому числі мед, можуть призвести до стрибків рівня цукру в крові. Але якщо ви добре контролюєте рівень глікемії, можливо, вам не доведеться зовсім уникати солодкого.

У помірних кількостях мед може бути не тільки безпечним, але й корисним: він має протизапальні та антиоксидантні властивості — темні сорти меду, як правило, містять більше антиоксидантів, ніж світлі; олігосахариди, що містяться в меді, можуть позитивно впливати на мікробіом кишечника.

Якщо ваш діабет добре контролюється і ви хочете додати мед до свого раціону, обирайте чистий, органічний або сирий* натуральний мед. Ці види меду можуть бути безпечнішими для людей з діабетом, оскільки повністю натуральний мед не містить доданого цукру. 

*Важливо зазначити, що дітям до року не можна їсти сирий мед, оскільки це може бути пов'язано з ризиком розвитку ботулізму.


Хоча мед може мати деякі переваги для здоров'я, порівняно зі звичайним білим цукром, помірність є ключовим фактором. Обов'язково порадьтеся з вашим лікарем, перш ніж додавати мед до свого раціону при діабеті.

Читайте також:

Кавун при діабеті: вуглеводи, глікемічний індекс та особливості вживання

Смачні спокуси: як впоратися з обмеженнями у їжі при діабеті

5 найкорисніших фруктів і овочів серпня
 

Ми в Instagram та Telegram