8 функцій підшлункової залози, про які ви не знали

Навіть якщо у вас цукровий діабет 1-го типу і ваша підшлункова залоза не здатна виробляти інсулін, це зовсім не означає, що вона марна чи непотрібна.

Ось 8 речей, які робить ваша підшлункова, окрім вироблення інсуліну. 

8 функцій підшлункової залози, про які ви не знали - изображение

При діабеті 1-го типу імунна система організму помилково атакує і руйнує бета-клітини підшлункової залози. В результаті вони (бета-клітини) перестають виробляти (або виробляють у дуже незначній кількості) гормон інсулін, який допомагає регулювати і контролювати рівень цукру в крові. Це призводить до гіперглікемії (високого рівня цукру в крові).

Але зазвичай інші функції підшлункової залози продовжують працювати. Ваша підшлункова залоза не мертва і не марна, вона просто частково пошкоджена.

Ось 8 речей, які робить ваша підшлункова залоза, і про які ви, ймовірно, не знали.

1. Вироблення глюкагону

Підшлункова залоза також виробляє глюкагон, гормон, який працює на противагу інсуліну, сприяючи вивільненню накопиченої глюкози з печінки для підвищення рівня цукру в крові.

2. Вироблення травних ферментів

Підшлункова залоза виробляє і виділяє травні ферменти, включаючи амілазу, ліпазу і протеази, які допомагають розщеплювати вуглеводи, жири і білки під час травлення.

3. Вироблення бікарбонату

Підшлункова залоза виробляє іони бікарбонату, які нейтралізують кислий хімус (частково перетравлену їжу), що надходить зі шлунка, створюючи оптимальне рН середовище для ферментів у тонкому кишечнику.

4. Полегшення засвоєння поживних речовин

Травні ферменти, що виробляються підшлунковою залозою, допомагають розщеплювати і перетравлювати їжу, що сприяє кращому засвоєнню поживних речовин у тонкому кишечнику.

5. Контроль секреції панкреатичної рідини

Підшлункова залоза виділяє панкреатичний сік — рідину, яка містить травні ферменти, воду та електроліти, що допомагає в процесі травлення.

6. Регуляція апетиту і травлення

Підшлункова залоза виробляє панкреатичний поліпептид, гормон, який бере участь у контролі апетиту і регулює травлення.

7. Захист протоки підшлункової залози

Підшлункова залоза виділяє рідину, яка вистилає протоку підшлункової залози, захищаючи її від ферментів, які вона виробляє.

8. Сприяння загальним метаболічним процесам

Гормони та ферменти, що виробляються підшлунковою залозою, відіграють вирішальну роль у різних метаболічних процесах, включаючи метаболізм глюкози, ліпідний обмін та білковий обмін.


Читайте також:

Гіперглікемія: 10 тривожних симптомів, що попереджають про високий рівень цукру в крові

«У всьому винне кохання...» Діабет-блогерка про особисту драму, переїзд до Німеччини та забезпечення людей з діабетом

Новий пероральний інсулін на основі нанотехнологій може замінити ін'єкції для лікування діабету

 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали