Вчені назвали сім харчових добавок-емульгаторів у популярних продуктах, що збільшують ризик діабету 2 типу

Французькі дослідники визначили сім харчових добавок-емульгаторів, які містяться в поширених продуктах і пов'язані з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Вчені назвали сім харчових добавок-емульгаторів у популярних продуктах, що збільшують ризик діабету 2 типу - изображение

Близько 537 млн. людей по всьому світу живуть з цукровим діабетом, причому більше 95% випадків з них — це діабету 2-го типу.

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) — це стан, за якого підшлункова залоза не може виробляти достатню кількість інсуліну — гормону, що відповідає за регулювання рівня цукру в крові, або ж інсулін, що виробляється не працює ефективно. Це означає, що рівень цукру в крові постійно підвищений. З часом це може призвести до розвитку важких ускладнень ЦД.

Певний вибір способу життя, наприклад, нездорове харчування та вживання ультраоброблених продуктів, може підвищити ризик розвитку цього захворювання.

Нове дослідження, проведене вченими з Національного науково-дослідного інституту сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища (INRAE) та Національного інституту охорони здоров'я та медичних досліджень (INSERM) у Франції, показало, що вживання семи специфічних харчових добавок-емульгаторів, які містяться в ультраперероблених продуктах, може бути пов'язане з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу.

Дослідження було нещодавно опубліковане в журналі The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Що таке харчові добавки-емульгатори? 

Емульгатори є одними з найбільш поширених добавок у перероблених продуктах харчування. Їх часто додають до перероблених та упакованих продуктів харчування, таких як певні фабричні торти, печиво та десерти, а також морозиво, шоколадні батончики, хліб, маргарини та готові страви, щоб покращити їхній зовнішній вигляд, смак і текстуру та подовжити термін зберігання; а також для того, щоб можна було змішувати речовини на водній основі з речовинами на масляній основі.

Як проходило дослідження

Команда вчених проаналізували медичні дані понад 104 тисяч громадян Франції, які брали участь у веб-когорті дослідження NutriNet-Santé [проспективне когортне веб-дослідження взаємозв'язку між харчуванням та здоров'ям] в період з 2009 по 2023 рік.

Протягом 14 років учасники дослідження надавали щонайменше 2 дні записів про свій раціон харчування кожні 6 місяців. Спожиті продукти порівнювалися з базами даних для виявлення наявності та кількості харчових добавок.

Результати

Після 7 років спостереження вчені виявили сім харчових добавок-емульгаторів, пов'язаних з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу. Це:

  • трикалієвий фосфат (E340) — збільшення ризику на 15% при збільшенні споживання на 500 міліграмів (мг) на день
  • гуарова камедь (E412) — збільшення ризику на 11% при збільшенні на 500 мг на день
  • ксантанова камедь (E415) — збільшення ризику на 8% при збільшенні споживання на 500 мг на добу
  • ефіри моно- і діацетилвинної кислоти моно- і дигліцеридів жирних кислот (E472e) — збільшення ризику на 4% при збільшенні дози на 100 мг на добу
  • цитрат натрію (E331) — збільшення ризику на 4% при збільшенні споживання на 500 мг на добу
  • карагенани (загальний вміст карагенанів та E407) — збільшення ризику на 3% на кожні 100 мг на добу
  • камедь арабська (E414) — збільшення ризику на 3% при збільшенні споживання на 1000 мг на день

За словами дослідників, найнесподіванішим відкриттям стало те, що ці добавки виявилися серед інгредієнтів деяких продуктів харчування та напоїв, які люди часто вважають здоровими, наприклад, легкий маргарин на рослинній основі, деякі види хліба, молоко на рослинній основі, ароматизовані йогурти тощо. Це означає, що навіть люди, які намагаються дотримуватися більш здорового харчування можуть піддаватися впливу цих речовин.

Раніше невелика кількість експериментальних досліджень (in vitro, на тваринах і короткострокових рандомізованих контрольованих досліджень) також виявила несприятливий вплив деяких емульгаторів на здоров'я, зокрема дисбактеріоз кишкової мікрофлори, запалення та метаболічні порушення.

Щоб зменшити вміст харчових емульгаторів у своєму раціоні, надавайте перевагу продуктам, які природньо не містять цих додаткових інгредієнтів, таким як свіжі фрукти та овочі, здорові жири, цільне зерно і білок. А також уважно вивчайте етикетки, купуючи продукти у супермаркеті.


Джерело: MedicalNewsToday

Читайте також:

Як дієтична солодка газованка може впливати на ваше здоров'я? Ось що говорять дослідження

Чому ультраоброблені продукти такі шкідливі?

Безперервний моніторинг глюкози допомагає діагностувати діабет, як показало нове дослідження
 

Ми в Instagram та Telegram