Як дієтична солодка газованка може впливати на ваше здоров'я? Ось що говорять дослідження

Багато хто вважає, що дієтична солодка газована вода (вона ж дієтична содова або «Lite») — це нешкідливий вибір, оскільки вона не містить цукру та є низькокалорійною. Але останні дослідження ставлять під сумнів це припущення, пов'язуючи дієтичні напої з розладами настрою, розвитком жирової дистрофії печінки, аутоімунними захворюваннями та раком, серед іншого. 

Перш ніж вилити свою дієтичну газованку в раковину (що, власне, рекомендують зробити всі експерти в галузі охорони здоров'я), дізнайтеся про дослідження дієтичних газованих напоїв.

Як дієтична солодка газованка може впливати на ваше здоров'я? Ось що говорять дослідження - изображение

Що таке дієтична солодка газованка (або дієтична содова)?

Кожен виробник може використовувати свій унікальний рецепт для приготування дієтичної содової, та загалом їхній склад приблизно однаковий. Це суміш газованої води (звичайна вода, насичена вуглекислим газом), штучного чи натурального підсолоджувача, барвників, кислот, ароматизаторів, консервантів (для тривалого терміну зберігання практично за будь-яких умов) та деяких харчових добавок. 

Зазвичай такі напої не містять цукру та калорій (як, власне, і поживних речовин). Втім, це стосується не всіх. Так, у стандартній пляшечці знаменитої Coca-Cola Lite (0,33 л) — 24 г цукру. Тож уважно вивчайте етикетку, купуючи у супермаркеті солодкий газований напій з почначкою «дієтичний» або «Lite».

Ризики, пов'язані зі вживанням дієтичної газованої води

Ось що ми знаємо про те, як дієтична газована вода може впливати на ваше здоров'я.

Підвищений ризик діабету 2-го типу

Дієтична газована вода та цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) — це, мабуть, найсильніший зв'язок, коли йдеться про дієтичну газованку та ризики для здоров'я. 

Люди, які п'ють багато дієтичної газованої води, стикаються з підвищеним ризиком  комплексу станів, які характеризуються надлишком жиру (особливо в середній частині тіла), підвищеним рівнем цукру в крові та артеріального тиску (АТ), а також підвищеним вмістом тригліцеридів. Все це є ризиком розвитку діабету 2-го типу і серцево-судинних захворювань (ССЗ).

Дослідження 2023 року, в якому взяли участь більше 100 тисяч чоловік, показало, що люди, які споживали більше штучних підсолоджувачів, мали вищий ризик діабету 2-го типу, ніж ті, хто не їв і не пив жодного.

Погіршення здоров'я серця

Кілька досліджень пов'язали штучно підсолоджені напої, такі як дієтична газована вода, з проблемами з серцем, зокрема з підвищеним ризиком інсульту, ішемічної хвороби серця (ІХС) та серцевих нападів.

Нещодавнє дослідження, проведене в березні 2024 року, показало, що люди, які випивали більше двох літрів штучно підсолоджених напоїв на тиждень, мали на 20% вищий ризик фібриляції передсердь, ніж люди, які не вживали підсолоджених напоїв. 

Але експерти кажуть, що перш ніж робити висновки про те, чи підвищують дієтичні напої ризик розвитку фібриляції передсердь, потрібно провести більше досліджень, щоб зрозуміти всі потенційні змінні, такі як стан здоров'я, маса тіла, фізична активність та харчові звички.

Ризик розвитку раку

У липні 2023 року, проаналізувавши дослідження за участю людей і тварин, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) додала аспартам, поширений інгредієнт дієтичної газованої води, до переліку інгредієнтів, які «можуть бути канцерогенними для людини». Теоретично це звучить гірше, ніж на практиці: ВООЗ дійшла висновку, що людина, яка важить близько 70 кг, може безпечно випивати близько восьми банок (!) підсолодженої аспартамом дієтичної газованої води на день [тобто, щоб збільшити ймовірність розвитку раку, треба вживати дуже багато аспартаму щодня].

Інші дослідження виявили потенційний зв'язок між дієтичною содою та раком, включаючи рак товстої кишки, матки, нирок та підшлункової залози. Втім, за словами експертів, винуватцем можуть бути й інші фактори, як-от зайва вага.

Збільшення ваги

Штучні підсолоджувачі, такі як аспартам, сукралоза та сахарин, набагато солодші за цукор і можуть змінювати рецептори солодкого смаку у вашому організмі. Це потенційно може спричинити зміни в гормонах голоду та насичення, що змусить вас їсти та пити більше, ніж ви б їли та пили в іншому випадку. Однак ця теорія не є однозначною та потребує проведення додаткових досліджень.

Крім цього, як цукор, так і штучні підсолоджувачі можуть порушити здоровий баланс кишкових бактерій у шлунково-кишковому тракті, що може призвести до розвитку резистентності до інсуліну (ІР) та діабету 2-го типу. 

Втім, як і у випадку з багатьма дослідженнями в галузі харчування, виявлений зв'язок між дієтичною содовою та збільшенням ваги (і ожирінням) може виявитися помилковим. Одне дослідження показало, що люди з ожирінням, п'ють більше дієтичної газованої води, ніж звичайної, але при цьому їдять більше їжі, ніж дорослі люди зі здоровою вагою. Тож, необхідні додаткові дані, щоб визначити, чи дійсно дієтична газована вода змушує людей набирати вагу, чи цей зв'язок ускладнюється іншими факторами.

Чи дієтична газованка принаймні краща за звичайну із цукром?

Найкраще пити звичайну воду. Але якщо для вас це важко/неможливо (з будь-яких причин), дієтична газованка може бути кращим варіантом за звичайну газовану воду з цукром.

Існують набагато переконливіші докази шкоди надлишку цукру, ніж штучних підсолоджувачів. Протягом багатьох років дослідження пов'язували цукор з такими станами, як ожиріння, запалення, хвороби серця, метаболічний синдром, резистентність до інсуліну, діабет 2-го типу тощо.

Ще однією перевагою штучних цукрів (порівняно зі звичайним цукром) є зниження ризику розвитку карієсу. 

 

Загалом висновки неоднозначні та не дають чіткої відповіді на питання, чи є дієтична газована вода безпечним напоєм. І якщо зв'язок між дієтичною газованкою та діабетом 2-го типу не викликає сумнівів у експертів, докази того, що штучні підсолоджувачі сприяють розвитку раку, серцевих захворювань або набору ваги, є менш очевидними, та потребують додаткового вивчення.

Втім, якщо ви п'єте багато звичайної солодкої газованої води, дієтична газованка може бути більш безпечним варіантом.


Джерело: Time

Читайте також:

Відомий підсолоджувач викликає онкологію? Що нам відомо

Рідкі калорії: можливо саме вони заважають вам схуднути?

Скільки води потрібно пити щодня при діабеті?
 

Ми в Instagram та Telegram