Більш ранній вік першої менструації підвищує ризик діабету 2-го типу. Нове дослідження

Ретроспективне дослідження, проведене серед жінок США, показало, що перша менструація (менархе) у віці 10 років або раніше пов'язана з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу у майбутньому та інфаркту у жінок, які вже мають діабет.

Більш ранній вік першої менструації підвищує ризик діабету 2-го типу. Нове дослідження - изображение

Про дослідження:

Дослідники проаналізували дані близько 17 000 жінок віком від 20 до 65 років, які брали участь у Національному дослідженні здоров'я та харчування (National Health and Nutrition Examination Survey / NHANES) з 1999 по 2018 рік. Учасниці повідомили про свій вік під час першої менструаціїї, який був класифікований як ≤ 10, 11, 12, 13, 14 або ≥ 15 років. Серед учасниць 19% були латиноамериканками, 55% білими, 20% темношкірими і 6% представницями інших рас.

Загалом 0,2% жінок (1773) мали діабет 2-го типу; з них 11,5% (205) мали серцево-судинні захворювання (ССЗ), визначені як ішемічна хвороба серця [ІХС], інфаркт міокарда або інсульт.

Порівняно з жінками, у яких перша менструація почалася у віці 13 років (середній вік у цій вибірці), жінки, у яких менструація почалася у віці ≤ 10 років, мали на 32% вищий ризик розвитку діабету 2-го типу після поправки на вік, расу/етнічну приналежність, освіту, стать, менопаузу, сімейний анамнез діабету, паління, рівень фізичної активністі, вживання алкоголю та індекс маси тіла.

Крім того, серед жінок з діабетом, порівняно з тими, у кого перша менструація відбулася у віці 13 років, ті, у кого вона почалася у віці ≤ 10 років, мали на 81% вищий ризик інсульту, але не ССЗ або ІХС.

Ключові висновки:

  • У расово та етнічно різноманітній національній вибірці жінок США віком 20-65 років «надзвичайно ранній» (до 10 років) вік першої менструації асоціювався з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2-го типу у майбутньому; серед жінок, які вже мали діабет, більш ранній вік першої менструації асоціювався також з підвищеним ризиком інсульту, але не ССЗ або ІХС.
  • Ранній вік менархе може бути раннім індикатором розвитку кардіометаболічних захворювань у жінок.

Як вік початку менструації може впливати на ризик розвитку діабету 2-го типу або інсульту?

Якщо зв'язок існує, то одним із можливих пояснень може бути те, що жінки, які зіткнулись з ранньою менструацією, довше піддаються впливу естрогену, а ранні менструації пов'язані з більш високим рівнем естрогену.

Надмірна вага або ожиріння також можуть відігравати певну роль, враховуючи, що більш високий рівень надмірної ваги та ожиріння в дитинстві асоціюється з більш раннім віком початку менструації та кардіометаболічними захворюваннями в більш пізньому віці.

«Жінки, які зіткнулись з ранньою менструацією, потребують подальшого обстеження на предмет розвитку діабету та профілактичних досліджень у ранньому і середньому дорослому віці, зокрема регулярні перевірки рівня цукру в крові, холестерину і тригліцеридів у крові, кров'яного тиску, а також формування стратегій щодо прогресування ускладнень діабету», — зазначають автори дослідження. 

Дослідження було опубліковане 5 грудня 2023 в журналі BMJ Nutrition, Prevention & Health.


Джерело: Medscape

Читайте також:

5 функцій iPhone та Apple Watch, корисних для людей з діабетом

Менструальний цикл та рівень глікемії: як контролювати цукри?

Можливі причини розвитку діабету: повний список факторів ризику
 

Ми в Instagram та Telegram