Менструальний цикл та рівень глікемії: як контролювати цукри?

Що відбувається із цукрами під час менструального циклу? Чому у цей період збільшується потреба в інсуліні? Та як контролювати рівень глюкози в крові під час менструації? 

Читайте у статті.

Менструальний цикл та рівень глікемії: як контролювати цукри? - изображение

Що таке менструальний цикл?

Менструальний цикл (МЦ) починається в перший день менструації та закінчується за день до наступної менструації. МЦ має дві основні фази: 

  • Перша фаза, фолікулярна, триває протягом перших 12-14 днів після початку циклу. Під час цієї фази рівні гормонів естрогену і прогестерону відносно низькі. В кінці цієї фази відбувається овуляція.
  • Після овуляції починається друга частина циклу — лютеїнова фаза. Протягом цього часу рівень естрогену і прогестерону підвищується, потовщуючи слизову оболонку матки, готуючись до утримання і харчування заплідненої яйцеклітини. 

Однак, якщо яйцеклітина не запліднюється, ці гормони більше не виробляються яєчником. Це призводить до злущування слизової оболонки матки, яке і проявляється кров’янистими виділеннями — менструацією.

Коливання рівня глюкози в крові протягом усього менструального циклу відбуваються по ряду причин. У жінок із цукровим діабетом (ЦД) ці коливання можуть ускладнювати контроль рівня глікемії та збільшувати частоту гіперглікемії (високий рівень глюкози в крові).

Як менструація впливає на рівень глюкози в крові? 

Головна роль інсуліну полягає у регуляції процесів вуглеводного обміну. Проте інсулін також впливає на жирові клітини, пригнічуючи їхній розпад. А ліпіди, які при цьому мали вивільнитись, своєю чергою, впливають на статеві гормони. Тому рівень глюкози та менструальний цикл так тісно пов'язані.

Найчастіше пацієнтки з ЦД помічають, що рівень глюкози в крові підвищується після овуляції, за кілька днів до менструації та у перші дні менструації. 

У лютеїновій фазі рівень гормонів естрогену і прогестерону підвищується. Високий рівень прогестерону посилює явище резистентності до інсуліну. Прогестерон має антиінсулінову дію, змінює засвоєння глюкози м'язовою і жировою тканиною і швидкість вивільнення інсуліну у відповідь на зміну чутливості до неї. Це призводить до підвищення рівня глюкози в крові та погіршення її утилізації чутливими до інсуліну тканинами. 

Дослідження показали, що концентрація глюкози у лютеїновій фазі (після овуляції) значно вища, ніж у фолікулярній фазі. Відповідно, у деяких дослідженнях було виявлено підвищення інсулінорезистентності у здорових жінок під час лютеїнової фази менструального циклу (коли співвідношення прогестерону до естрогену високе). Це свідчить, що зниження чутливості до інсуліну під час лютеїнової фази залежить від підвищеного рівня прогестерону.

Важливо відзначити, що прогестерон також може посилювати тягу до споживання їжі багатої вуглеводами, що своєю чергою також погіршує глікемічний контроль.  

Коливання рівня глюкози в крові частіше спостерігаються у жінок, які страждають на передменструальний синдром (ПМС), оскільки на додачу до підвищеного апетиту через неприємні відчуття та перепади настрою, вони обмежують свою фізичну активність, що своєю чергою зменшує енерговитрати.

Як контролювати рівень глюкози в крові під час менструації:

  • Ведіть щоденник глікемії. Ведення записів рівня глікемії протягом 3-4 менструальних циклів може допомогти визначити тенденцію та спланувати дозування інсуліну в пізній лютеїновій фазі на в перші дні менструації. 
  • За тиждень до початку менструації слід частіше вимірювати рівень глюкози в крові.
  • При виявленні закономірності погіршення чутливості до інсуліну в другій фазі циклу, слід збільшувати дозу базального інсуліну переважно в нічний час в останні 4-5 днів циклу (перед менструацією).
  • Слідкуйте за харчуванням. Найперше слід обмежити споживання алкоголю, шоколаду та кофеїну, оскільки вони можуть вплинути на настрій і збільшити ймовірність неконтрольованого споживання продуктів з високим вмістом вуглеводів і цукру.
  • Не зменшуйте інтенсивність фізичної активності. Регулярні фізичні вправи можуть допомогти знизити рівень глюкози в крові та полегшити симптоми ПМС.

Читайте також:

Молочниця при діабеті: симптоми, причини виникнення, лікування та профілактика

Які перевірки здоров’я потрібні всім жінкам після 30?

Чи може діабет спричинити випадіння волосся?

 

Ми в Instagram та Telegram