Причини виникнення цукрового діабету 1-го типу: що говорить сучасна наука

Чому людина може захворіти на цукровий діабет 1-го типу, і що потрібно знати батькам про те, коли варто обстежити дитину на це захворювання.

Причини виникнення цукрового діабету 1-го типу: що говорить сучасна наука - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) — це аутоімунне захворювання, при якому імунна система помилково атакує і руйнує β-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін — гормон, відповідальний за використання і зберігання організмом глюкози (цукру) в крові. Пошкодження є незворотнім, тому всі люди з ЦД1 повинні приймати інсулін, щоб жити. Діагноз діабету 1-го типу може бути поставлений людині у будь-якому віці (навіть немовляті!), але найчастіше він проявляється у дітей (4-7 років), підлітків (10-14 років) та у молодих людей до 35 років.

Вчені не знають точно, що спонукає імунну систему атакувати власні β-клітини.

Деякі теорії щодо ймовірних причин виникнення цього стану вказують на гени та фактори навколишнього середовища. У багатьох випадках ці окремі «причини» можуть діяти в тандемі: наприклад, вірусна інфекція може створити передумови для розвитку ЦД 1-го типу, але тільки якщо у вас також є гени, які роблять вас сприйнятливими до неї.

Читайте також: Генетика цукрового діабету: Причини виникнення та ризики для вашої дитини

Чому людина може захворіти на ЦД 1-го типу?

Генетичні причини

Ймовірність розвитку діабету 1-го типу у дитини підвищується, якщо його батьки або рідні брати і сестри також мають це захворювання. Наявність родичів з діабетом 1-го типу (тітки, бабусі чи дідуся) може підвищити цей ризик, хоча і не так сильно, як у випадку з біологічними батьками. Але ось тут-то і виникають питання з точки зору генів — 85% діагнозів діабету 1-го типу не пов'язані з родинними зв'язками, і лише близько 10-15% людей з генетичним ризиком дійсно хворіють на діабет. Іншими словами, хоча генетика може грати роль у розвитку ЦД1, це не пояснює всієї картини.

Аномалії хромосоми 6

Деякі експерти припускають, що цукровий діабет 1-го типу часто пов'язаний з «аномаліями» хромосоми 6, частини ДНК, що містить близько 150 генів, які впливають на імунну функцію. Організму може бути важче відрізнити здорові клітини від патогенів, таких як бактерії або віруси, якщо в цій ділянці є певні відхилення. Це пояснює причину атаки імунною системою власних β-клітини.

Фактори навколишнього середовища

Фактори навколишнього середовища також є потенційними причинами. Вони різноманітні і можуть включати забруднення повітря, зміни в мікробіомі кишечника людини та вірусні інфекції.

Ентеровіруси

Протягом багатьох років дослідники пов'язували ЦД 1-го типу з ентеровірусами, які зазвичай вражають кишечник, такими як вірус Коксакі та ротавірус. Однак будь-який вірус, який змушує імунну систему організму вийти з ладу і атакувати не те, що потрібно, може бути фактором ризику розвитку діабету 1-го типу.

COVID-19

Нещодавно відкриті віруси, такі як SARS-CoV-2 (COVID-19), також можуть бути фактором ризику. Дослідники підозрюють, що COVID може викликати аутоімунні захворювання у людей, які вже мають генетичну схильність. 

Коли потрібно обстежити дитину на ЦД 1-го типу

Навіть незважаючи на те, що поширеність ЦД1 зростає, це захворювання зустрічається відносно рідко (принаймні, набагато рідше, ніж ЦД 2-го типу). Іншими словами, коли справа доходить до захисту здоров'я вашої дитини, краще навчити її мити руки, ніж непокоїтися з приводу екологічних та генетичних факторів, які здебільшого можуть бути поза вашим контролем.

Проте, якщо у дитини є рідний брат чи сестра або біологічні батьки з діабетом 1-го типу, варто провести скринінг, в ідеалі у віці від двох до шести років, за рекомендаціями Фонду дослідження діабету у дітей (JDRF), некомерційної організації, яка фінансує дослідження діабету 1-го типу. Крім того, слідкуйте за головними ознаками захворювання: такі симптоми, як сильна та постійна спрага, часті походи до туалету, щоби помочитися (особливо вночі), різка невмотивована втрата ваги — можуть бути проявом ЦД1.


Читайте також:

«Звідки взявся мій діабет?» 9 популярних питань і відповідей для новачків

Чому цукровий діабет 1-го типу невиліковний?

Українці можуть взяти участь у дослідженні генетики діабету 1 типу

 

Ми в Instagram та Telegram  

Читайте схожі матеріали