«Звідки взявся мій діабет?» 9 популярних питань і відповідей для новачків

«Звідки взявся мій діабет? Адже в моїй родині ніхто не хворіє!», «Коли будуть винайдені ліки?», «Чи можна перестати колоти інсулін?». Відповіді на ці та інші питання — у статті.

P.S.: Всім «новачкам» з діабетом обов'язково до прочитання.

«Звідки взявся мій діабет?» 9 популярних питань і відповідей для новачків - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.

Instagram: @lena.filatova

Авторский блог: lenafilatova.com


Звідки взявся мій діабет? У моїй родині його ні в кого немає.

Діабет 1 типу — аутоімунне захворювання. Воно не має нічого спільного з дієтою і способом життя, і може виникнути абсолютно несподівано. Вчені вважають, що цей тип викликається спрацьовуванням генів під впливом чинників довкілля, наприклад, вірусів. Ваші діти можуть успадкувати ваші гени. Однак, імовірність захворіти досить низька: 2-4% якщо діабет у мами, 10% — у тата. Дослідження активно ведуться, ви могли чути про гормон Фабкін, залежність від рівня заліза та вітаміну Д.

Генетика цукрового діабету: Причини виникнення та ризики для вашої дитини

Я чув/чула про випадки, коли люди перестали колоти інсулін. Як можна цього досягти?

Найімовірніше, йдеться про так званий «медовий місяць». Це короткий період після того, як ви почали використовувати інсулін. Дози можуть знизитися до мінімальних, а деякі зовсім не використовують інсулін кілька місяців. На жаль, цей період дуже короткий. Піти з інсуліну назавжди не вдасться (при ЦД 1-го типу). Поступово загибель бета-клітин призведе до повної зупинки виробництва інсуліну і дози доведеться повертати та підвищувати. Є випадки неправильної діагностики: пацієнти починають інсулін, потім відмовляються від нього.

«Медовий місяць» або фаза ремісії цукрового діабету 1 типу: відповіді на найчастіші запитання

Коли будуть ліки від діабету?

Точної відповіді НЕМАЄ. Ви могли чути про клітинну терапію в поєднанні з CRISPR (редагування генів), біонічні підшлункові (з глюкагоном) і системи loop — поки що це найімовірніші варіанти. Якщо ви чули, що нас ніхто не хоче лікувати, бо це невигідно, то оцінка прибутковості по штучній підшлунковій залозі, наприклад, Seraccess — $30 млрд. Нас хочуть лікувати, це просто складно!

Головні діабет-відкриття та розробки 2022

Чому діабет називають цукровим?

Крім цукрового діабету існує й не цукровий. Це досить рідкісне захворювання, що супроводжується сечовиснаженням і спрагою. Механізми виникнення, перебігу та лікування відмінні від цукрового діабету.

Чи можливо, що лікар помилився з діагнозом і в мене, насправді, інший тип діабету?

Клінічна картина не завжди збігається з діагнозом. Наприклад, діабет 1 типу може з'явитися після 40-ка, а діабет другого типу — у дитячому віці. Існують такі типи ЦД, як LADA і MODY, які раніше погано діагностувалися. Існує також «подвійний діабет». Ваш лікар може певний час спостерігати та коригувати план лікування, підбираючи той, який справді підійде. Це не говорить про його некомпетентність. Просто ваш випадок може бути не такий очевидний, нестандартно протікати.

Чи обов'язково приймати інсулін?

Якщо у вас цукровий діабет 1 типу, то іншого способу жити, окрім як приймати інсулін — не існує! Інсулін потрібен для того, щоб клітини тіла могли використовувати глюкозу як джерело енергії. Він також має анаболічну функцію — допомагає будувати м'язову і жирову тканину. 

Що буде, якщо не вводити інсулін?

Мені постійно хочеться їсти. Чому так і що робити?

Інсулін провокує апетит. Тому намагайтеся не їсти багато солодощів і фруктів, щоб не переколювати занадто багато. Приводьте свої дози до таких, щоб вони покривали звичний вам раніше раціон. Якщо ви будете колоти більше, вам доведеться більше їсти. Апетит при цьому буде відповідний.

Я почав/почала набирати вагу після призначення інсуліну. Що робити?

Якщо до призначення інсуліну у вас була недостатня вага, цілком нормально, що ви наберете масу. Але якщо вага була нормальною і ви набираєте зайві кілограми, це може означати, що дози для вас занадто великі. Постарайтеся кілька тижнів вести харчовий щоденник і щоденник цукру. Простежте, де підколки викликають гіпоглікемію (низький цукор) і вам доводиться під'їдати, щоб цукор не впав. Перегляньте ваші коефіцієнти (вуглеводний та коефіцієнт чутливості), щоб не колоти занадто багато і не наїдати.

Чи можна набрати вагу від інсуліну?

Цукор «скаче». Як його заспокоїти?

Нестабільність цукру, в принципі, і становить суть захворювання цукровий діабет. Тобто, можна сказати, що стрибати цукор не перестане ніколи. При першому типі діабету рівень цукру дуже чутливий і реагує на безліч чинників, про які ви могли навіть не здогадуватися. Особлива складність у тому, що ці фактори варіюються від людини до людини. Скажімо, у когось цукор може сильніше зростати на банани, а в когось — від стресу. Хтось без проблем п'є молоко і їсть сир, а комусь доводиться підколювати інсулін. Тому не думайте, що ваш діабет якийсь особливо злий, неправильний. Ми всі унікальні, засвоюємо їжу по-різному. Тіло має індивідуальну чутливість до різних інсулінів. І відрізняється вона залежно від різних чинників.

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові


Читайте також:

Що радять люди зі стажем діабету «діа-новачкам»?

FDA схвалило біонічну підшлункову залозу iLET для пацієнтів з діабетом 1 типу

4 способи зберегти позитивний настрій, якщо у вас діагностували діабет
 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

Низький і високий рівень цукру в крові — що небезпечніше?

Діабет 2 типу: що їсти, а що обмежити для підтримання стабільного рівня цукру в крові? Список продуктів

Вчені назвали сім харчових добавок-емульгаторів у популярних продуктах, що збільшують ризик діабету 2 типу

Харчування при діабеті: яєчний скрамбл зі шпинатом — смачний низьковуглеводний сніданок нашвидкуруч

Діабет від солодкого, та ще 13 міфів про здоров'я, в які потрібно перестати вірити

Великодня випічка: пасхальне печиво з родзинками та корицею

Як контролювати діабет під час Великодня? 9 порад від «Мій цукровий»

Як дієтична солодка газованка може впливати на ваше здоров'я? Ось що говорять дослідження

«Чому я досі не свічуся?» Дівчинка з ЦД1 створює діа-футболки, щоб додати трохи позитиву дітям з діабетом