Коли (чи варто) перевіряти дитину на цукровий діабет 1-го типу?

Якщо ви помітили ці «червоні прапорці», настав час звернутися до лікаря.

Коли (чи варто) перевіряти дитину на цукровий діабет 1-го типу? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) — це аутоімунне захворювання, при якому імунна система організму помилково атакує і руйнує бета-клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін, гормон, який допомагає клітинам використовувати глюкозу (основний тип цукру у вашій крові) для отримання енергії.

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), діабет 1-го типу вражає в першу чергу дітей — насправді, цей стан раніше називали ювенільним діабетом — і на нього хворіють кожні 35 з 10 000 людей віком до 20 років.

За останні кілька десятиліть кількість діагнозів у дітей зросла — з 2001 по 2017 вона збільшилася на 45%. [дослідники точно не знають, чому це сталося, але певну роль може відігравати вплив шкідливих речовин у навколишньому середовищі або навіть просто збільшення кількості скринінгових обстежень].

Читайте також: Причини виникнення цукрового діабету 1-го типу: що говорить сучасна наука

Лише 10% випадків діабету 1-го типу передаються в сім'ях, тому не завжди існує генетичний зв'язок. Це також означає, що для багатьох людей хвороба є невідомою (особливо у порівнянні з діабетом 2-го типу, який є набагато поширенішим серед дорослих). Це може призвести до затримки в постановці діагнозу, і якщо діабет 1-го типу не лікувати, може виникнути діабетичний кетоацидоз (ДКА) — серйозне ускладнення, що загрожує життю.

Ви можете діяти на випередження, знаючи, як виглядають симптоми ЦД1 і як вони можуть проявлятися у вашої дитини. Ось коли потрібно обстежити дитину.

Коли потрібно перевіряти дитину на діабет 1-го типу?

У звіті 2022, опублікованому в журналі Diabetes, пропонується, щоб діти проходили тестування на діабет 1-го типу у віці двох років, а потім ще раз у віці від п'яти до семи років, але це не є офіційною урядовою рекомендацією. Діти будь-якого віку, які мають попереджувальні ознаки захворювання, повинні бути протестовані негайно. 

Ось на які «червоні прапорці» слід звертати увагу, згідно з даними Американської академії педіатрії (American Academy of Pediatrics /AAP):

Невгамовний голод і раптова втрата ваги

Діабет 1-го типу ускладнює перетворення їжі на енергію, тому дитина з цим захворюванням може їсти набагато більше, ніж зазвичай, і при цьому втрачати вагу.

Вживання великої кількості води та часті походи до туалету аби помочитися

При діабеті 1-го типу нирки працюють понаднормово, щоб відфільтрувати і поглинути зайву глюкозу в крові, і коли вони не встигають, зайвий цукор виводиться в сечу. Це часто призводить до надмірного сечовипускання (і подальшого зневоднення).

Втома

Діти з ЦД1 можуть швидко втомлюватися, оскільки їхній організм недостатньо ефективно використовує поживні речовини, що містяться в продуктах, які вони вживають.

Дратівливість або зміни настрою

Згідно з дослідженнями, високий рівень глюкози в крові може негативно впливати на настрій.

Нечіткість зору

Це не дуже поширений симптом (порівняно із вище зазначеними), але він також може виникнути, якщо у дитини підвищений рівень цукру в крові.

Ці симптоми можуть дещо різнитися від дитини до дитини, але часте сечовипускання та сильна спрага, як правило, є дуже характерними ознаками ЦД1.

Які аналізи призначить лікар для скринінгу на ЦД1?

Перший аналіз, котрий має бути зроблений — це глюкоза крові натще (саме венозна кров).

Читайте також: Що таке нормальний рівень цукру в крові при діабеті? Ось, що вам потрібно знати

Ваш лікар також може запропонувати додаткові тести, як-от:

  • Тест на глікогемоглобін А1С: вимірює середній рівень цукру в крові за попередні три місяці; результат, що дорівнює або перевищує 6,5%, вказує на те, що дитина може мати діабет;
  • Аналіз на С-пептид: С-пептид — це невеликий білковий фрагмент, який утворюється в процесі розщеплення проінсуліну на інсулін і саме С-пептид; присутність С-пептиду в крові є свідченням вироблення інсуліну підшлунковою залозою (його кількість в крові еквівалентна кількості виробленого інсуліну). Плазмовий рівень С-пептиду нижче 0,2-0,4 нмоль/л вказує на наявність ЦД1. 
  • Аналіз на кетони в сечі/крові: свідчить про наявність діабетичного кетоацидозу (ДКА);
  • Тест на антитіла: ці тести порівнюють кількість антитіл до інсуліну, до певних ферментів (наприклад, декарбоксилази глутамінової кислоти), і до бета-клітин підшлункової залози, які виробляють інсулін — всі вони є встановленими маркерами захворювання. [хоча тест на антитіла сам по собі не може точно визначити наявність ЦД1, позитивний результат може свідчити про більшу ймовірність того, що згодом це захворювання розвинеться].

Якщо вас турбує ризик розвитку діабету 1-го типу у вашої дитини або ви помітили симптоми, які можуть вказувати на наявність цього захворювання, як-от сильна спрага, часте сечовипускання та інші (Див. вище), поговоріть з педіатром. Не переймайтеся занадто сильно! Просто уважно стежте за змінами в поведінці вашої дитини і повідомляйте про них лікаря, якщо вони виникають.


Читайте також:

ADA оприлюднила Стандарти лікування цукрового діабету 2024: ключові оновлення

Препарат Teplizumab зберігає функцію бета-клітин у дітей з ЦД1: результати нового дослідження

Безкоштовне генетичне дослідження для людей з діабетом 1 типу: як взяти участь
 

Ми в Instagram та Telegram