Препарат Teplizumab зберігає функцію бета-клітин у дітей з ЦД1: результати нового дослідження

Нещодавнє дослідження показало, що застосування Теплізумабу — препарату для затримки розвитку ЦД1 — у дітей та підлітків з нещодавно виявленим цукровим діабетом 1-го типу, зберігає здатність бета-клітин до вироблення інсуліну.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися подробиці.

Препарат Teplizumab зберігає функцію бета-клітин у дітей з ЦД1: результати нового дослідження - изображение

У 2022 Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалило препарат, який може відтермінувати настання цукрового діабету 1-го типу — це перший засіб, що змінює перебіг цього аутоімунного захворювання з часу відкриття інсуліну у 1922 році.

Читайте також: FDA схвалило препарат для затримки розвитку цукрового діабету 1 типу

Препарат Teplizumab, абоТеплізумаб, (торгова назва Tzield®), схвалений для пацієнтів від 8 років з цукровим діабетом 1-го типу 2-ої стадії*, і дослідники продовжують вивчати, як він може додатково допомогти дітям і підліткам, у яких нещодавно діагностували це захворювання.

*Що означає 2-га стадія ЦД1?

Існують різні стадії розвитку цукрового діабету 1-го типу. На 1-ій стадії рівень цукру в крові нормальний, але в крові починають з'являтися аутоантитіла — маркери активності захворювання — до бета-клітин, які виробляють інсулін, що створює передумови для їхнього знищення [бета-клітин] і переходу до 2-ої та 3-ої стадій.

На 2-й стадії ЦД1 атака на бета-клітини прогресує, але рівень цукру в крові все ще залишається нормальним, якщо тільки певний тест, наприклад, тест на толерантність до глюкози, не виявить порушення реакції бета-клітин. Ризик розвитку 3-ої стадії, або клінічного діабету, протягом двох років становить близько 50%.

Більшість пацієнтів приходять до лікаря або потрапляють у відділення невідкладної допомоги з діабетом 1-го типу на 3-ій стадії, коли вже наявні класичні симптоми захворювання, зокрема діабетичний кетоацидоз (ДКА).

Мета Телізумабу — відтермінувати початок клінічного діабету з його класичними симптомами та ускладненнями. Дослідники стверджують, що препарат здатний відстрочити середній початок захворювання щонайменше на два роки.

Дослідження, опубліковане в середині жовтня 2023 в New England Journal of Medicine (NEJM), показало, що два 12-денні курси терапії препаратом Теплізумаб у дітей та підлітків, у яких діагноз цукрового діабету 1-го типу був поставлений менше шести тижнів тому, зберегли їхню здатність до вироблення власного інсуліну.

У дослідженні взяли участь 328 пацієнтів віком від 8 до 17 років, які були рандомізовані для отримання Теплізумабу або плацебо протягом двох 12-денних курсів з інтервалом у 26 тижнів. 

Результати показали, що курс лікування був успішним у збереженні функції бета-клітин. Учасники, які отримували Теплізумаб, також змогли зменшити використання інсуліну, мали нижчий ризик важкої гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові) і, швидше за все, проводили більше часу в цільовому діапазоні рівня глюкози. Крім того, ті, хто отримував препарат, частіше досягали клінічного порогу ремісії захворювання, а також демонстрували покращення показників якості життя.

«Це захоплюючий крок на шляху до нашої мети — подолання діабету 1-го типу», — зазначає Кеван Герольд (Kevan Herold), д.м.н., професор імунобіології та медицини (ендокринології) Єльської школи медицини.

***Детальніше про дослідження ТУТ 


Джерела: nejm.org, yalemedicine.org

Читайте також:

FDA схвалило препарат для затримки розвитку цукрового діабету 1 типу

Місяць діабету: співак Ашер візьме участь у новій кампанії Sanofi проти ЦД 1-го типу

Що показує аналіз на С-пептид?
 

Ми в Instagram та Telegram