Що потрібно знати про серцеву недостатність при діабеті

  • Який зв'язок між діабетом і серцевою недостатністю?
  • Ознаки та симптоми серцевої недостатності, на які слід звернути увагу, якщо у вас діабет.
  • Поради, щоб знизити ризики захворювань серця при діабеті.
Що потрібно знати про серцеву недостатність при діабеті - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Термін «серцева недостатність» означає проблеми зі здатністю серцевого м'яза перекачувати кров. В результаті чого інші частини тіла можуть отримувати нелостатню кількість кисню і крові. Це також може спричинити накопичення рідини в легенях, черевній порожнині та кінцівках. Серцева недостатність (СН) може викликати широкий спектр симптомів, а також призвести до пошкодження органів або раптової смерті.

Серцева недостатність є найпоширенішим серцево-судинним ускладненням у людей з діабетом. СН не тільки частіше зустрічається у людей з діабетом, ніж у людей без діабету, але й може бути більш небезпечною. Дослідження понад 36 000 осіб, опубліковане в Європейському журналі серцевої недостатності (European Journal of Heart Failure), показало, що середня тривалість життя скоротилася більш ніж на рік серед тих, хто мав і серцеву недостатність, і діабет, зокрема 2-го типу, порівняно з тими, хто мав лише серцеву недостатність. 

Американська діабетична асоціація (ADA) називає серцеву недостатність  «недооціненим ускладненням діабету». За даними звіту ADA, до 22% людей із ЦД мають серцеву недостатність, і її поширеність зростає.

Зв’язок між ЦД і СН

Цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) є фактором ризику виникнення серцевої недостатності. Підвищення рівня цукру в крові може спричинити пряме пошкодження клітин серцевого м’яза, його ослаблення та порушення функції. Окрім того, при ЦД 2-го типу факторами ризику СН можуть бути стани, що його супроводжують: гіпертонія, ішемічна хвороба, патологія нирок, ожиріння та інші порушення обміну речовин. 

З іншого боку, люди з СН мають підвищений ризик виникнення ЦД, зокрема, через ряд механізмів, які призводять до інсулінорезистентності (погіршення чутливості клітин і тканин до інсуліну). 

Деякий час вважалося, що СН зустрічається переважно у людей з діабетом 2-го типу. Але останні дослідження показують, що люди з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1) також знаходяться в групі ризику. 

Читайте також: Ускладнення діабету: хвороби серця

Симптоми СН 

При СН серцевий м’яз (міокард) втрачає здатність ефективно скорочуватися та перекачувати кров, внаслідок чого до тканин надходить недостатня кількість кисню. Це може викликати широкий спектр симптомів, серед яких:

  • втома
  • задишка
  • набряки
  • накопичення рідини у легенях, черевній порожнині, кінцівках

Інші, менш поширені симптоми СН можуть включати: хрипи, слабкість, прискорене або нерегулярне серцебиття, нудоту, збільшення ваги, проблеми з мисленням або концентрацією уваги, а також постійний незрозумілий кашель (з виділенням білого або рожевого слизу, або без нього).

На ранній стадії СН симптоми часто відсутні, проте на цьому етапі вже можна виявити перші молекулярні зміни в серці, які передують більш вираженим структурним змінам. Існує медикаментозна терапія, яка зменшує прогресування СН, тому виявлення захворювання на ранній безсимптомній стадії є надзвичайно важливим. 

Медикаментозне лікування

Є чотири основні рекомендовані класи терапії СН:

  • бета-блокатори
  • блокатори альдостерону
  • комбінований препарат сакубітрил/валсартан
  • інгібітори натрійзалежного котранспортеру глюкози 2-го типу (іНЗКТГ-2)

Інгібітори НЗКТГ-2 знижують рівень цукру в крові, покращують результати та загальну смертність від серйозних серцево-судинних подій, включаючи серцеву недостатність, тому їх слід розглянути для всіх осіб із СН, а особливо для людей з ЦД 2-го типу. 

Інший клас препаратів, які називаються агоністами глюкагоноподібного поліпептиду 1 (аГПП-1), також показав ефект у людей із ЦД 2-го типу та СН.

Зміна способу життя та поведінки

Здорове харчування, достатня фізична активність, вміння справлятися зі стресом та тривогою, відмова від шкідливих звичок, як-от паління та вживання алкоголю — мають суттєве значення для людей із СН.

Не існує універсальної дієти для людей із ЦД та СН. Оптимальним варіантом може бути середземноморська дієта, яка передбачає споживання достатньої кількості овочів та клітковини, складні вуглеводи, білок, корисні жири.

За потреби люди з діабетом і СН повинні працювати з лікарем-дієтологом, щоб створити індивідуальний план харчування.

Профілактика СН

Немає кращого часу, ніж зараз, щоб зосередитися на самопочутті.

Контроль факторів ризику серцевої недостатності, зокрема рівня цукру в крові, холестерину, ваги та артеріального тиску, є першим кроком для її профілактики. 

Джерела:


Читайте також:

Справи сердечні: 10 рекомендацій кардіолога людині з діабетом

«Тихий вбивця»: чим небезпечний високий рівень тригліцеридів при діабеті, та як його знизити

16 способів знизити рівень «поганого» холестерину

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!