Справи сердечні: 10 рекомендацій кардіолога людині з діабетом

Атеросклероз — головна причина інфарктів, інсультів та інших кардіопроблем — розвивається в рази швидше при діабеті. На другому і третьому місці — паління і підвищений артеріальний тиск відповідно. 

Дотримуйтесь наступних рекомендацій, щоб уберегти своє серце. І пам'ятайте, що профілактика завжди простіша, дешевша та ефективніша, ніж лікування.

Справи сердечні: 10 рекомендацій кардіолога людині з діабетом - изображение

Авторка цієї статті — Ганна Солощенко, лікарка-кардіологиня вищої категорії.


Ось 10 кроків, які допоможуть зберегти здоров'я вашого серця при діабеті:

1. Спостерігайтеся у кардіолога

Кожна людина, якій діагностували цукровий діабет, має регулярно (раз на рік, за показаннями — частіше) відвідувати кардіолога. Пошук може бути нелегким, але намагайтеся знайти досвідченого фахівця, який багато уваги приділятиме не тільки лікуванню, а й профілактиці.

2. Раз на рік робіть аналіз на ліпідограму

Здати цей аналіз можна в будь-якій приватній лабораторії. Він робиться вранці, натщесерце. Якщо загальний холестерин вищий за 5,0 ммоль/л, тригліцериди перевищують позначку 1,6, а «погані» жири (так звані ліпопротеїди низької та меншою мірою дуже низької щільності) — вищі за 2,5 ммоль/л — треба звернутися до кардіолога за рекомендаціями з правильного харчування та, можливо, за лікуванням. Непогано було б, щоб «хороші» жири у вашій ліпідограмі були вищими за 1,8 ммоль/л. Досягти цього можна, вживаючи в їжу морську рибу або біологічні добавки, що містять Омега 3.

3. Регулярно вимірюйте артеріальний тиск

У пацієнтів із цукровим діабетом навіть є свої норми для цього показника: ваш тиск не має перевищувати 130/75 мм рт.ст. Якщо це не так, потрібно звернутися до грамотного кардіолога.

4. Киньте палити!

Це стосується сигарет, сигар, електронних сигарет, кальяну і всього іншого. Не обманюйте себе, що курите мало або час від часу. Навіть одна сигарета раз на тиждень завдасть непоправної шкоди вашим судинам і значно полегшить завдання атеросклерозу.

5. Слідкуйте за своєю масою тіла

Для здоров'я мають значення два показники — індекс маси тіла та обхват талії. Перший можна розрахувати за формулою:

ІМТ= маса в кілограмах/зріст у метрах у квадраті

Для профілактики серцево-судинних захворювань ІМТ має бути меншим за 25, а обхват талії у чоловіків менший за 102 см, у жінок — за 85 см.

6. Дотримуйтеся здорового збалансованого харчування

У вашому раціоні мають переважати морська риба та овочі, можна також вживати помірну кількість нежирних сортів м'яса та знежирені кисломолочні продукти (натуральні йогурти власного приготування та нежирний кефір). Для пацієнтів із цукровим діабетом, зокрема 2-го типу, краще обмежитися трьома прийомами їжі на день, при цьому сніданок і вечеря нехай будуть безвуглеводними.

7. Не забувайте про регулярні фізичні навантаження

Не менше трьох разів на тиждень, бажано більше, ніж 45 хвилин. Вибирайте, що вам до душі: ходьба, басейн, кардіонавантаження, аеробіка, помірні силові (з власною вагою). Важливо контролювати пульс під час тренувань (для цього знадобиться пульсометр). Для початку підрахуйте свій максимальний пульс. Це просто, 220 мінус вік. При цьому тренуватися ви повинні в межах 60-80% від цієї цифри.

8. Намагайтеся підтримувати оптимальний рівень глікемії

Що здоровіший та стабільнішій ваш рівень глюкози (цукру) в крови, то здоровіші ваші судини!

9. Раз на рік робіть УЗД судин шиї

Якщо там буде виявлено навіть початкові ознаки атеросклерозу (наприклад, потовщення комплексу інтима-медіа), вам показаний постійний прийом препаратів із групи статинів. Призначити їх може досвідчений кардіолог. Якщо ж ультразвук покаже наявність атеросклеротичних бляшок, вам показаний прийом не тільки статинів, а й кардіологічного аспірину. 

10. Не забувайте про гарний настрій і позитивні емоції

Цей «вітамін» не тільки дуже корисний і безкоштовний, його можна вживати в будь-яких кількостях і без жодних протипоказань! Тільки вам вирішувати, як ставитися до свого діагнозу — як до вироку чи можливості ретельно стежити за своїм здоров'ям.


Читайте також:

Як стрес впливає на ваше тіло? 16 цікавих фактів

Продукти, що знижують рівень холестерину

ADA оприлюднила Стандарти лікування цукрового діабету 2024: ключові оновлення

 

Ми в Instagram та Telegram