П'ять фобій людини з діабетом, та як їх можна подолати

Діабет і так складно контролювати, а тут ще доводиться жити з фобіями, які ще більше ускладнюють управління захворюванням (і життя!).

У цій статті ми розглянемо найпопулярніші страхи щодо діабету і поради, які допоможуть вам із ними впоратися.

П'ять фобій людини з діабетом, та як їх можна подолати - изображение

Фобія — це ірраціональний страх перед певною ситуацією, який перебільшений і зазвичай не піддається поясненню.

1. Фобія голок

Приблизно 10% населення в цілому страждають на фобію голок (клінічно відому як трипанофобія).  І це може бути справжнім викликом, якщо у вас цукровий діабет, особливо, якщо ви змушені щодня вводити собі інсулін.

Більшість з нас не люблять голки (що є абсолютно нормальним). Але у людей з фобією голок цей страх посилюється до такої міри, що їм нестерпна сама думка про ін'єкцію. Таким людям, потрібно набагато більше часу для прийому ліків, а вміння робити ін'єкції може вимагати величезної психологічної підготовки. 

Релаксаційні практики, як-от дихання по квадрату чи прямокутнику перед ін'єкцією, можуть бути корисними, а практика «Ієрархії страху» (Гугл на допомогу!) може допомогти вам поступово впоратися із цим страхом.

2. Страх перед довготривалими ускладненнями

Люди з діабетом стикаються з ризиком розвитку довготривалих ускладнень, і це може викликати у деяких з них страх — або тому, що вони відчувають, що не контролюють ситуацію, або тому, що вони не знають, як зупинити розвиток ускладнень.

На щастя, завдяки розвитку медицини, сьогодні ймовірність розвитку довгострокових ускладнень у людей з діабетом нижча, ніж будь-коли раніше. Ба більше, хороший контроль рівня глюкози (цукру) в крові, збалансоване харчування,фізична активність  та орієнтація на здоровий спосіб життя можуть збільшити шанси на те, що у вас не виникне жодних ускладнень.

3. Страх гіпо

Багато людей з діабетом бояться гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові), особливо коли вона трапляється в громадських місцях або вночі.

Симптоми гіпо можуть бути неприємними і потенційно посилюють тривогу про те, що це може повторитися. Деякі люди можуть роками навмисно підтримувати занадто високий рівень цукру в крові, щоб уникнути низьких показників на глюкометрі, або обмежують активність, яка може підвищити ризик гіпоглікемії, наприклад, заняття спортом.

Важливо навчитися розпізнавати гіпоглікемію і діяти відповідно до неї («Правило15»), але не потрібно боятися її до такої міри, щоб вона викликала у вас постійне занепокоєння або погіршувала ваш контролю діабету. Смерть від гіпоглікемії трапляється дуже рідко; винятки становлять гіпоглікемія під час керування автомобілем або на ніч після вживання алкоголю. 

Обов'язково поговоріть зі своїм лікарем, якщо ви відчуваєте труднощі зі страхом гіпоглікемії.

4. Страх перед лікарями

Страх перед лікарями може призвести до того, що деякі люди бояться обстежуватися на предмет діабету, або бояться проходити регулярні перевірки здоров'я, необхідні всім людям з ЦД.

Це може бути пов'язано з тим, що ви почуваєтеся «поганим» пацієнтом, коли отримуєте поганий результат аналізу; боїтеся, що лікар почне вас «сварити» чи критикувати; відчуваєте надмірний тиск зі сторони лікаря, що змушує вас брехати про показники глікемії, чи навпаки, надмірне опікунство.

Ніхто не ідеальний. Важливо знайти «свого» ендокринолога, який буде вас підтримувати, а не засуджувати. І пам'ятайте, що ваш лікар (здебільшого) на вашому боці. Він прагне допомогти вам краще контролювати діабет і зберегти здоров'я. А ще, спробуйте уявити, з якими викликами стикається він/вона у своїй роботі — погляд на стосунки «лікар-пацієнт» з іншого ракурсу може бути дуже корисним.

5. Страх перед аналізом крові

Люди з діабетом стикаються з двома різними типами аналізів крові: перевірка рівня цукру в крові за допомогою глюкометра та аналізи крові в рамках діабетичного огляду (наприклад, А1С).

Страх перед тестуванням рівня цукру в крові може бути особливо небезпечним, якщо ви приймаєте інсулін, і вам потрібно знати, як реагує ваш рівень цукру в крові. Цей страх може виникнути через біль, який ви відчуваєте при уколі пальця, або через ймовірність отримання поганих результатів, але важливо спробувати впоратися з ним. Почергове використання пальців для проколу може допомогти полегшити біль, а курс у Школі діабету може навчити вас, як підтримувати хороший контроль глікемії, що зробить результати тесту менш страшними.

Під час регулярних медичних оглядів ви маєте здати аналіз крові, щоб перевірити рівень глікогемоглобіну А1С, а також інші показники. Якщо ви відчуваєте занепокоєння, обов'язково повідомте про це медсестрі або лікарю, які беруть у вас кров — вони зможуть вас заспокоїти. І, як і при лікуванні фобії уколів, обов'язково виконайте кілька вправ на розслаблення перед тестом.


Читайте також:

10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові

Як впоратися зі страхом гіпоглікемії? Поради людей з діабетом

Річ номер один, якої слід уникати, якщо у вас переддіабет
 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали