Полівітаміни: що з ними не так?

Багатьом здається, що при появі слабкості, втоми, поганому самопочутті та стресі, випадінні волосся та ламкості нігтів, який-небудь полівітамінний комплекс чарівним чином допоможе і підтримає. Але це не завжди працює.

Ось 4 причин, чому не варто «покладатися» на полівітаміни.

Полівітаміни: що з ними не так? - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Не покривають реальні дефіцити

Якщо є значний дефіцит по якомусь з вітамінів і мікроелементів (залізо, вітамін Д, фолієва кислота тощо), потрібні «робочі» дозування, щоб цей дефіцит заповнити. А мультивітамінні комплекси зазвичай влаштовані за принципом «всього потроху». В результаті може бути так, що необхідного елементу мало у дозуванні, а інші будуть у надлишку в крові.

Читайте також: Дефіцит вітаміну D взимку: будьте обережні!

Часто містять непоєднувані компоненти

У них часто бувають компоненти, які один з одним не поєднуються. Їх можна приймати паралельно, але розділяючи час прийому: вранці один, ввечері інший. З полівітамінами так не вийде.

Читайте також: Вітаміни та мікроелементи: як правильно їх приймати

Можуть містити не ті форми препаратів, що потрібні

Форми препаратів в комплексі можуть бути не ті, що потрібні. Тут багато індивідуального. Комусь потрібен магнію цитрат, бо він ще має послаблюючу дію, іншим магнію бісциглінат; комусь одні солі заліза, іншим інші через погану переносимість. З полівітамінами такі тонкі «налаштування» неможливі.

Можуть спричинити передозування

Бувають вітаміни з великими дозуваннями їх компонентів, тут теж бувають нюанси. Адже передозування певних вітамінів може вести до побічних ефектів.

 

Пам'ятайте, що не завжди слабкість і стомлюваність є проявом дефіциту вітамінів. Це може бути також проявом депресії. Тому, спочатку обов'язкова консультація лікаря для дообстеження. Краще працювати чітко з дефіцитами і підбирати окремі препарати, виходячи з анамнезу, генетичних особливостей, скарг та діагнозу конкретної людини.

А ви приймаєте полівітамінні комплекси?


Читайте також:

Які вітаміни потрібні при діабеті?

Як перевірити себе на дефіцити?

Сезон застуд: як підтримати свій організм?

 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!