Мультивітаміни: коли і як їх краще приймати?

Вранці чи ввечері? З їжею чи без їжі? 

Дізнайтеся про найкращий час для прийому полівітамінів, а також фактори, які важливо враховувати для їхнього максимального засвоєння.

Мультивітаміни: коли і як їх краще приймати? - изображение

Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем перед початком прийому будь-яких вітамінів чи добавок. Він призначить необхідні перевірки для виявлення можливих дефіцитів, а також допоможе підібрати правильне дозування для вас.


Вранці чи ввечері?

Існує багато суперечок щодо того, коли краще приймати полівітаміни — вранці чи ввечері. Тож давайте зважимо всі «за» і «проти».

Однією з переваг ранкового прийому є зручність: ранковий графік, як правило, більш структурований і передбачуваний, що дозволяє легше дотримуватися нових звичок. Поставте баночку (або контейнер) з полівітамінами поруч з продуктами для сніданку — так у вас буде візуальне нагадування, яке спонукатиме вас приймати їх в один і той же час щоранку. Однак, прийом мультивітамінів на порожній шлунок може спричинити проблеми зі сторони шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Тож, якщо ви часто пропускаєте сніданок, ранок — не найкращий час доби для вас, щоб приймати полівітаміни. 

Прийом полівітамінів ввечері має перевагу в тому, що знижує ризик потенційних взаємодій з іншими ліками та добавками, прийнятими вдень. Водночас, потенційним недоліком є те, що після довгого дня може бути важко згадати про прийом мультивітамінів ввечері. У цьому випадку може бути корисно тримати їх на тумбочці біля ліжка. 

Існує поширена помилкова думка, що вітаміни групи В (наприклад, В12) у складі полівітамінів можуть мати збудливий ефект, який порушує сон. Однак, хоча вітаміни групи В необхідні організму для використання енергії (і їх дефіцит може викликати втому), самі по собі вони не виробляють енергію і не надають стимулюючого ефекту. Тому прийом полівітамінів ввечері, якщо він краще узгоджується з вашим графіком, не порушить ваш сон.

Читайте також: Полівітаміни: що з ними не так?

З іжею чи без їжі?

Найкраще приймати полівітаміни під час їжі. Справа в тому, що вони зазвичай містять жиророзчинні вітаміни A, D, E і K, які краще засвоюються з джерелами дієтичних (корисних) жирів, такими як оливкова олія, авокадо, горіхи, насіння, яйця, молочні продукти і риба. Крім того, поєднання прийому мультивітамінів з їжею допоможе зменшити потенційні побічні ефекти з боку ШКТ, такі як нудота, діарея і запори.

Що стосується того, який прийом їжі найкраще підходить, немає достатньої кількості досліджень щодо впливу різного часу прийому їжі на засвоєння полівітамінів. Ймовірно, час прийому їжі має не таке велике значення, як її склад. Просто не забувайте приймати полівітаміни з їжею, що містить джерело корисних жирів, однак, чи буде це сніданок, обід або вечеря — не важливо.

Фактори, які важливо враховувати:

Тип полівітамінів

Полівітаміни можна розділити на дві групи: ті, що містять виключно вітаміни, і ті, що відомі як полівітамінно-мінеральні добавки, які складаються з суміші вітамінів і мінералів. Обидві категорії зазвичай включають водорозчинні вітаміни С і групи В, а також жиророзчинні вітаміни А, D, Е і К. Як випливає з їхніх назв, водорозчинні вітаміни просто розчиняються у воді, а жиророзчинні вітаміни потребують жирів для засвоєння. Для того, щоб максимізувати засвоєння жиророзчинних вітамінів (як вже згадувалося вище), слід приймати їх разом з їжею, яка містить корисні жири. Наприклад, салат із заправкою на основі оливкової олії або бутерброд з індичкою з авокадо чи сиром.

Індивідуальні уподобання

Особисті уподобання також мають значення, коли мова йде про час прийому полівітамінів. Насправді час, якого вам легко дотримуватися і який співпадає з вашим графіком і є найкращим. Це також може допомогти вам не пропускати щоденний прийом вітамінів. [погляньмо правді у вічі, буває нелегко не забути приймати добавки щодня]. Тут може допомогти формування звичок. Наприклад, ви можете приймати полівітаміни під час сніданку щодня або під час вечірніх процедур перед сном.

Певний життєвий етап, як-от вагітність

Вагітним жінкам, зазвичай рекомендується приймати пренатальну добавку (полівітамінний препарат, розроблений з урахуванням потреб вагітних). Однак, якщо ви стикаєтеся з нападами нудоти, це може змусити вас уникати вживання їжі та харчових добавок. Тому вам слід приймати пренатальну добавку в той час доби, коли ви відчуваєте найменшу нудоту.

Стан здоров'я і прийом деяких ліків

Певні стани здоров'я часто вимагають прийому ліків, які можуть взаємодіяти з деякими поживними речовинами, що містяться в мультивітамінних комплексах. Наприклад, гіпотиреоз часто лікують левотироксином, препаратом, який потрібно приймати з інтервалом у чотири години від інших добавок для належного засвоєння. Оскільки ліки для щитовидної залози зазвичай приймають вранці, перед їжею та кавою, ви можете запланувати прийом полівітамінів під час обіду. 

Крім того, майте на увазі, що кальцій може вступати у взаємодію з певними антибіотиками та ліками від тиску, а вітамін К може знижувати ефективність розріджувачів крові. Найкраща практика — завжди консультуватися з лікарем перед прийомом будь-яких добавок чи вітамінів.

Наостанок

При прийомі полівітамінів слід враховувати такі фактори, як тип мультивітамінів, ваші індивідуальні уподобання, стан здоров'я та потенційну взаємодію з ліками, а також ваш унікальний життєвий етап, як-от вагітність. 

На думку експертів, найкращий час для прийому полівітамінів — під час їжі, яка містить корисні жири для оптимального засвоєння. Приймати ж добавку вранці чи ввечері — це особиста справа кожного. Однак завжди краще проконсультуватися з лікарем або дієтологом, щоб вибрати найкращий час, який відповідає вашим індивідуальним потребам.


Джерело: EatingWell

Читайте також:

5 добавок, з якими варто бути обережними, якщо у вас діабет

5 прихованих ознак того, що у вас може бути дефіцит вітаміну В12

Який зв'язок між вітаміном D та інсулінорезистентністю

 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!