Канабіс: потенційні переваги та ризики для людей з діабетом

Медичний канабіс (МК) — це загальний термін для позначення психоактивних препаратів із рослин роду Коноплі (Cannabis). Сьогодні МК офіційно використовують у лікуванні багатьох захворювань та станів. Розглянемо потенційні корисні властивості та ризики канабісу для людей з цукровим діабетом.

Канабіс: потенційні переваги та ризики для людей з діабетом - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Канабіноїдні сполуки в нормі виробляються організмом людини. Вони мають назву ендоканабіноїди і разом з ферментами та канабіноїдними рецепторами формують ендогенну (внутрішню) канабіноїдну систему (ЕКС), яка регулює функцію нервової системи. 

Канабіс має у своїй будові такі основні компоненти — тетрагідроканабінол (ТГК) та канабідіол (КБД). ТГК взаємодіє з рецепторами в головному мозку та нервовій системі, що сприяє зменшенню вираженості болю, покращенню апетиту та настрою, проте має більш виражену психоактивну дію та може бути токсичним у високих дозах. КБД впливає на ЕКС, підвищуючи рівень ендоканабіноїдів шляхом гальмування їх розпаду, а також має вплив на серотонінові рецептори, сприяючи зниженню тривоги та покращенню настрою.

* Закон про легалізацію ліків на основі медичного канабісу № 3528-IX («Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) для використання у навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, виробництва наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів з метою розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування») набув чинності з 16 лютого 2024 та вступає в дію через кілька місяців. Законом передбачений жорсткий контроль обігу канабісу на всіх етапах — від виробництва ліків до їх отримання та використання пацієнтом. 

Розглянемо потенційні корисні властивості та можливі ризики канабісу для людей з цукровим діабетом.

Переваги

Зниження інсулінорезистентності (ІР) та покращення контролю рівня цукру в крові

Було виявлено, що канабідіол (КБД) має потенційні інсулінорегулюючі властивості. У одному з досліджень учасники, які вживали канабіс, мали на 16% нижчий рівень інсуліну в крові натще, ніж ті, хто його не вживав. При цьому рівень резистентності до інсуліну у першій групі осіб був нижчим на 17%. Це свідчить про можливу роль канабісу в покращенні чутливості до інсуліну, що може знизити ризик розвитку та сповільнити прогресування цукрового діабету 2 -го типу. 

Тетрагідроканабінол (ТГК) також показав потенціал у зниженні резистентності до інсуліну та покращенні контролю рівня глюкози (цукру) в крові. Однак психоактивні ефекти та ризик розвитку залежності роблять його менш бажаним для тривалого лікування діабету.

Тетрагідроканабіварин (похідне ТГК) має здатність контролювати рівень цукру в крові та вагу у людей із ожирінням. У науковому дослідженні, опублікованому Американською діабетичною асоціацією (ADA), відзначено, що препарат знижував рівень глюкози в плазмі натще, тому може стати новим засобом для контролю рівня глікемії у пацієнтів з діабетом 2-го типу.

Зменшення запалення в підшлунковій залозі

Деякі дослідження показують, що канабідіол допомагає зменшити запалення в підшлунковій залозі. Британська компанія GW Pharmaceuticals розробляє препарат на основі канабісу, який може усунути потребу в ін’єкціях інсуліну при цукровому діабеті за рахунок зниження рівня глюкози в крові та покращення синтезу інсуліну. 

Зниження ваги та підвищення рівня «хорошого» холестерину в крові

Люди, які вживали канабіс, мали меншу окружність талії та вищий рівень «хорошого» холестерину у крові. Кілька досліджень показали, що за рахунок ефекту «жування», вживання канабісу пригнічує апетит, тож регулярні споживачі канабісу, як правило, мають нижчий індекс маси тіла (ІМТ)

Лікування діабетичної полінейропатії (ДПН)

Зростає інтерес до можливості використання препаратів медичного канабісу (МК) у лікуванні діабетичної полінейропатії (ДПН), коли її симптоми неможливо ефективно лікувати простими знеболюючими засобами. ДПН є причиною хронічного пекучого, пульсуючого або ниючого болю, погіршення сну, розвитку симптомів депресії та тривоги. Результати кількох досліджень показали, що на тлі прийому МК у хворих зменшилися тяжкість та інтенсивність болю, покращилася якість життя, фізична активність, сон і настрій. 

Ризики

З іншого боку, куріння канабісу, як і куріння тютюну, призводить до запалення та пошкодження клітин, яке може посилювати резистентність до інсуліну і, як наслідок, сприяти розвитку ЦД2. Для остаточного встановлення цього зв’язку необхідні додаткові дослідження. Результати деяких досліджень демонструють, що споживання канабісу може стимулювати апетит і потенційно призводити до переїдання та ожиріння, що є фактором ризику цукрового діабету 2-го типу.

Крім цього, вживання канабісу може призвести до розвитку психологічної та фізичної залежності, підвищує ризик розвитку психічних порушень, зокрема шизофренії, чинить негативний вплив мозок та когнітивну функцію. 

 

Використання МК у лікуванні цукрового діабету залишається спірним питанням та потребує додаткового вивчення. Дослідження вказують на потенційні переваги, зокрема покращення чутливості до інсуліну, контроль ваги тощо. Однак переваги необхідно порівнювати з потенційними ризиками.

Застосування канабісу для лікування діабету повинно здійснюватися лше під контролем лікаря. Основою лікуванням цукрового діабету залишається цукрознижувальна терапія та дотримання здорового способу життя.


Джерела: itd.rada.gov.uahealth-ua.comamjmed.compubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Читайте також:

Трави та спеції, що знижують рівень цукру в крові згідно з результатами нового дослідження

7 натуральних способів знизити рівень цукру в крові

Корисні трави при цукровому діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!