Діабет і погіршення слуху: що вам потрібно знати

Неконтрольований рівень цукру в крові при діабеті може зашкодити вашому слуху. Читайте далі, щоб дізнатися про симптоми та поради щодо профілактики для збереження здоров'я вашого слуху.

Діабет і погіршення слуху: що вам потрібно знати - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


За даними Національного іституту здоров’я США (NIH), у людей з цукровим діабетом (ЦД) втрата слуху зустрічається вдвічі частіше, ніж у людей з нормальним рівнем цукру в крові. Переддіабет (початкові порушення вуглеводного обміну) підвищує ризик втрати слуху на 30%.

Погіршення або втрата слуху має значний вплив на якість життя, призводячи до труднощів у спілкуванні та соціальної ізоляції, негативно впливачи на уважність та когнітивні функції мозку.

Як діабет впливає на слух?

Тривало підвищений рівень цукру в крові (гіперглікемія) призводить до пошкодження дрібних кровоносних судин, які живлять внутрішнє вухо, а коливання рівня глюкози в крові — до ураження слухового нерва. Втрата слуху, пов’язана з ЦД, характеризується ураженням переважно нервових волокон або слухових сенсорних клітин у внутрішньому вусі, а не зовнішнього слухового ходу, як при інших видах приглухуватості. 

Фактори ризику погіршення слуху при діабеті: 

  • Тривалий стаж діабету, що веде до розвитку нейропатії;
  • Постійні підвищення та коливання рівня цукру в крові;
  • Похилий вік;
  • Підвищення артеріального тиску (АТ), що є поширеним станом, особливо при діабеті 2-го типу. Артеріальна гіпертензія призводить до втрати слуху через ураження судин внутрішнього вуха. Така втрата слуху зазвичай є зворотньою, якщо артеріальний тиск повернеться до норми;
  • Паління (нікотин і чадний газ пошкоджують кровоносні судини внутрішнього вуха).

Симптоми:

Втрата слуху виникає поступово, і часто її ознаки спершу помічає не сам пацієнт, а його оточення.

До симптомів втрати слуху можуть належати наступні:

  • Ви часто просите інших повторити сказане
  • Проблеми з розумінням розмов, в яких беруть участь більше двох осіб
  • Вам здається, ніби інші люди бурмочуть
  • Проблеми зі слухом у галасливих місцях, таких як переповнені ресторани
  • Проблеми з чутністю голосів жінок і маленьких дітей
  • Ви занадто голосно вмикаєте телевізор (ноутбук, планшет, радіо тощо) для інших людей, які знаходяться поруч

Окрім погіршення слуху, люди з діабетом можуть скаржитися на шум або дзвін у вухах (тінітус), свербіж зовнішнього слухового ходу, приєднання інфекції, втрату рівноваги та балансу, запаморочення.

Як уникнути проблем зі слухом при діабеті?

⇒ Люди з цукровим діабетом повинні зосередитися на контролі рівня цукру в крові, щоб запобігти втраті слуху.

⇒ Важливо включити регулярну перевірку слуху до плану лікування діабету. Слід перевірити слух у аудіолога, коли ЦД діагностують вперше, а потім перевіряти щороку. 

⇒ Важливими умовами зменшення ризику та прогресування втрати слуху є відмова від паління, контроль артеріального тиску та холестерину в крові.

⇒ Фізична активність допомагає у тренуванні рівноваги та балансу.

Лікування:

Якщо ви підозрюєте у себе проблеми зі слухом, поговоріть зі своїм лікарем. Потім ви можете звернутися за допомогою до спеціаліста зі слуху, наприклад, аудіолога або лікаря, який спеціалізується на проблемах зі слухом.

Повністю повернути втрачений слух, на жаль, неможливо. Для лікування втрати слуху, пов’язаної з цукровим діабетом, можуть знадобитися слухові апарати або інші допоміжні пристрої, наприклад, персональні засоби для підсилення звуку. 

 

Джерела:


Читайте також:

Симптоми діабету: 10 незвичних ознак високого рівня цукру в крові

Чи може недосипання спричинити діабет 2-го типу? Що говорять дослідження

10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові

 

Ми в Instagram та Telegram