Мода на моніторинг здоров'я: навіщо людині без діабету контролювати рівень цукру в крові за допомогою CGM?

Переваги використання безперервного моніторингу глюкози (CGM) при діабеті — незаперечні, але як щодо здорових людей? Багато хто з нас контролює свою вагу, частоту серцевих скорочень або кількість кроків на день — то чому б не контролювати рівень цукру в крові?

Деякі виробники CGM починають позиціонувати прилад, як такий, що може допомогти здоровим людям без діабету «оптимізувати» рівень цукру в крові для досягнення максимальної розумової або фізичної працездатності та покращення здоров'я.

Спробуємо розібратися, коли людині без діабету може знадобитися використання безперервного моніторинга глюкози, та чи потрібно це взагалі.

Мода на моніторинг здоров'я: навіщо людині без діабету контролювати рівень цукру в крові за допомогою CGM? - изображение

Що таке CGM?

Безперервний моніторинг глюкози (Continuous Glucose Monitoring, CGM) — це сучасна технологія для відстежування рівню цукру в крові в режимі реального часу 24/7. А також можливість контролю критичних станів при діабеті, таких як гіпо- та гіперглікемія.

Читайте також: Безперервний моніторинг глюкози: відповіді на поширені запитання

Використання CGM для людей з діабетом має незаперечні переваги для здоров'я

Для людей з діабетом основна мета терапії — утримувати рівень цукру в крові в межах норми. Це допомагає запобігти симптомам та ускладненням, продовжити життя та покращити його якість.

Після відкриття інсуліну, розробка безперервного моіторингу (CGM), який дозволяє бачити свої показники глікемії 24/7 без використання глюкометра та постійних проколювань пальців, стала справжньою революцією у світі діабету.

Окрім надання результатів рівня глюкози, деякі прилади мають налаштування сповіщень, які попереджають користувача, якщо рівень цукру в крові стає небезпечно низьким або високим (гіпо-, гіперглікемія). Деякі системи також можуть передавати результати безпосередньо лікарю користувача або близький людині.

Навіщо людині без діабету контролювати рівень цукру в крові за допомогою CGM?

Можливі причини включають:

Виявлення переддіабету

При переддіабеті рівень цукру в крові трохи підвищений, але не настільки, щоб можна було діагностувати діабет. Здоровим людям зазвичай рекомендується перевіряти рівень цукру в крові приблизно раз на три роки; якщо діагностовано переддіабет, повторне тестування рекомендується проводити частіше, щонайменше раз на рік. CGM може допомогти діагностувати переддіабет або діабет на більш ранніх стадіях. Це може бути особливо корисно для людей з підвищеним ризиком розвитку діабету через сімейний анамнез або інші фактори, а також для людей, які приймають ліки, що підвищують рівень цукру в крові.

Читайте також: Безперервний моніторинг глюкози допомагає діагностувати діабет, як показало нове дослідження

«Оптимізація» рівня цукру в крові для досягнення максимальної розумової або фізичної працездатності

Деякі виробники CGM припускають, що знання рівня цукру в крові може допомогти вам внести певні зміни (наприклад у свій раціон чи тренування тощо), щоб утримувати його в «ідеальному діапазоні», що допоможе вам працювати з максимальною віддачею, запобігти діабету або поліпшити здоров'я в інший спосіб. *Жодне з цих тверджень досі не було доведено та добре вивчено.

Відчуття контролю

Маючи більше інформації про свій організм, ви можете відчути контроль над своїм здоров'ям (навіть якщо не збираєтеся вживати жодних негайних заходів).

Цікавість

Погляньмо правді у вічі, є спокуса збирати інформацію про наше тіло, яка може бути цікавою (навіть якщо ми не знаємо, що з нею робити).

Що говорять дослідження?

Чи існують докази того, що здоровим людям без діабету корисно постійно контролювати рівень цукру в крові за допомогою CGM? Існує мало опублікованих досліджень, які б допомогли відповісти на це питання. 

⇒ Найкраще дослідження на цю тему, яке нам вдалося знайти, не виявило нічого особливо дивного: серед 153 людей, які не мали діабету, близько 96% часу рівень цукру в крові був нормальним або майже нормальним (насправді, багато аномальних рівнів вважалися неправдоподібними або помилковими).

В іншому невеликому дослідженні вивчали людей без діабету, які ведуть малоактивний спосіб життя та мають надмірну вагу або ожиріння. Учасники пройшли консультацію про вплив фізичної активності на рівень цукру в крові та користувалися CGM і трекером активності протягом 10 днів. Після цього вони повідомили, що відчули більшу мотивацію до фізичних вправ.

Ще один аналіз використання CGM при рідкісних станах, що спричиняють низький рівень цукру в крові у дітей, не виявив жодних доказів користі для здоров'я.

Ми не знайшли жодного опублікованого дослідження, яке б свідчило про те, що використання безперервного моніторинга глюкози призводить до покращення здоров'я у людей без діабету чи інших проблем з цукром у крові.

Наостанок

Якщо ви хочете послідкувати за кривою своїх цукрів в режимі реального часу заради цікавості — звичайно, ви можете це зробити. І хоча використання безперервного моніторинга глюкози може мати деяки переваги, як-от виявлення переддіабету, необхідно більше даних, які доведуть цінність CGM для здорових людей. Доти ми не знатимемо, чи вартість і час, необхідні для їхнього встановлення щось дають, чи це просто новітня мода на моніторинг здоров'я. Крім того, це може призвести до непотрібного занепокоєння, дзвінків або візитів до лікаря і навіть до невідповідного лікування.

Бережіть себе!

Ваш «Мій цукровий»


Читайте також:

Гіпонеусвідомленість: 5 способів захистити себе, якщо ви не відчуваєте симптомів низького цукру

DiaTech: найбільш очікувані діабет-девайси 2024

«Діабет мене не зупинить!» Спортсмен з Британії про свій діагноз, світовий рекорд та допомогу українцям

 

Ми в Instagram та Telegram

CGM