Гостре пошкодження нирок: що потрібно знати, якщо у вас діабет

Гостре пошкодження нирок, або ГПН, коли нирки раптово перестають працювати належним чином, вражає багатьох людей з діабетом. Ось що потрібно знати про цей стан, який зазвичай є оборотним.

Гостре пошкодження нирок: що потрібно знати, якщо у вас діабет - изображение

Що таке гостре пошкодження нирок? 

Гостре пошкодження нирок (ГПН) — це раптове порушення функції нирок. Стан може бути різним за ступенем тяжкості; деякі епізоди ГПН є незначними і тимчасовими, а інші спричиняють постійну повну ниркову недостатність.

Цей стан відрізняється від хронічної хвороби нирок (ХХН) — ускладнення діабету, яке виникає, коли нирки поступово втрачають функцію протягом тривалого періоду часу, але частіше виникає при ХХН і часто є ускладненням діабету; діабет також є фактором ризику розвитку ГПН. 

Лікування гострого пошкодження нирок може включати збільшення кількості рідини, збалансування електролітів і припинення прийому будь-яких ліків, які можуть спричинити ГПН. 

За оцінками, ГПН вражає понад 13 мільйонів людей у всьому світі щороку. Знання поширених симптомів, основних причин і методів обстеження може допомогти знизити ризик виникнення гострого пошкодження нирок.

Хто в групі ризику?

Оскільки гостре пошкодження нирок може бути ускладненням діабету, діабет є фактором ризику розвитку ГПН. Люди з діабетом можуть мати ще вищий ризик розвитку ГНН, якщо вони:

  • мають хронічну хворобу нирок (ХХН)
  • мають серцеві захворювання
  • приймають ліки, які можуть спричинити ГПН
  • перенесли ГПН у минулому

Дослідження показали, що гостре пошкодження нирок втричі збільшує ризик розвитку хронічної хвороби нирок у людей, які живуть з діабетом. Крім того, коли людина з діабетом хворіє на ГПН, вона з більшою ймовірністю матиме важкий епізод і потребуватиме тимчасового діалізу.

Окрім діабету та хронічних захворювань нирок, іншими основними факторами ризику виникнення ГПН є старший вік, високий кров'яний тиск та серцева недостатність.

Які симптоми гострого пошкодження нирок?

Ознаки гострого пошкодження нирок варіюються залежно від основної причини, але є загальні симптоми:

  • Зменшення сечовипускання
  • Кров у сечі
  • Набряки, особливо навколо стоп та гомілок
  • Блювота
  • Відсутність апетиту
  • Слабкість
  • Втома
  • Задишка

Які основні причини виникнення гострого пошкодження нирок?

Гостре пошкодження нирок може бути наслідком зменшення притоку крові до нирок, пошкодження нирок або закупорки, яка перешкоджає виведенню сечі з організму.

Деякі поширені причини ГПН включають:

  • Діабет: люди з діабетом мають вищий ризик розвитку ГПН, особливо якщо вони мають додаткові захворювання, такі як хронічна хвороба нирок або хвороби серця, приймають ліки, які можуть викликати ГПН, або перенесли ГПН в минулому.
  • Знижена функція нирок в аналізах: здатність нирок до фільтрації та їхня загальна функція вимірюється за допомогою тесту на визначення швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ), який вимірює кількість креатиніну (продукту життєдіяльності) в крові залежно від вашого віку, ваги та статі.
  • Ліки: ліки є причиною близько 20% випадків ГПН. Деякі ліки, пов'язані з ГПН, включають антибіотики, діуретики та нестероїдні протизапальні засоби.
  • Низький артеріальний тиск: коли артеріальний тиск падає занадто низько, органи, в тому числі нирки, отримують менше крові, що підвищує ризик розвитку ГПН. Поширеними причинами низького артеріального тиску є зневоднення, серцева недостатність та прийом певних ліків.
  • Контрастний барвник: барвник, який використовується для деяких візуалізаційних досліджень, може зменшити приплив крові до нирок. Це може призвести до ГПН у людей з певними основними захворюваннями, особливо діабетом.

Діагностика та лікування ГПН

Гостре пошкодження нирок діагностується на основі медичного обстеження та лабораторних досліджень функції нирок, включаючи аналізи крові та сечі. Для визначення основної причини стану можуть знадобитися додаткові дослідження. Якщо його не лікувати, ГПН може потенційно призвести до необхідності діалізу або трансплантації нирки.

На щастя, ГПН є оборотним за умови належного та своєчасного лікування. 

Оскільки порушення функції нирок може призвести до накопичення продуктів життєдіяльності та електролітного дисбалансу, лікування може включати в себе вживання рідини, збалансування електролітів та припинення прийому будь-яких ліків, які можуть спричинити цей стан. 

У більшості людей функція нирок покращується після лікування, але тривалість відновлення може бути різною у різних людей. Для деяких людей гостре пошкодження нирок потребує діалізу. Тривалість діалізу, ймовірно, залежатиме від того, скільки часу знадобиться вашим ниркам для відновлення функції.

Важливо продовжувати отримувати подальшу медичну допомогу навіть після того, як функція нирок покращилася, щоб забезпечити здоров'я нирок в подальшому, особливо тому, що перенесений в анамнезі ГПН може підвищити ризик майбутніх проблем зі здоров'ям, таких як хронічна хвороба нирок, інсульт, серцевий напад та інші ГПН. 

Як люди з діабетом можуть запобігти ГПН?

Залишайтеся гідратованими

Щоб знизити ризик виникнення ГПН всім людям з діабетом важливо дотримуватися належного режиму гідратації. Не забувайте пити більше рідини у спекотні дні або якщо у вас підвищена температура тіла.  

Регулярно проходьте скринінг на ГПН

Регулярний моніторинг функції нирок за допомогою щорічних аналізів крові, сечі або візуалізаційних тестів також є важливим.

Уникайте сечогінних препаратів та контрастних барвників, якщо це можливо

Ви повинні припинити прийом діуретиків, коли у вас з'являються такі симптоми, як блювота, діарея або лихоманка та обов'язково звернутися до лікаря. Якщо вам з якоїсь причини необхідно зробити медичну візуалізацію, вам слід обговорити з лікарем, чи дійсно для цього потрібне внутрішньовенне введення контрасту, чи інший тест, такий як МРТ, може бути кращим варіантом для вас.


Хоча люди, які живуть з діабетом, більш схильні до гострого пошкодження нирок, підтримка здоров'я нирок і знання факторів ризику, розуміння причин і розпізнавання симптомів може допомогти вам мінімізувати ризик виникнення ГПН або своєчасно і правильно лікувати його початок. 


Читайте також:

Що колір сечі говорить про ваше здоров'я?

Продукти, яких варто уникати, якщо у вас проблеми з нирками при діабеті

Новий біомаркер сечі може допомогти попередити ниркову недостатність у людей з діабетом. Дослідження