6 найважливіших поживних речовин для контролю діабету

Правильне харчування може допомогти краще контролювати рівень глюкози (або цукру) в крові та покращити загальний стан здоров'я. Ось основні поживні речовини, які повинні бути частиною вашого щоденного раціону, якщо у вас діабет.

6 найважливіших поживних речовин для контролю діабету - изображение

Ваші харчові звички мають значний вплив на загальний стан здоров'я, особливо коли йдеться про контроль рівня цукру в крові. Наприклад, дотримання дієти з високим вмістом калію може підвищити серцеві ризики у людей з діабетом. А дієта, багата на клітковину, може допомогти підтримувати оптимальний рівень цукру в крові та сприяти контролю ваги, що є поширеною проблемою при діабеті, зокрема 2-го типу. Ось чому важливо, щоб люди з діабетом отримували правильні поживні речовини в потрібній кількості. Це не лише допоможе контролювати рівень цукру в крові, але й покращить загальний стан здоров'я.

Ось 6 основних поживних речовин, які слід додати до свого щоденного діабет-раціону:

1. Клітковина

Клітковина може допомогти регулювати рівень глюкози в крові та сповільнити засвоєння цукру, згідно з дослідженням, опублікованим у Public Library of Science Medicine. Існує два типи волокон: розчинні та нерозчинні. Розчинна клітковина міститься у фруктах, бобах та вівсі і допомагає контролювати рівень цукру в крові, сповільнюючи швидкість, з якою цукор потрапляє в кров. Нерозчинна клітковина, що міститься в цільних зернах і горіхах, допомагає травленню і сприяє відчуттю ситості, що допомагає контролювати вагу.

2. Магній

Магній відіграє життєво важливу роль у чутливості до інсуліну та метаболізмі глюкози. Дослідження, опубліковане у World Journal of Diabetes, вказує на те, що люди з діабетом часто мають низький рівень магнію. А дефіцит магнію може збільшити ризик поганого контролю глікемії. Листові зелені овочі, горіхи, насіння та цільні зерна багаті на магній і можуть допомогти підтримувати кращий контроль рівня цукру в крові.

3. Вітамін D

Окрім того, що вітамін D має вирішальне значення для імунної системи та здоров'я кісток, він також може відігравати певну роль у метаболізмі глюкози та чутливості до інсуліну. Згідно з дослідженням, опублікованим журналом Curēus, низький рівень вітаміну D пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку діабету 2-го типу. Тому для контролю діабету важливо підтримувати достатній рівень вітаміну D, шляхом перебування на сонці (не забувайте про сонцезахист!) та включення у раціон таких продуктів як жирна риба (наприклад, лосось) та яйця.

4. Хром

Це мікроелемент, який посилює дію інсуліну і необхідний для підтримки нормального метаболізму глюкози. Доведено, що вживання хрому покращує чутливість до інсуліну і знижує рівень глюкози в крові натщесерце. Зелена квасоля, броколі, ячмінь, овес і мигдаль є хорошими джерелами хрому.

5. Цинк

Хоча дослідження, опубліковане в Кокранівській базі даних систематичних оглядів (Cochrane Database of Systematic Reviews), показує, що цинк є важливим вітаміном для контролю рівня цукру в крові, воно також вказує на те, що для підтвердження цього факту потрібно більше доказів. Однак при споживанні в потрібній кількості цинк відіграє важливу роль у виробленні та секреції інсуліну, контролюючи рівень цукру в крові. Продукти, багаті на цинк, включають м'ясо, молюски, бобові, насіння та горіхи.

6. Калій

Калій допомагає регулювати баланс рідини, м'язові скорочення та нервові сигнали. Він також відіграє важливу роль у контролі артеріального тиску, що має вирішальне значення для людей з діабетом, які мають підвищений ризик розвитку гіпертонії. Дослідження, опубліковане в Expert Review of Endocrinology and Metabolism, показує, що нижчий рівень калію пов'язаний з вищим ризиком розвитку діабету. Продукти з високим вмістом калію включають банани, апельсини, картоплю, помідори та шпинат.

Антиоксиданти також важливі!

Окрім усіх вищезгаданих поживних речовин, антиоксиданти також допомагають боротися з окислювальним стресом, який є вищим у людей з діабетом і може призвести до різних ускладнень, згідно з дослідженням, опублікованим в Індійському журналі ендокринології та метаболізму. Вітаміни С і Е, разом з бета-каротином, є потужними антиоксидантами. Вони містяться в різноманітних фруктах і овочах, таких як ягоди (наприклад, полуниця та ожина), цитрусові, морква і шпинат. Включення цих продуктів до раціону може допомогти захистити клітини від пошкоджень і покращити загальний стан здоров'я.

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій


Читайте також:

Коли найкраще їсти фрукти? 5 міфів (і фактів)

Харчування при діабеті: що їсти для кращого контролю рівня цукру в крові

Діабет 2 типу: продукти та напої, багаті на флавоноїди, знижують ризики. Нове дослідження