Діабет 2 типу: продукти та напої, багаті на флавоноїди, знижують ризики. Нове дослідження

Нещодавнє дослідження показало, що збільшення споживання продуктів, багатих на флавоноїди, може допомогти знизити ризик розвитку діабету 2-го типу на 28%.

Що таке флавоноїди, у яких продуктах вони містяться та як можуть допомогти у зниженні ризику ЦД2 — читайте далі.

Діабет 2 типу: продукти та напої, багаті на флавоноїди, знижують ризики. Нове дослідження - изображение

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Nutrition & Diabetes, вивчався зв'язок між дієтою, багатою на флавоноїди, і розвитком цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) .

Дослідники проаналізували дані понад 100 тисяч учасників британського Біобанку і виявили, що дієта з високим вмістом флавоноїдів, пов'язана з поліпшенням чутливості до інсуліну і зниженням ризику діабету 2-го типу.

Що таке флавоноїди?

Флавоноїди — це потужні біологічно активні сполуки, які містяться майже в усіх продуктах рослинного походження.

Флавоноїди поділяються на шість основних підкласів: флаванони, флавони, флаван-3-оли, флавоноли, антоціани та ізофлавони.

Існують деякі докази того, що підвищене споживання флавоноїдів може призвести до підвищення чутливості до інсуліну та покращення ліпідного профілю крові.

Кожна додаткова щоденна порція продуктів, багатих на флавоноїди, знижує ризик діабету

Дослідження показало, що кожна додаткова щоденна порція продуктів, багатих на флавоноїди, знижує ризик діабету на 6%. Так, наприклад:

  • 4 порції чорного або зеленого чаю на день пов'язані зі зниженням ризику на 21%,
  • 1 порція ягід на день пов'язана зі зниженням ризику діабету на 15%,
  • 1 порція яблук на день пов'язана зі зниженням ризику на 12%.

Інші продукти, багаті на флавоноїди: виноград, апельсини, грейпфрути, солодкий перець, цибуля, чорний шоколад (70%), і особливо, як вже було зазаначено, чорний і зелений чай, яблука і ягоди.

Споживання шести порцій продуктів, багатих на флавоноїди, на день було пов'язане із зниженням ризику розвитку діабету 2-го типу на 28%.

Флавоноїди зменшують запалення, допомагають контролювати рівень цукру в крові

Багата на флавоноїди дієта позитивно впливає на контроль ваги, метаболізм глюкози, запалення та функції нирок і печінки, сприяючи зниженню ризику розвитку діабету 2-го типу.

Флавоноїди, особливо антоціани, флаван-3-оли та флавоноли, посилюють секрецію та сигналізацію інсуліну, а також покращують транспорт та метаболізм глюкози.

За словами експертів, «флавоноїди можуть допомогти запобігти діабету та його ускладненням, регулюючи метаболізм глюкози, посилюючи сигналізацію і секрецію інсуліну та активність ферментів печінки, зменшуючи окислювальний стрес та оптимізуючи ліпідний профіль, що разом покращує показники ваги, рівня цукру в крові, хронічного запалення, а також функції нирок та печінки».

Хоча необхідні більш цілеспрямовані дослідження для визначення найбільш антидіабетичних продуктів або конкретних кількостей, які слід споживати, щоденне вживання продуктів, багатих на флавоноїди, безсумнівно, може принести значну користь для здоров'я.


Джерело: Medical News Today

Читайте також:

Вживання листової зелені пов'язане з покращенням рівня цукру в крові. Результати нового дослідження

7 найкращих чаїв для людей з діабетом

8 найкорисніших фруктів та ягід при діабеті: рекомендації Американської діабетичної асоціації

 

Ми в Instagram та Telegram