Що нового у лікуванні діабету? 10 перспективних розробок та відкритів 2023

Постійні дослідження та інновації в галузі діабету спрямовані на покращення контролю, лікування та, зрештою, на пошук ліків від цього захворювання.

Ось 10 багатообіцяючих розробок та відкритів у дослідженні діабету у 2023, що стали справжнім діабет-проривом.

Що нового у лікуванні діабету? 10 перспективних розробок та відкритів 2023 - изображение

Застосування клітинної терапії у людей з цукровим діабетом 1-го типу

Третя людина з діабетом 1-го типу змогла повністю відмовитися від інсуліну після лікування препаратом VX-880, новітньою терапією бета-клітинами на основі стовбурових клітин, що є розробкою компанії Vertex Pharmaceuticals. У решти учасників випробування значно покращилися показники глікогемоглобіну A1C, TIR (часу в діапазоні / time in range), а також зменшилася потреба в ін'єкціях інсуліну. 

Хоча клінічні випробування Vertex все ще знаходяться на ранніх стадіях, ці нові дані позиціонують VX-880 як потенційні функціональні ліки від цукрового діабету 1-го типу.

Докладніше ТУТ

Дослідники виявили молекулу, яка імітує інсулін, що відкриває шлях до перорального лікування ЦД1

Дослідники з Інституту Уолтера і Елізи Холл (Walter and Eliza Hall Institute / WEHI) в Мельбурні, Австралія, у співпраці з дослідниками компанії Lilly ідентифікували білок, який імітує роль інсуліну. Це потенційно відкриває шлях до розробки пероральних таблеток для заміни ін'єкцій інсуліну.

Докладніше ТУТ

Щотижневий інсулін для лікування ЦД1 демонструє багатообіцяючі результати

Результати застосування інсуліну ікодек (Novo Nordisk), що вводиться 1 раз на тиждень, для лікування ЦД1, отримані в результаті 3-ої фази масштабного дослідження, продемонстрували, що щотижневий інсулін ікодек призводить до подібного зниження рівня глікогемоглобіну A1С і схожого часу в діапазоні (TIR) порівняно з препаратом Тресіба (деглудек), що застосовується один раз на добу.

Інсулін ікодек також досліджується в декількох різних дослідженнях у різних підгрупах людей з цукровим діабетом 2-го типу.

Докладніше ТУТ

Підшкірний імплантат виробляє інсулін без необхідності прийому імуносупресорів

Дослідники з Корнельського університету та Університету Альберти (Cornell University and the University of Alberta (U of A)) розробили методику імплантації ниткоподібного пристрою (SHEATH), що містить клітини підшлункової залози, які виділяють інсулін, у «кишеню» (або канал) під шкірою. Пристрій зупинив розвиток діабету 1-го типу у мишей, не вимагаючи при цьому застоування імунодепресантів.

Докладніше ТУТ

Лише три ін'єкції на рік: новий метод прийому ліків від діабету 2-го типу

Команда дослідників зі Стенфордського університету розробила новий гідрогель, який містить чотиримісячний запас ліків для пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу, що позбавляє необхідності приймати ліки від діабету щодня.

Тестування на тваринах показало, що нова медична технологія здатна транспортувати ліки від діабету та ліки для контролю ваги, такі як Ozempic, Mounjaro, Trulicity, Victoza та інші. Дослідники планують провести випробування на людях протягом 1,5-2 років після успішного тестування нової технології на моделі свиней.

Докладніше ТУТ

Препарат Teplizumab зберігає функцію бета-клітин у дітей з ЦД1

Препарат Teplizumab (торгова назва Tzield®) отримав схвалення FDA для пацієнтів від 8 років з цукровим діабетом 1-го типу 2-ої стадії* у 2022. Дослідники продовжують вивчати, як він може додатково допомогти дітям і підліткам, у яких нещодавно діагностували це захворювання.

Дослідження, опубліковане в середині жовтня 2023 в New England Journal of Medicine (NEJM), показало, що два 12-денні курси терапії препаратом Теплізумаб у дітей та підлітків, у яких діагноз цукрового діабету 1-го типу був поставлений менше шести тижнів тому, зберегли їхню здатність до вироблення власного інсуліну.

Докладніше ТУТ

Неінвазивний моніторинг глюкози: перспективні розробки

Десятки компаній по всьому світу продовжують працювати над створенням  неінвазивного глюкометра — пристрою, який міг би вимірювати рівень глюкози (цукру) в крові без необхідності проколювати шкіру або вводити датчик в організм.

Ознайомитися з останніми дослідженнями та розробками неінвазивних приладів для моніторингу рівня глюкози можна ТУТ.

Новий імплантований пристрій може замінити ін'єкції інсуліну

Інженери з Массачусетського технологічного інституту розробили пристрій, який потенційно може допомогти контролювати цукровий діабет 1-го типу за допомогою імплантованих острівцевих клітин. Їм вдалося підтримувати стабільний рівень глюкози у мишей з діабетом, без вживання імунодепресантів для запобігання аутоімунної реакції. Вчені сподіваються побачити цю технологію на людях щонайбільше через чотири роки.

За словами дослідників в майбутньому технологія може замінити ін'єкції інсуліну для людей з цукровим діабетом 1-го типу.

Докладніше ТУТ

Очний імплантат з бета-клітинами для лікування діабету 1-го та 2-го типу

Вчені з Королівського технологічного інституту KTH та Каролінського інституту у Швеції розробили крихітний пристрій, який можна імплантувати в око для лікування обох типів діабету та потенційно інших захворювань, не викликаючи запальної імунної відповіді.

Докладніше ТУТ

Штучний інтелект розпізнає діабет за 10 секунд завдяки голосу

Дослідники з Klick Applied Sciences розробили інструмент, який, за їхніми словами, може діагностувати діабет 2-го типу.

Дослідники сподіваються, що ранне виявлення ЦД2 за допомогою їхної розробки на основі аналізу голосу допоможе зменшити кількість ускладнень недіагностованого цукрового діабету, а також  вирішити питання доступності скринінгу захворювання. 

Докладніше ТУТ

 

Слідкуйте за діабет-новинами України та світу разом з «Мій цукровий», та будьте у курсі останніх розробок та методів лікування цукрового діабету.


Читайте також:

Діабет у світі: нове дослідження показує тривожну тенденцію та прогнози до 2050 року

«З'явилася надія... маленький шанс на одужання». Учасниця тестування препарату від діабету 1-го типу розповіла про свій досвід

Книга «Школа контролю цукрового діабету. Частина 3. Технічна підтримка» — ваш путівник світом DiaTech. Встигніть отримати свій екземпляр!
 

Ми в Instagram та Telegram