Новий пероральний інсулін на основі нанотехнологій може замінити ін'єкції для лікування діабету

Вчені з Університету Сіднея (University of Sydney) створили таблетку інсуліну для перорального застосування та протестували її на тваринах. Невдовзі вона може стати альтернативою ін'єкціям інсуліну для мільйонів людей з діабетом.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Новий пероральний інсулін на основі нанотехнологій може замінити ін'єкції для лікування діабету - изображение

Інсулін є життєво важливим препаратом для людей з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1) та для деяких людей з діабетом 2-го типу (ЦД2). Наразі прийом інсуліну можливий лише шляхом підшкірного введення. Це означає, що людина з діабетом щодня повинна робити собі ін'єкції інсуліну за допомогою інсулінового шприца або шприц-ручки; або використовувати інсулінову помпу — електронний пристрій, що імітує роботу підшлункової залози та 24 години на добу вводить ультракороткі аналоги інсуліну у підшкірно-жирову клітковину.

З цукровим діабетом живуть 537 млн.людей по всьому світу, близько 80 мільйонів з них залежать від щоденних ін'єкцій інсуліну.

Створення безпечного та ефективного перорального інсуліну до цього часу було справжнім медичним викликом. 

Дослідники з Університету Сіднея (University of Sydney) створили таблетку інсуліну для перорального застосування, яку можна вживати як будь-яку іншу таблетку. Вони протестували цей препарат на мишах, щурах та приматах. Ця інноваційна таблетка невдовзі може стати альтернативою ін'єкціям для мільйонів людей у всьому світі.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Nanotechnology

Новий пероральний інсулін створений з використанням нанорозмірного матеріалу, який є неймовірно крихітним, приблизно в 1/10 000 ширини людської волосини. Цей наноматеріал захищає молекули інсуліну від дії шлункового соку, а також слугує «наноносієм» для молекул інсуліну, дозволяючи їм досягати тих місць в організмі, де вони найбільше потрібні.

За словами вчених, найбільшою проблемою при розробці перорального інсуліну був низький відсоток інсуліну, який досягає кровотоку при пероральному прийомі. Щоб вирішити цю проблему, вчені розробили наноносій, який значно збільшує абсорбцію (поглинання) цього наноінсуліну в кишечнику, як показало тестування на тканинах кишечника людини.

Цікаво, що ця нанорозмірна речовина має дивовижну здатність реагувати на рівень цукру в крові людини: коли рівень цукру в крові підвищується, покриття розчиняється і вивільняє молекули інсуліну в кров; і, навпаки, запобігає вивільненню інсуліну в разі низького рівня цукру в крові. Ця унікальна особливість може зменшити ризик побічних ефектів, пов'язаних з ін'єкціями інсуліну, як-от гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові).

Інсулін в таблетках вже продемонстрував багатообіцяючі результати в дослідженнях на тваринах. Випробування на людях заплановано розпочати у 2025 році. Їх очолить компанія Endo Axiom Pty Ltd.


Джерело: StatNano

Читайте також:

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

Медичний застосунок на основі штучного інтелекту допомагає у лікуванні діабету

Тисячі гіпокарт для людей з діабетом можуть допомогти врятувати життя. Спецпроєкт «Мій цукровий»

 

Ми в Instagram та Telegram

Теми: інсулін