Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

Вчені розробили експериментальний препарат від цукрового діабету 1-го типу, який захищає клітини, що виробляють інсулін, від атаки імунної системи.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки - изображение

При цукровому діабеті 1-го типу (ЦД1) власна імунна система організму помилково атакує і руйнує β-клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін — гормон, відповідальний за використання та зберігання глюкози (цукру) крові. Це означає, що організм не може регулювати рівень цукру в крові.

Люди з ЦД1 повинні самостійно вводити собі інсулін за допомогою щоденних ін'єкцій чи інсулінової помпи, щоб жити.

Близько 8,4 млн. людей у всьому світі живуть з цукровим діабетом 1-го типу. За прогнозами до 2040 року діагноз діабету 1-го типу буде поставлений від 13,5 до 17,4 млн. людей у всьому світі.

Вчені з Університету Джона Хопкінса розробили експериментальні ліки від цукрового діабету 1-го типу. Препарат на основі антитіл під назвою mAb43 [моноклональні антитіла, що виробляються шляхом клонування або створення ідентичних реплік клітинної лінії тварин або людини] захищає бета-клітини, що виробляють інсулін, від атак імунної системи організму.

За словами вчених, mAb43 у поєднанні з інсулінотерапією може мати потенціал до поступового зменшення використання інсуліну в процесі регенерації β-клітин, що в кінцевому підсумку усуває необхідність використання інсуліну для контролю глікемії.

mAb43 приєднується до невеликого білка, що знаходиться на поверхні β-клітин, які утворюють скупчення, так звані острівці, та діє як своєрідний щит, який «приховує» β-клітини від атак клітин імунної системи, яка помилково ідентифікує їх, як «чужинців» і знищує.

Дослідження на тваринах показало, що препарат здатен зупинити і повернути назад розвиток захворювання у мишей і навіть продовжити їм життя.

Вчені виявили, що імунні клітини відступили від β-клітин, що призвело до зменшення запалення в підшлунковій. Важливо, що бета-клітини повільно почали відновлюватися.

Отримані результати дають надію на розробку нових ліків від діабету 1-го типу.

Вчені вважають, що mAb43 можна буде використовувати протягом тривалого часу, і відтермінувати тим самим початок настання ЦД1 на довший час (потенційно на весь час  застосування препарату) з невеликою кількістю побічних ефектів.

 

Дослідження було опубліковане в журналі Diabetes


Джерело: diabetes.co.uk

Читайте також:

Препарат Teplizumab зберігає функцію бета-клітин у дітей з ЦД1: результати нового дослідження

Лише три ін'єкції на рік: вчені розробили новий метод прийому ліків від діабету 2-го типу

Вчені назвали сім харчових добавок-емульгаторів у популярних продуктах, що збільшують ризик діабету 2 типу

 

Ми в Instagram та Telegram

Читайте схожі матеріали