Нова формула інсуліну прискорює його дію на 10 хвилин

Дослідницька група з Норвегії виявила, що додавання невеликої кількості глюкагону до інсуліну прискорює його дію. Для людей з цукровим діабетом 1-го типу це означає швидшу дію інсуліну, ніж той, що є на ринку, і, в свою чергу, покращення якості життя.  

Нова формула інсуліну прискорює його дію на 10 хвилин - изображение

Потреба у швидкому інсуліні

Цукровий діабет 1-го типу (ЦД1) — це аутоімунне захворювання, при якому імунна система помилково атакує і руйнує β-клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін — гормон, відповідальний за регулювання рівня глюкози (цукру) в крові. Як наслідок, люди з таким діагнозом до кінця життя залежать від ін'єкцій інсуліну. 

Незважаючи на вдосконалення складу інсуліну та механізмів його доставки, таких як інсулінові помпи та системи автоматизованої доставки інсуліну (AID), швидкість дії інсуліну все ще не відповідає швидкості дії інсуліну, який природним чином виробляється в організмі людини без діабету. Це означає, що люди з ЦД1 повинні вводити інсулін задовго до прийому їжі або будь-якої іншої активності, яка може підвищити рівень цукру в крові. Відтак, життя з ЦД1 вимагає значного завчасного планування, що часто призводить до втоми від прийняття рішень.

Саме тому на міжнародному рівні проводиться багато досліджень, спрямованих на розробку нових форм інсуліну, які будуть діяти в організмі швидше і покращать якість життя людей, що живуть з ЦД.

Що показало дослідження?

У ранніх дослідженнях вчені з NTNU (Норвезький університет науки і технологій) виявили, що додавання дуже невеликої кількості глюкагону до інсуліну може прискорити його дію. Дослідники назвали цей продукт MicroGlucagon.

Дослідники під керівництвом професора Свена Магнуса Карлсена показали на тваринних моделях, що додавання MicroGlucagon до інсуліну прискорює його дію на 10 хвилин порівняно з найшвидшим інсуліном, доступним на сьогоднішній день. Це дуже важливо, оскільки більшість людей повинні приймати швидкодіючий інсулін за 15-20 хвилин до їди. Додавання MicroGlucagon також збільшило всмоктування інсуліну на 30%. 

Глюкагон — це гормон, який зазвичай діє для перетворення запасів цукру в печінці (глікогену) на глюкозу. Але в цьому випадку його роль у прискоренні дії інсуліну полягає у впливі на дрібні кровоносні судини. Він розширює кровоносні судини, дозволяючи ін'єкційному інсуліну швидше рухатися з цих судин у навколишні тканини організму. Рівень глюкагону, який використовується в препараті MicroGlucagon, настільки низький, що не впливає на вивільнення глюкози з печінки, а отже, не підвищує рівень цукру в крові. 

«Ми бачимо, що MicroGlucagon може працювати і краще, і швидше, ніж найкращі та найефективніші препарати інсуліну швидкої дії для застосування під час їжі, які наразі доступні на ринку», — говорить професор Свен Магнус Карлсен, керівник норвезької дослідницької групи.

Що далі?

Хоча це дослідження знаходиться на ранній стадії, дослідницька група бачить потенціал використання MicroGlucagon в автоматизованих системах доставки інсуліну (AID) для покращення якості життя людей з ЦД1.

Дослідницька група подала патентну заявку на MicroGlucagon і сподівається використати його вже цього року в ранніх клінічних випробуваннях для лікування цукрового діабету 1-го типу.  

 

*Дослідження: Нова суміш інсуліну може полегшити життя пацієнтам з діабетом 1-го типу


Джерела: JDRF, NorwegianSciTechNews

Читайте також:

Пероральні краплі інсуліну можуть замінити ін'єкції

Терапія стовбуровими клітинами може стати проривом у боротьбі з діабетом 1 типу

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

 

Теми: інсулін