Терапія стовбуровими клітинами може стати проривом у боротьбі з діабетом 1 типу

Експериментальна терапія стовбуровими клітинами може по суті вилікувати діабет 1-го типу, відновивши вироблення інсуліну у деяких пацієнтів, як показали перші результати клінічних випробувань.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Терапія стовбуровими клітинами може стати проривом у боротьбі з діабетом 1 типу - изображение

Сім з 12 пацієнтів з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1) більше не потребували щоденних ін'єкцій інсуліну після отримання повної дози генної терапії VX-800, повідомили дослідники на щорічній зустрічі Американської діабетичної асоціації (ADA)

Ще двоє пацієнтів з ЦД1 потребували приблизно на 70% менше інсуліну щодня, щоб підтримувати рівень глюкози в крові стабільним, свідчать результати.

«Ці позитивні дані поповнюють зростаючу кількість доказів того, що VX-880 може здійснити революцію в лікуванні діабету 1 типу», — сказав дослідник д.-р Петро Вітковський (Dr. Piotr Witkowski), директор програми трансплантації підшлункової залози та острівців в Університеті Чикаго.

Люди з діабетом 1-го типу не здатні виробляти достатню кількість інсуліну, щоб підтримувати стабільний рівень глюкози (цукру) в крові. Діабет 1-го типу виникає, коли імунна система помилково атакує і руйнує острівцеві клітини підшлункової залози, які виробляють інсулін.

VX-880 працює шляхом введення нових острівцевих клітин, отриманих зі стовбурових клітин, з метою відновлення функції підшлункової залози.

Для клінічного дослідження на ранній стадії дослідники набрали 12 учасників з погано контрольованим цукровим діабетом 1-го типу. Усі вони мали середній рівень глікогемоглобіну A1C 7,8% — рівень, при якому підвищується ризик ускладнень діабету. Вони також переживали важку гіпоглікемію (низький рівень цукру в крові) 2-4 рази протягом попереднього року і використовували близько 40 одиниць інсуліну на день, намагаючись стабілізувати рівень цукру в крові.

Одноразова інфузія VX-880 усунула важкі гіпоглікемічні стани у всіх 12 пацієнтів і знизила рівень гемоглобіну A1C нижче 7%, як показують результати.

Ці дані свідчать про те, що острівцеві клітини, отримані зі стовбурових клітин VX-880, функціонують так само, як і власні острівцеві клітини людини, підсумували дослідники. За словами вчених, випробування було розширено до 37 учасників.

«Ми сподіваємося, що цей метод стане ключовим у лікуванні діабету 1-го типу», — сказав Вітковський у прес-релізі зустрічі.

Оскільки ці результати були представлені на медичній нараді, їх слід розглядати як попередні, доки вони не будуть опубліковані в рецензованому журналі.


Джерело: MedicalXpress

Читайте також:

Пероральні краплі інсуліну можуть замінити ін'єкції

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу